Най-доброто място за съхранение на зеленчуци и плодове през зимата е мазето. Трябва обаче да се погрижим за него предварително и именно сега е времето да сторим това. Ще ви разкажем всички тайни за подготовката на мазето за съхранение на зеленчуци.

Работата на всеки градинар се състои от четири важни етапа:

1. Засаждане на растенията.

2. Грижи и отглеждане

3. Прибиране на реколтата

4. Запазване.

Може би най-трудният от тях е последният. От него зависи дали трудът на нашите ръце няма да бъде загубен.

Какво е изба

Нека веднага разделим две понятия - изба и мазе.

Сутеренът, т.е. мазето е част от къщата, която се намира отдолу, под основните стаи. Може да се използва по различни начини. Някои хора организират там места за отдих, други съхраняват ненужни неща, а трети съхраняват плодове и зеленчуци. Мазето обаче не винаги е подходящо за последната цел, тъй като температурата на въздуха там е твърде висока. Неправилните условия карат някои зеленчуци и плодове да изсъхнат по време на съхранение, например ябълките, а някои, като картофите, да започнат да покълват.

Избата е отделна структура, която е предназначена за съхранение на зеленчуци, плодове и други хранителни продукти. Тази конструкция може да бъде надземна, подземна или полувкопана.

Избата е по-подходяща за съхраняване на реколтата от мазето, защото температурата там е по-ниска - по всяко време на годината е близо до нулата. Благодарение на правилния микроклимат продуктите там дълго време не губят хранителните си и вкусови качества.

Избата може да бъде изработена от различни материали. В изграждането й са използвани дърво, тухла, камък и бетон. Ако построяването е направено правилно, то независимо от материала, от който е изработена избата, там винаги е сухо и хладно и си върши работата перфектно.

Всяка изба за съхранение на зеленчуци обаче може да има проблеми. Най-сериозните от тях са висока влажност, мухъл и гризачи. Нека се справим с тях по ред.

Как да се справим с влагата

Ако видите капки вода по стените на хранилището, това означава, че в помещението има високо ниво на влажност. Може също така да се появи неприятна миризма на мухъл и застояло. За да не се превърне влагата в голям проблем, трябва да започнете да се борите с нея веднага, след като се появят първите признаци.

  • Извадете от избата боклука, останал от миналата година.
  • Изнесете всички „подвижни" елементи навън: чекмеджета, рафтове, стелажи, кошници и др. Там те ще изсъхнат много по-бързо. Дървените предмети не трябва да се поставят на пряка слънчева светлина, защото могат да се деформират.
  • За дезинфекция третирайте повърхностите на всички рафтове, чекмеджета и др. с разтвори на меден сулфат или формалдехид.
  • Отворете широко всички врати и прозорци и проветрете помещението, докато миризмата на влага изчезне.

За да поддържате допълнително нормално ниво на влагата в помещението, поставете контейнери с въглища и сол на различни места. Тези естествени абсорбенти ще поемат излишната влага и по този начин ще направят въздуха по-сух. Не забравяйте да ги сменяте редовно, след като са били наситени с течност.

  • Варосването също ще помогне стените да станат по-сухи.

Как да премахнете мухъла

Ако избата е постоянно влажна и няма или има лоша вентилация, там може да се появят мухъл и други гъбички. Ако откриете следи от тях, незабавно започнете дезинфекция - унищожаване на всички инфекциозни агенти.

С какво и как можете да третирате мазето,

преди да съхранявате зеленчуци за зимата?

  • Първо вземете четка и отстранете мухъла отвсякъде.
  • След това обработете всички почистени повърхности. Вариантите са няколко. Например, ефективно средство за дезинфекция на стени и тавани е разтвор на меден сулфат и вар. Ако стените ви са тухлени, използвайте 5%-ен разтвор на меден сулфат. По-добре е дюшемето да се дезинфекцира с по-концентриран – 10%. Разтворът може да се нанася с валяк или четка. На места, където тези инструменти не могат да достигнат, използвайте бутилка със спрей. След приключване на работата мазето трябва да се проветри.
  • Силен разтвор на калиев перманганат е много добър за борба с гъбичките. Нанесете го върху стени, рафтове и т.н., след което изсушете всичко добре. Разреденият калиев перманганат трябва да се използва веднага след приготвянето, тъй като много бързо се разлага и престава да действа.
  • За борба с мухъл и гъбички в мазето много хора използват негасена вар. Вземете няколко килограма от това вещество, изсипете го в кофа и го поставете в средата на мазето. Затворете всички вентилационни отвори и люкове. Налейте вода в кофа и бързо напуснете стаята, като затворите плътно вратите след себе си. След 3 дни се върнете и проветрете всичко. Можете да съхранявате зеленчуци в мазето след тази обработка не по-рано от месец след това. Поради тази причина тази мярка за дезинфекция трябва да се приложи предварително.
  • Серните бомби се смятат за един от най-ефективните начини за борба с мухъла. Когато ги използвате, трябва да бъдете много внимателни и да действате стриктно според инструкциите. Работата трябва да се извършва със защитни ръкавици и респиратор, за да се избегне контакт с токсични вещества.

Как да защитите мазето от гризачи

Гризачите са истинско бедствие за собствениците на крайградски домове. Тези вредни животни не само унищожават или развалят реколтата, но и стават преносители на опасни болести.

Какво трябва да се направи, за да не влизат мишки и други гризачи в помещенията, където се съхраняват зеленчуци и плодове?

  • Внимателно огледайте цялата стая, за да намерите местата, през които гризачите могат да влязат в мазето;
  • Използвайте циментова замазка, за да запечатате всички пукнатини, които намерите;
  • Животните могат да влязат в хранилището и през вентилационни отвори. За да им преградите този път, покрийте ги с метална мрежа;
  • Поставете ултразвукови капани за отблъскване на гризачи. Със звука си те ще прогонят неканените гости;
  • Мишките също не харесват миризмата на нафталин и някои билки, като вратига и черен корен. Китки от тези растения, поставени навсякъде, ще принудят гризачите да напуснат имота ви.

Обособете отделни места

за съхранение на реколтата

Тъй като много плодове и зеленчуци отделят етилен по време на съхранение, което ускорява узряването на съседните плодове (като по този начин намалява срока им на годност), щайгите с реколтата трябва да бъдат поставени „мъдро", така че тези с несъвместими продукти да са разположени на определено разстояние едно от друго.

Кои трябва да се съхраняват далеч от другите продукти:

  • от плодове - круши и ябълки,
  • от зеленчуци - тиквички, краставици, чушки, лук, домати, тиква и чесън.