Гроздоберът е в разгара си, реколтата е малко, но добра

Годината изпрати сериозни предизвикателства на родните винари. Заради високите температури и засушаването, освен, че гроздето узря по-рано, добивите са по-скромни. Качеството обаче е добро, казват от най-големия производител на вина и високоалкохолни напитки VP Brands International. Само преди дни оттам официално откриха гроздоберната си кампания. На събитието бе обявена и мащабна инвестиция в 1000 дка лозови масиви. Те се намират край Хисаря и включват както бели, така и червени сортове. Тази значителна инвестиция в нови лозови масиви демонстрира дългосрочния ангажимент на VP Brands International към българското лозарство и винопроизводство, подчертавайки важността на сектора за икономиката на страната.

Иван Папазов, главен изпълнителен директор на компанията, коментира: „Новите лозя ще обогатят сортовото ни многообразие и ще подсилят ресурсната ни обезпеченост за производството на вина и ракии. Вярваме в инвестициите в лозя, модерна техника и най-вече в нашите служители."

Тазгодишната реколта се очертава като предизвикателна поради сложните климатични условия. Папазов сподели, че добивите са по-ниски от обичайното, а гроздето е по-дребно, но с добро качество.

„Разчитаме на опита на нашите агрономи и приложените агротехнически мероприятия, за да произведем висококачествени продукти въпреки трудностите", добави той. За да се справят с предизвикателствата на тазгодишната реколта, технолозите на VP Brands ще адаптират производствените процеси, компенсирайки по-малкото количество грозде и повишената му захарност. Гроздоберът се очаква да продължи до октомври, като производствените бази ще работят на пълен капацитет.

Кампанията стартира символично с прибирането на грозде от сорта Сира, което изпълнителният директор лично инспектира. Папазов подчерта важността на бързата обработка на гроздето поради високите температури, които съкращават оптималния период за гроздобер. Производителят разполага с близо 20 000 дка лозя. Предимство за тях е фактът, че не са съсредоточени само в едно землище, което им дава гъвкавост при неблагоприятни климатични условия да се компенсира с добиви от други масиви.