С напредване прибирането на реколтата в Северното полукълбо става все по-ясна и информацията за добивите от пшеница. Постоянните дъждове продължават да вредят на културите във Франция и Германия, оказвайки влияние върху качеството на реколтата и добивите, докато въздействието на сушата в Източна Европа и Централна и Южна Русия също влияе върху потенциала за добив.

Анализът на USDA FAS оценява текущото състояние на производството на пшеница в ЕС и регионите на Черно море и ефектите му върху световните доставки за износ.

Картата на ЕС показва необичайно обилни валежи през 2024 г

Обилните валежи засегнаха значително производството в ЕС, особено във Франция и Германия.
Производството на пшеница във Франция е 26,3 MMT, което е намаление с 24% от петгодишната средна стойност. Производството в Германия е 19,2 MMT - спад от 11% от миналогодишните 21,3 MMT.
Прогнозите за световното предлагане и търсене на селскостопанска продукция от август 2024 г. (WASDE) намалиха производството в ЕС с 2,0 MMT до 128,0 MMT, с 5% под миналата година и петгодишната средна стойност.

Според FranceAgriMer френската реколта от пшеница е 26,3 MMT, което е с 24% по-малко от петгодишната средна стойност и е най-ниската продукция от почти 40 години. По отношение на качеството, ранното тестване показва по-ниско тестово тегло от 74-75 kg/hl, докато протеинът е около 11% (на база сухо вещество). Strategie Grains е оценила, че само 72% от реколтата отговаря на стандартите за качество на смилане - спад от миналогодишните 84%.

В Германия условията бяха по-благоприятни, но влажното време все пак се отрази на засаждането и развитието на културите. В резултат на това оценките на Strategie Grains за германското производство възлизат на 19,2 MMT, което е спад от 21,3 MMT спрямо миналата година.

По същия начин Strategie Grains очаква спад от 9,4% в полското производство на пшеница, поради сухите условия през май и юни. От големите износители от ЕС само румънското производство на пшеница е силно с 10,3 MMT, според Strategie Grains. Поради намаления добив в няколко ключови производители, оценките на USDA намаляват износа на ЕС с 9% до 34,0 MMT.

Сушата намали добивите в целия Черноморски регион

Карта на ЕС и Черноморския регион показва условията на земеделска влага през 2024 г.

SovEcon понижи прогнозите си за производство на руска пшеница с 1,8 MMT до 82,9 MMT, в съответствие с оценките на USDA. USDA прогнозира украинското производство на 21,6 MMT - намаление с 1,4 MMT спрямо 2023/24 г.

Августовският WASDE запази дългоочакваната реколта от руска пшеница на 83,0 MMT, спад от 8,4 MMT от миналата година, поради влиянието на сушата върху потенциала за добив. По същия начин SovEcon понижи прогнозите си за производство на руска пшеница с 1,8 MMT до 82,9 MMT, в съответствие с USDA.

USDA определи и украинското производство на 21,6 MMT, намаление с 1,4 MMT спрямо 2023/24 г. поради сухи условия.

Стълбовата графика показва годишните промени в доставките на пшеница за износ в света от 2015/16 до 2024/25.

Въпреки кумулативния спад от 16,7 MMT в производството на пшеница от ЕС, Русия и Украйна, общата продукция за големите износители е само с 1% по-ниска от миналата година (2,9 MMT) и 1% под средното за пет години.
Прогнозите за повишено производство от САЩ, Австралия и Канада балансираха спадовете, допринасяйки за адекватна глобална наличност на пшеница.

Въпреки това, намаленото производство в ЕС и Черно море ще засегне по-силно вносителите в региона на MENA като Мароко и Египет, което може да ги накара да купуват от алтернативни доставчици.

От решаващо значение е да се подчертае, че общите доставки за износ може да варират, тъй като реколтата от пшеница в Южното полукълбо става по-определена през втората половина на 2024 г.
Междувременно световните цени остават стабилни и доставките са достатъчни.

Източник: US Wheat Associates