Сламата съдържа много фибри и много малко протеини и мазнини, бедна е на минерали и липсват витамини. Но сламата от различни култури има различно съдържание на фибри:

колкото по-малко е, толкова по-висока е

хранителната стойност.

По този начин сламата за пролетни зърна е по-питателна от сламата за зимни зърна и се доближава до нискокачественото сено.

Най-добрата слама за

фураж от зърнени култури е:

  • просо;
  • овес;
  • ечемик;
  • пролетна пшеница;
  • от бобови растения - грах и фий-овес.

Хранителните вещества от слама са затворени в издръжлив лигнин-целулозен комплекс , който се разрушава слабо в стомашно-чревния тракт на животните. Следователно в чиста форма сламата се яде слабо и има ниска смилаемост.

За да се повиши вкуса и фуражната стойност,

сламата се приготвя специално.

Най-лесният начин е смилането и накисването.

Сламени резници (2–3 см дълги) се навлажняват с топла солена вода (500 г сол на 10 кофи вода) и се държат в дървена кутия за 12–18 часа, след което се ароматизират с концентрати или грудки .

Хранителната стойност на

такава слама рязко се увеличава.

Не се препоръчва обаче да съхранявате накиснати резници. При подхранването се овкусява с цвекло, моркови, меласа и се полива с меласа . Ароматизирането се извършва за подобряване на вкуса на сламата, нейната миризма, вкусови качества и до известна степен смилаемостта на хранителните вещества.

Нарязването на слама може

да се готви на пара,

а не да се накисва.

Варенето на пара е по-добро от накисването, омекотява разфасовката, дезинфекцира храната от мухъл и микроби и подобрява вкуса (тъй като придобива приятна миризма на хляб).

Задушената слама се подава топла, тъй като

охладената слама се яде по-трудно.

Също така,

задушени сламени изрезки са добри за дрожди.

За да направите това, се пълни с тесто: сместа от концентрати (трици, брашно, зърнени храни) се разрежда с вряла вода 3:1 и когато се охлади малко, се добавя разредена хлебна мая - 3% от теглото на сместа с маята. Заквасването увеличава теглото на фуража, обогатява го с витамини и подобрява вкуса.