Регистрираните пчелари са намалели с 4000 за последните 6 години

Инес ЗЛАТАНОВА

Тази година пчеларите в цялата страна очакват по-ниски добиви на мед. Обикновено в планинските райони количеството суровина е по-малко в сравнение с добитото от равнините, където се опрашват обширни ниви с маслодайни растения. Тази година обаче планинското производство се радва на предимството, че високите температури се усещат по-леко при тях в сравнение с Дунавската равнина например, където културните растения изгарят.

Добивите в Балкана са спаднали с 50%, а може и повече, каза за „Български фермер" Христо Мутафов, председател на Пчеларско дружество „Майка" в Троян, част от Обединен български пчеларски съюз. В Троянския Балкан изкупната цена е 4,20 лв./кг, затова пчеларите предпочитали да реализират продукцията си на дребно на местните фермерски пазари. В Балкана големите производители стопанисват пчелини с по около 150 кошера и добиват количество от 1,5 т мед, т.е. около 10 кг от кошер. Основната паша е приключила към 15 август. Ниските добиви в Стара планина са в следствие на тежките климатични условия – по време на цъфтежа на акацията е имало продължителни валежи, а през лятото високите температури са се отразили зле на липите. Пчелите не летели всеки ден и изяждали част от нектара, който оставал в по-малки количества.

Ниската изкупна цена, съчетана и с малки количества кара много пчелари да се откажат от дейността. В Балкана пчеларството не е професия, а допълнителен доход, но тази година няма да бъде дори такъв, защото печалбата невинаги успява да покрие дори осигуровките на земеделските производители, казва Мутафов. През 2019 г., регистрираните стопанства са били 13 771, а по последна информация вече са намалели до 9433. Това показва отлив от над 4000 пчелари за последните 6 години. Наблюдава се обаче окрупняване през 2023 г., като пчелините с повече от 150 пчелни семейства са се увеличили с 4% спрямо 2022 г.

Друг проблем в пчеларския сектор е вносът на украинска продукция на пазара, заради който произведената в страната стока залежава по складовете. ЕК обаче въведе от 21 август „аварийна спирачка" за внос на мед от Украйна до юни 2025 г.

Още за пчеларството четете в новия брой на в. "Български фермер" от 26 август-1 септември