Ако няма подбудителна паша от късно цъфтяща растителност в района ви,

пчелните майки ограничава яйцеснасянето

Това важи за семейства със стари майки. Причината е, че старите пчели вече умират, а количеството на младите е по-малко. И пчелните семейства почват да отслабват.

Пчелите работнички продължават да работят

Късните медоносни растения все още цъфтят, но не може да разчитате на голям добив от мед. Добре е, ако ежедневното снабдяване с нектар осигурява развитието на есенно пило. В някои планински райони през август пчелите събират мед от балканска чубрица, както и манов мед от иглолистните дървесни видове, или от жълъда на дъба. За съжаление много райони пострадаха от пожарите.

Най-добра късна паша за подбуждане

и есенно развитие на пчелните семейства

осигуряват смеските от царевица със слънчоглед и царевица с комунига за силаж. От тях пчелите пренасят нектар и се запасяват с прашец. Затова задачата на пчеларя сега е, преди пчелите да спрат да събират мед, да прегледат пилото - колкото повече е, толкова по-добре семейството ще изкара през зимния период.

Какво е състоянието на пчелните семейства:

0 Пилото е намаляло на 4-5-6 пити. Пчелите пренасят меда от крайните пити на средните, за да бъде по-близо до пчелното кълбо през предстоящата зима.

0 Търтеите вече са почти окончателно изгонени от кошерите.

0 Ако няма подбудителна паша от късно цъфтяща растителност, майките ограничават силно яйцеснасянето. Това се наблюдава при семейства със стари майки.

0 В кошера преобладават старите пчели Ако оживеят до зазимяването, те ще загинат през зимата – т.нар. зимен подмор. И семействата няма да имат полза от тях.

Затова имайте предвид: само пчелите, излюпили се през август, септември и октомври ще презимуват успешно и ще участват в отглеждането на пилото през следващата пролет, тъй като те са физиологически запазени.

Затова след медосбора главната задача на всеки пчелар е веднага да се вземат мерки за усилено развитие на пчелните семейства и да имат поне на 6-7 пити пило. Затова семействата трябва да имат:

  • млади и висококачествени майки;
  • свободни площи на питите за яйцеснасяне;
  • достатъчно храна;
  • да се използва подкрепителна паша или да се подхранват подбудително.

Ако някое семейство е осиротяло,

трябва да му се придаде майка

Ако пък е станало търтовъчно, трябва да се вземат своевременни мерки те да бъдат унищожени. Защото старите пчели умират, млади не се отглеждат, а броят на търтеите се увеличава, докато семейството бъде разграбено и унищожено.

Най-усилено през есента снасят младите майки. Затова, ако не сте подменили старата майка,трябва да го направите сега. Младите майки снасят усилено, и то до късна есен. За целта на 6-7 пити от средата на гнездото трябва да има на 2-3 или повече на половината от площта им свободни килийки за яйцеснасяне. Тези пити трябва да бъдат с правилно изградени работнически килийки със светлокафяв цвят. През есента майката избягва да снася в новоизградени светли пити. Ако кафявите пити са запълнени с мед, трябва да се подберат няколко подходящи за яйцеснасяне, които се центрофугират и се поставят в средата на гнездото. Наблюдателните пчелари са установили, че в тези пити майката по-охотно снася яйца, когато не се центрофугира всичкият мед на тях, а до горната им летва се остави венец, широк 6-7 см, който не се разпечатва.

След медосбора количеството на пчелите в кошера е все още доста голямо. Но те са предимно стари, изтощени от усилената работа.

Проявата на инстинкт за яйцеснасяне

от майката и отглеждане на пило от пчелите се влияе до голяма степен от наличните хранителни запаси, както и от постъплението на нов нектар и цветен прашец. Затова в гнездото по това време трябва да има

  • минимум 10-12 кг мед;
  • 2-3 пити цветен прашец.

При недостиг на храна за семействата трябва да се дадат от запасните пити с мед и прашец или да се подхранят с по-голямо количество захарен сироп в съотношение 1:1. Но без да се запълват с храна необходимите за яйцеснасяне площи.

Късната паша стимулира майката

да снася, защото ежедневно в кошерите постъпва по 200-300 грама нектар, както и пресен прашец. Добра практика на пчеларите е да поставят кошерите в близост до лозя, където пчелите пренасят сладък сок от повредените от осите или напукани и паднали гроздови зърна. Със същата цел се нарязват и дини, които се поставят пред кошерите.

Ако нямате опит, запомнете: 

прашецът не се суши на пряка слънчева светлина

Прясно събраният прашец се суши в сушилни шкафове при температура от 38 до 41 ºС, а съдържанието на влага да е 8-10%. В шкафовете прашецът се разпръсква върху прибиращи се решетки със слой не повече от 1-1,5 см и периодично се смесва. Тавите с по-влажен прашец се поставят в горната част на шкафа, така че изпарената влага да не овлажнява вече изсъхналия прашец. Процесът на сушене на прашец, събран наведнъж, не трябва да продължава повече от 3 дни: при съдържание на влага в полените 30–35%, процесът продължава 72 часа, при влажност 20–25%, сушенето продължава 18–20 часа. В изсъхналия прашец остава известно количество различни примеси (крила и крачета на пчели, прах, восъчни трохи и др.), които се отстраняват с въздушна струя. За да направите това, използвайте домакински вентилатор. Малко количество прашец може да се обработи със сешоар. След отстраняване на малките леки примеси, прашецът се пресява през сито с относително големи отвори. Изсушеният прашец се опакова в полиетиленови торби с тегло 100 грама, които се затварят херметически чрез горещо заваряване.

Преработка на прополис

Нека първо кажем какво представлява прополисът. Прополисът е т. нар. пчелен клей, смолисто вещество с приятна миризма на етерични масла, произведено от пчелите от продукти, събрани от пъпките на растенията и с помощта на несмилаеми обвивки от прашец. Има бактерициден ефект (убива патогенните микроорганизми). Пчелите използват това вещество, за да полират и дезинфекцират клетките на питата, преди пчелната майка да снесе яйца в тях.

Прополисът се събира предимно ръчно. Пчеларите го изстъргват през втората половина на юли - първата половина на август, тоест по време на подготовката на пчелите за зимуване. 60 дни преди началото на първата слана събирането на прополис трябва да бъде спряно. В противен случай пчелите няма да имат време да покрият с тях пукнатините на кошера и семейството ще измръзне.

Друг начин за получаване на прополис, с който можете да увеличите добива 3-4 пъти и да механизирате процеса на извличане, е използването на специални двуслойни платна, изработени от найлонова мрежа с размер на отворите 4 мм.

Късната паша стимулира пчелната майка да снася, защото ежедневно в кошерите постъпва по 200-300 грама нектар, както и пресен прашец.
Късната паша стимулира пчелната майка да снася, защото ежедневно в кошерите постъпва по 200-300 грама нектар, както и пресен прашец.
Сега пчелните семейства усилват охраната на входа на кошера, където често се наблюдава борба на пчелите с птици крадци или с оси.
Сега пчелните семейства усилват охраната на входа на кошера, където често се наблюдава борба на пчелите с птици крадци или с оси.
Прополисът се събира предимно ръчно. Пчеларите го изтъркват в края на юли - първата половина на август – когато е и подготовката на пчелите за зимуване.
Прополисът се събира предимно ръчно. Пчеларите го изтъркват в края на юли - първата половина на август – когато е и подготовката на пчелите за зимуване.