На 27 юли (събота) от 10:00 до 17:00 ч. в Стара Загора (между общината и парк "Пети октомври") ще се проведе фермерски и занаятчийски пазар "КоренЯк". Целта е да обедини на едно място хората, търсещи натурални и полезни продукти, с производителите. Следващият такъв пазар е насрочен за 7 септември, когато ще бъде отбелязана и втората му годишнина, след едномесечна ваканция през август. 

Организаторът е Кремена Стефанова - ветеринарен лекар по професия и общественик. За нея е важно какво слага на семейната трапеза, на която сядат двете ѝ деца, и това я мотивира да подбира най-качествените производители, за да ги събере на място, където старозагорци да имат достъп до чиста храна.

Друга идея на проявата е да подкрепи рециклирането, с инициативи като производството на подлежащи на повторна употреба пазарни торби, насърчаването на използването на чаши за многократно ползване и т.н. Децата ще могат да се включат в творческа работилница за изработване на вълнени фигури от 10:00 до 12:30 ч при Ателие "ШареНишки", а останалите посетители да се насладят на продуктите на над 20 изложители. Някои от тях приемат поръчки с предварителна заявка - директно към тях или в социалните мрежи на пазара. На място за първи път ще участват производителите на черешова ракия от Angelove Estate (повече за тях четете ТУК), а от продуктите ще дебютира "Крокмачът на Пачо" - млечен деликатес. Останалите изложители са: Фермерска мандра с. Строево, "Старите рецепти", Мандра и козеферма "Бруков", Натурални ядки и тахани - "БаЛе", "Том Консерв ООД", Ферма за пресни малини - гр. Стара Загора, Ферма "Шопар, Бик и Щука", Мед ДАР - Червенкови, Гурмезница, "Енергия от ядки", Български шафран от Тракия, ЗП Петрови, Студено пресовани сокове "Малвина", Млекарница ЗААРА, Билкарница Сливен, DIMA DERM, Memantics както и занаятчиите Pandora Art, Мяу-мяу Арт, Дървостругарство и дърворезба от Данчо Данчев, и други.