Растително-защитни пръскания да се извършват през ранните часове от деня

Дукена Жолева,

агрометеоролог при НИМХ

През следващия седемдневен период развитието на земеделските култури ще протича при горещо време и задълбочаващ се дефицит на почвена влага. На много места в полските райони отново се прогнозират екстремно високи максимални температури - до и над 39-40 ºС. Тези стойности, в съчетание с ниската атмосферна влажност, ще бъдат предпоставка за топлинен стрес, нарушен воден баланс и повреди по земеделските култури: листни пригори, намалена фертилност на полена, стерилност при зеленчуковите култури, недобра озърненост на кочаните при по-късните хибриди царевица..

През периода валежи със стопанско значение не се очакват и от повишени поливни норми ще се нуждаят не само по-късните пролетни и зеленчукови култури, но и овошките и лозите, при които протича наедряване на плодовете.

През второто десетдневие на юли при царевицата отглеждана при поливни условия, в зависимост от ранозрелостта на хибридите, ще се наблюдават различни фази. При ранните хибриди ще протича наливане на зърното и фаза млечна зрелост. При късните хибриди царевица ще се наблюдават различни фази: изметляване, цъфтеж на метлицата и изсвиляване – фази критични по отношение на влагата в почвата.

При слънчогледа ще протича цъфтеж, оплождане и наливане на семената.

В края на периода се прогнозира вероятност за превалявания, които ще подействат освежаващо на намиращите се в топлинен стрес култури.

През периода метеорологичните условия ще ограничават развитието на гъбни болести, с изключение на брашнестите мани по зеленчуковите култури, овошките и лозите. При необходимост растително-защитни пръскания трябва да се извършват през ранните часове от деня, при температура под 25 ºС.