Тази година реколтата от биологични ябълки в Европа ще бъде с около 15 % по-малка поради пораженията от измръзване и лошите условия за цъфтеж. Ако търсенето продължи да нараства, предлагането едва ли ще бъде напълно достатъчно. Това стана ясно по време на общото събрание на Европейския форум за биоябълки (EBF) на 18 юни в Равенсбург, Германия. Тук беше обърнато внимание и на нарастващите производствени разходи на производителите на биологични ябълки: през последните три години те са се увеличили с около 25 цента на килограм.

Прогнозата за реколтата от биологични ябълки за сезон 2024 г. беше една от темите на срещата. Очаква се тазгодишната реколта да бъде с около 15% по-ниска поради пораженията от измръзване и лошите условия по време на цъфтежа в някои европейски региони.

В регионите, където са предприети превантивни мерки за защита на културите - например под формата на напояване при нощни студове и мрежи против градушка - се очакват по-стабилни добиви. Според форума защитата на културите от екстремни климатични условия е важна цел, за да продължи да се постига достатъчно високо производство и в бъдеще. Организацията посочва, че публичните власти в европейските овощарски региони трябва да финансират подобни инвестиции в максимална степен.

По време на срещата представителите на различните региони за биологично производство на плодове в Европа споделиха и разходите за производство на биоябълки. Това, което се откроява, е, че - погледнато в историческа перспектива - разходите са се увеличили рязко във всички региони през последните три години. Причините за това са няколко, като например по-високите минимални работни заплати, цените на енергията, разходите за механизация и засаждането на нови сортове.

Като цяло производствените разходи са се увеличили с около 25 цента на килограм. Когато към това се прибави и компенсацията за инфлацията, производителите на биологични плодове са изправени пред спад на оборота с почти 30 цента на килограм в сравнение с предходните години. В резултат на това много производители на биологични плодове са изправени пред сериозни проблеми с ликвидността.

В емоционална дискусия на срещата беше отбелязано, че тези увеличения на разходите не се прехвърлят на пазара. Въпреки това, още една година без корекция на цените не е възможна, беше заключено. За да се покрият увеличените разходи, производителите ще трябва да получат по-високи цени.

Давид ван де Грааф, президент на Prisma Fruit, посочи, че ситуацията в Нидерландия съответства на картината, очертана на срещата на Европейския форум за биоябълки. "И в нашата страна реколтата от биологични ябълки тази година вероятно ще бъде с около 15 % по-ниска. От една страна, защото има сравнително много щети от градушки. От друга страна, предприятията успяха да проведат и късна борба срещу бръмбара по ябълковия цвят с всичките му последствия.

Така че производството не се увеличава, докато разходите се повишават значително. Увеличение на разходите с 25 цента на килограм през последните три години се наблюдава и в Нидерландия. Това определено е повод за безпокойство," казва Де Грааф.