Разхождали ли сте се скоро из гората и полята? Срещнахте ли някой шипков храст отрупан с оранжеви и изключително полезни плодчета? А набрахте ли си? Ако не сте, връщайте се бързо, защото точно сега е моментът да се сдобиете с лековитото биле.

Шипката се смята за царицата на билките по ред причини, свързва се с митологични същества като самодивите, има сакрално значение, а не на последно място, лечебните ѝ качества са неизброими. А България е облагодетествана страна по отношение на разпространението ѝ в диво състояние. У нас се срещат около 30 вида шипки.

Оранжевите витаминозни бомбички се берат от септември до първи слани. Важното е да са узрели добре, но да не са омекнали и повредени. Шипката пази плодовете си с доста сериозни оръжия. Берете винаги с дълги ръкави и с повишени внимание и прецизност. Набраните плодчета се почистват от примеси, а също и от повредени, наранени, загнили другарчета и вече могат да се манипулират. Най-често шипките се сушат или се правят на мармалад, всички знаем колко вкусен е домашният...

Освен беритба, през есента

може да се извършат още

размножаване и засаждане на шипки

Добри културни сортове са Пловдив, Нектар, Светла и други, а цената им е повече от добра. Растение на гол корен струва около един лев.
Другите варианти за сдобиване с красив и непретенциозен шипков храст са:

0 Да си вкорените – това става по стандартния начин за вкореняване на рози. След листопада се подбират силни и неплодоносили клонки, слагат се в почвата, а отгоре им се поставя най-често буркан или пластмасова туба. Напролет похлупакът се отстранява и се наблюдава растежа на листни пъпки. Успеваемостта е доста близо до 100%.

0 Да си извадите издънка – тя се подкопава внимателно от основата на голям храст с доказани качества. Засажда се на ново място, а приспособяването е доста по-бързо.

В първия случай се очакват плодове на втората година от засаждането, а във втория – още на следващата.

Шипката не е взискателно растение,

даже напротив. Свидетели сме, че може да се отглежда прекрасно и сама. Това я прави перфектното растение за украса на вилата. През пролетта е чудесен акцент с нежните си розови или бели цветчета, а по-късно плодовете допринасят за декорацията на градината.

Растенията се развиват успешно на всякакви типове почва. Студоустойчиви и сухоустойчиви, подходящи за отглеждане на терени с наклон и активна ерозия. Шипковите храсти изискват пълно слънчево огряване и не понасят никак добре засенчване. Поливане и подхранване не са необходими, освен в началото след засаждане и до прихващане. Ако се прилагат, храстът се отблагодарява подобаващо.

Когато растението е младо и сравнително дребно, трябва да му се отделя повече внимание

Води се борба с болести и неприятели превантивно или при необходимост. Все пак, шипката е доста сходна с декоративните рози и всички неприятности, които могат да сполетят тях, са проблем и за нея. Особено важно е да се плеви старателно около храста, поне докато той укрепне добре.

Rosa canina, както е известна в ботаническите среди и научната общност няма нужда от някакви специални резитби. Достатъчно е да се изрязват болните и повредените клонки, както и периодично да се извършва прореждане и подмладяване на по-възрастните храсти.