Кой е казал, че за да успее в селскостопанския сектор, човек трябва да пожертва качеството на трудовия си живот? Ярък пример за дружелюбно към работниците предприятие е Natura Iblea, което през 2024 г. отново получи престижната награда "Welfare Index Pmi". Това е годишна класация, която измерва качеството на трудовия живот в компанията. Получаването на тази награда не е изолиран случай. Тя се провежда за седма поредна година.

Natura Iblea също така насърчава здравословния начин на живот, като подкрепя спортна асоциация, като например отбора от бегачи от всички възрасти, които наскоро завършиха маратона "Tromsø Midnight Sun Marathon" в Норвегия. Това е една от 24-те европейски държави, в които Natura Iblea изнася своите сицилиански бейби моркови, наред с Швейцария и Сърбия, за да назовем само някои от тях.

"Всичко това е възможно благодарение на солидността на нашата компания - казва президентът й Роберто Джиадоне, - която като специализирана в областта на биологичните култури и културите на Demeter за пореден път проведе отлична кампания, дори с нов рекорд по отношение на продадените обеми, основно в чужбина. Всъщност през този сезон достигнахме цели 8 милиона опаковки (в торби от 1 кг), разпространени по целия континент, или почти!"

"Но не всичко беше лесно", казва предприемачът. "Производството беше сериозно засегнато от продължителната суша в Сицилия и трябваше да се защитаваме, като често прибягвахме до аварийно напояване. Това доведе до по-високи производствени разходи за енергията, необходима за изпомпване на водата от кладенците. Критичната ситуация се изостри от март и април насам, но за щастие различните международни големи търговци на дребно признаха нашите трудности и увеличиха възнаграждението средно с 25 %, за да гарантират най-добрите стандарти за качество на нашия продукт. Това е жест на доверие, който не сме пренебрегнали.

"Очевидно е, че тази динамика не е случайна - казва Джадоне, - а е резултат от отношения на взаимно сътрудничество, основани на коректност и гаранции за качество, които предлагаме при всяка доставка. От няколко години насам през есента на всяка година работим по договорни споразумения с големите международни дистрибутори. Работим по фиксирани графици и предлагаме надеждни решения, независимо от търговската динамика на пазара. Тази година също премина по-добре от очакваното и сме напълно удовлетворени от работата си, за което свидетелства и признанието, което получихме от Coop Норвегия по повод маратона, в който участвахме с отбор от местни спортисти аматьори, които подкрепихме финансово."

"Колкото и успешна да е една компания, тя не може да остане статична", заявява мениджърът. "Тя трябва постоянно да се развива и усъвършенства, дори ако това не винаги означава повече печалба. Ето защо продължаваме да инвестираме в модели за развитие, които са устойчиви и подобряват качеството на продуктите. Всъщност отделихме значителни средства за разширяване на фотоволтаичния завод, възлизащи на 1,4 млн. евро, както и допълнителни 400 хил. евро за разширяване на линиите за обработка и хладилните клетки. Сигурни сме, че тези инвестиции ще ни се отплатят по отношение на прецизността на производствените процеси, без да натоварват околната среда и с известно подобрение и за нашите работници," казва Джадоне.