Ягодите са любим плод не само на хората, но и на някои от неприятелите в градината.

Кои са по-важните от тях:

Ягодов акар 

Ненасекомният неприятел се среща в цялата страна. През пролетта акарите се насочват към вегетационния връх и се настаняват в основата между неотворените още листа.

Акарът вреди, като смуче сок от младите листа, които се деформират, пожълтяват и изсъхват. Нападнатите растения са по-дребни, втрънчени и листата им изглеждат като попарени. Плодовете са дребни и некачествени.

Ягодов стъблохоботник 

Неприятелят вреди основно по ягодата, но напада и малината. Вредата се причинява от женските бръмбари, които нагризват листните и цветните дръжки при снасянето на яйцата, в следствие на което те увяхват и загиват. При масово нападение растенията не загиват, но не дават плод.

Белокрилки  Твърди се, че невенът отблъсква белокрилките, като и други неприятели по културните растения. На тагетисите и латинките също им се приписва репелентно действие.
Може да засеете цветя около лехата с ягоди, които да отблъскват охлювите. В специализираните магазини се предлагат подходящи цветни миксове.

Твърди се, че невенът отблъсква белокрилките, като и други неприятели по културните растения. На тагетисите и латинките също им се приписва репелентно действие. Може да засеете цветя около лехата с ягоди, които да отблъскват охлювите. В специализираните магазини се предлагат подходящи цветни миксове.

Неприятелят се храни с растителен сок. Те са основен вредител за много от културите в градината, както и за декоративните растения у дома.

Белокрилките са много опасни за ягодите, защото пренасят вируси болести, които не се лекуват.

Листни въшки и мравки

Листните въшки са истинският проблем, но те „вървят" с мравките, които са около тях. Те повреждат плодовете, листата и стъблата на растението, а също така пренасят и болести.

Листни бръмбари

Това са неприятели, които могат да причинят сериозни щети на ягодите. Те се хранят с листата, което води до затруднена фотосинтеза. Освен това бръмбарите пренасят болести, което допълнително влошава здравното състояние на растенията.

Гъгрици

Бръмбарите могат да причинят сериозни щети на реколтата. Възрастните снасят яйцата си вътре в ягодите и когато ларвите се излюпят, те се хранят с вътрешността на плода.

Щипалки

Това са малки насекоми, които се хранят с плодовете, в резултат на което те стават безвкусни.

Охлюви и плужеци 
Плужеците се хранят с листата на растението и в резултат те покафеняват и изсъхват. Охлювите нагризват ягодите и те загниват.
И двата вредителя могат да унищожат културите, ако не бъдат контролирани.

Оси  Много ефективен начин за борбата с осите е поставянето на капан. Обикновено той е базиран на естествени компоненти. Освен това контролира стършели и обикновени мухи. Използва се само на открито - в градини, на тераси, при беседки и др.

Много ефективен начин за борбата с осите е поставянето на капан. Обикновено той е базиран на естествени компоненти. Освен това контролира стършели и обикновени мухи. Използва се само на открито - в градини, на тераси, при беседки и др.

Осите са привлечени от ягодите от сладкия им аромат. Те се хранят с цветовете, листата и плодовете на растението, причинявайки сериозни повреди. Освен това те снасят яйцата си в ягодите, след което ларвите се хранят с плодовото месо и го съсипват.