Очаква се бързо възстановяване на сектора при успокояване на епидемиологичната обстановка

През последната година от птичия грип страната ни е загубила 21% от стоковите кокошки носачки в индустриалните стопанства. Това показва най-новата статистика на Министерство на земеделието и храните.

Общото производство на яйца от кокошки през 2023 г. обаче намалява с незначителните 0,3% до 1 382 642 000 броя или 84 092 тона. Добивът на яйца за консумация се увеличава с 0,8% спрямо 2022 г., до 1 183 764 000 броя или 71 973 тона.

Според експертите има данни за увеличение на броя на разплодните и подрастващите носачки към края на 2023 г., които дават основание да се очаква сравнително бързо възстановяване на сектора при успокояване на епидемиологичната обстановка.

През 2023 г. в страната са внесени 5 516,9 тона или около 92 млн. броя пресни кокоши яйца с черупки за консумация, което е близо два пъти повече спрямо предходната година. Освен с конкурентните цени по вноса, този ръст се обяснява донякъде с пониженото производство на яйца към края на 2023 г., заради огнищата от птичи грип. Макар да нараства чувствително на годишна база, импортът на цели пресни яйца за консумация продължава да представлява сравнително нисък дял от потреблението в страната – около 9% за 2023 г.

За разлика от предходните няколко години, през 2023 г. е отчетен и внос на пресни кокоши яйца за консумация от Украйна в размер на 2,4 хил. тона, благоприятстван от временната либерализация на търговията на ЕС с Украйна, действаща от юни 2022 г.

Доставките на пресни яйца с черупки за консумация от чужбина продължава да нараства и през текущата 2024 г. Общо внесеното количество за първите два месеца е четири пъти повече на годишна база, основно вследствие на засиления внос от Украйна.

Увеличаващият се внос на яйца и пилешко месо от началото на войната в Украйна насам, намаляващите цени и птичият грип поставиха под силен натиск родните птицевъди. Фермерските протести в цяла Европа накараха Европейската комисия да вземе мерки за ограничаване на вноса на селскостопанска продукция от Украйна. Тарифните ограничения върху доставките на яйца и захар от Украйна влязоха в сила от петък и ще продължат до юни 2025 г. Българските птицевъди обаче са на мнение, че мярката не е достатъчна и няма да доведе до ефективно ограничаване на вноса, който е нараснал няколко пъти от началото на 2024 г. и към момента не спира.

Според Даниел Божанков, председател на управителния съвет на Асоциация на промишленото птицевъдство (АПП), мярката няма да има очаквания ефект, тъй като цените могат да варират и количествата могат да продължат да се увеличават. „По-добре е да се възприеме предложението, при изпълнение на квотата да се предвиди възможност за забрана на вноса. Този вариант обаче за съжаление няма да се случи", коментира Божанков.

Още за птицевъдството у нас и в ЕС четете в новия брой на в. "Български фермер" от 1-7 юли