Добрата практика е на МИРГ „ВЗР:Батак-Девин-Доспат", която е изпълнила още 31 проекта по ПМДР 2014-2020

Воденото от общностите местно развитие (ВОМР) е основен приоритет от новия програмен период на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА 2021-2027). Чрез създаването на местна инициативна рибарска група (МИРГ) на управляващият орган се предоставят много по-всеобхватни проекти, защото повече хора са участвали в тяхното изготвяне.

Директорът на дирекция „Морско дело и рибарство" към МЗХ Стоян Котов, обяви на семинар край язовир Батак, че през новия период на програмата ще делегират функцията по подбор на проекти и предложения на МИРГ, които обединяват идеите и целите на поне две общини, като очаква изградения от ведомството капацитет да бъде запълнен от местен. Така ще се улесни подборът на добри проектни предложения, които дават резултати, въпреки че стратегиите не са многофондови, а фокусирани основно върху рибарството.

Първият етап от третия приоритет по програмата - „Изграждане на капацитет и подготвителни действия за разработването и изпълнение на стратегии за ВОМР" включва кандидатстване за финансиране за подготвителна помощ за изготвяне на стратегиите. МЗХ предоставя средствата, за да се развие рибарството на определена територия, да се стимулира развитие на местния капацитет, на основата на териториални анализи, с обучение на местните заинтересовани страни и цялостна популяризация на подхода, така че още на етап подготовка да се развие една комуникирана с местната общност стратегия.

Подготвителната помощ варира между 25

и 30 хил. лв., в зависимост от това дали МИРГ-те

вече са прилагали подхода или са нови

33 местни групи са кандидатствали за финансиране за изработка на стратегии, но само 15 от тях ще получат пари.

За съжаление, двете местни инициативни групи, прилагали подхода през първия програмен период (2007-2013 г.) - по поречието на р. Дунав край Тутракан и при Резово не са заявили участие в новата програма, поради чисто технически причини. Това обаче са направили МИРГ-те от вътрешната част на страната, които са реализирали добри практики през миналия период на програмата - 2014-2020 г.. Критериите на Комитета за наблюдение вдават предимство на групи по р. Дунав и Черно море като основни рибарски територии за страната. Към момента Черноморието в голяма степен е покрито от рибарски групи, които са подали на първи етап заявления за подготвителна помощ. Според Котов новите критерии успяват да предизвикат интереса към програмата на местните инициативни групи по поречието на Дунав. Във вътрешността на страната оперират МИРГ Самоков, Пазарджик, Високи Западни Родопи (ВЗР Батак-Девин-Доспат), като последната е участвала в два от програмните периода. „Критериите за вътрешните групи са насочени към традиционното производство на аквакултури, към „Натура" зони, които дават повече точки, като така се опазва околната среда и се стимулират дейностите свързани с риболов. Те развиват т. нар. метод „отдолу нагоре", където местната власт извежда и дава на министерството проблемите на сектора и решения за тях. Например МИРГ-Тутракан е направил музей, в който

показва традиционни битови рибарски

предмети като тутраканска лодка

Това е един от интересните проекти, каквито се надяваме да виждаме повече чрез стратегиите", коментира Стоян Котов.

Друг добър пример е на МИРГ „ВЗР: Батак-Девин-Доспат", която е подписала няколко договора за безвъзмездна финансова помощ по ПМДР 2014-2020 г. Те са по мярка 7.1 „Подкрепа за инфраструктура и услуги, свързани с малките рибарски стопанства в туризма, в полза на малки рибарски общности" и 7.2 „Защита на околната среда в рибарските територии, с цел запазване на тяхната привлекателност, обновяване и развитие на крайбрежните рибарски селища и съхранение и развитие на природното и културно наследство". Добра практика е изграждането на плаващи кейове „Острова" на брега на язовир Батак, край Цигов Чарк. Съоръжението решава проблема с безопасността при влизане и излизане от водоема при непостоянното ниво на водата. То е открито на 25 октомври 2023 г. Бенефициент е Клуб „Водни спортове – Западни Родопи", финансирането е за 194 300 лв. по мярка 7.1.

Самите плаващи кейове представляват понтони, изградени от полиетиленови кубчета, които не се влияят от сладка или солена вода, напълно екологични са, не нарушават флората и фауната в язовира. Те служат за пристан на лодки, джетове, яхти. Помагат за организиране на различни водомоторни състезания и събития, свързани със спортния риболов, като по този начин увеличават привлекателността на водоема. Проектът е иновативен, тъй като решава и основния проблем с постоянната промяна на нивото на водата, която затруднява безопасното влизане и излизане от язовира от любителите риболовци.

Йорданка Митева, експерт по прилагане на стратегията за ВОМР от рибарската група „Високи Западни Родопи", разказа, че основната цел е да се подпомогне сектора на аквакултурите и рибарските райони на трите общини (Батак, Девин и Доспат)

да станат по-привлекателни места

за живеене и за посещения от туристи

Тяхната МИРГ е създадена като форма на публично-частно партньорство и включва представителите на аквакултурата, на любителския риболов, местната власт и неправителствени организации. Районът на Цигов чарк е популярна дестинация за провеждане на национални и международни състезания, като през 2025 г. дори ще бъде домакин на 31-ото издание на Световното първенство по улов на пъстърва. Одобрената стратегия, която реализира МИРГ е с бюджет около 3,9 млн. лв., но реално изпълнените дейности са за около 3,3 млн. лв. или 92% от заложените средства. За целия период на изпълнение са постъпили общо 35 проектни предложения, от които 32 са успешно реализирани.

Другите реализирани проекти са свързани с предлагане на туристически услуги, събитието „Язовир Батак - Пази и обичай", включващо обучения на деца за почистване на язовира, за управление на джетове и кану-каяк. Община Девин изпълнява проект „Работилница: направи си сам риболовни принадлежности" за изработка на плувки и воблери (стръв за риби), изграден е рибарски център в гр. Девин, в който има 25 вида риби, характерни за Високи Западни Родопи. МИРГ „ВЗР: Батак-Девин-Доспат" е изпълнила две стратегии по програмата и се надява на трета в новия програмен период 2023-2027 г.

На въпроса кое е най-трудното за една местна рибарска група, Йорданка Митева отговаря, че това са документацията и административната част, но новата електронна система е улеснила процеса на подаване на проектни предложения. Тя предлага да се проведат повече обучения за самите бенефициенти в това как да подадат проект за участие по стратегията. В случая на тази МИРГ председател е кметът на общ. Девин Здравко Иванов. По принцип представители на местната общинска власт са част от групите и съдействат за реализиране на проектите и по-бързото придвижване на документите. Самият бенефициент на проекта за плаващите кейове и председател на Клуба по водни спортове Евгени Янкулов, казва, че не е срещал проблеми в хода на реализацията, освен забавяне покрай издаването на разрешителни от различните институции (МОСВ, НЕК, Басейнова дирекция и т.н.). Той определя като проблем

липсата на регулации за почистване на язовирите

– нещо, което местните правят доброволно,

вместо общините, както и охраната

„Влизаме със собствени лодки и дронове с термокамери, за да охраняваме от бракониери нощем, защото Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури има лодка, но няма двигател от 5 години", пояснява Евгени Янкулов. За самия язовир казва, че е прекрасен природен обект, но хората замърсяват бреговете му с отпадъци. Иначе в него плуват всякакви видове риба – щука, шаран, толстолоб, костур, червеноперка, сом, пъстърва и бяла риба. Няколко сдружения го зарибяват, преди 3 години са пуснати над 1,5 млн шаранчета. През новия програмен период Евгени Янкулов планира да кандидатства с няколко проекта, които засега предпочита да запази в тайна.

Благодарение на ВОМР, министерството на земеделието съумява да съобрази финансирането със специфичните нужди за дадените рибарски територии, които само местните знаят – например нападения на риби от защитени видове птици като корморани, проблеми с делфините, срещу които програмата предвижда средства за безопасно справяне с помощта на нови технологии, набези от бракониери и т.н. Основни цели в контекста на опазването на околната среда в новия период на програмата са запазване на биоразнообразието, енергийната ефективност, намалената употреба на гориво и въглеродни емисии при плавателните средства и други. Съвременните технологии могат да решат и проблема с отпадъците, като за целта например МИРГ Поморие пуска два специални водни дрона за събиране на боклуци и мониторинг на водата. Те са по проект „Намаляване на морските отпадъци от земни източници в целева акватория на територията на община Поморие в едно с образовано и информирано общество спрямо замърсяването на морските води", финансиран по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени" на МОСВ. Дроновете имат нулев въглероден отпечатък по време на работа.

Плаващи кейове „Острова"
Плаващи кейове „Острова"
Водни дронове събират боклуците край Поморие
Водни дронове събират боклуците край Поморие
Водните дронове събират отпадъци от полиетилен, пластмаса, рибарски мрежи и растителни отпадъци
Водните дронове събират отпадъци от полиетилен, пластмаса, рибарски мрежи и растителни отпадъци