Кой не знае що е лян? Растението е известно още като олеандър, зокум, нериум и още няколко имена. Отскоро на пазара се появяват разкошни сортове с нежни или пък с изключително ярки цветове. Доскоро твърдяхме, че олеандърът мръзне в нашите ширини и трябва да се отглежда само в саксия, а зимата да се прибира, което често отблъскваше градинарите с малко място за зимна градина или съхранение. Всъщност, независимо дали е в градината или в голям контейнер, лянът се отглежда сравнително лесно.

Важно е да отбележим, че растението е силно отровно. Не препоръчваме да го отглеждате, ако имате малки деца или палави домашни любимци. Има данни, че ако се запали и димът се вдиша, води до доста нежелани последици. Такава опасност има в Гърция например. Затова, ако ходите на почивка там и стане подобен инцидент, внимавайте.

Изключение от правилото нериум

да се отглежда в саксия,

правеха районите около Сандански, Мелник, Петрич, но със затоплянето, вече е възможно и на доста други места у нас.

Цветовете, в които се среща олеандърът са бяло, различни нюанси на розово, жълто, червено. Има сортове с лити, кичести и полукичести цветове. Цъфтежът започва през пролетта и приключва в края на лятото.

Важна особеност е, че цветовете са разположени само на млади, едногодишни леторасли. Тоест, ако се извършва резитба тя трябва да се направи веднага след прецъфтяване. Във всички останали случаи зокумът понася резитба за оформяне. Това, обаче намалява цъфтежа.

По своята природа лянът е сухоустойчив и непретенциозен към почвената характеристика. Понася запрашаване, засоляване, ниска или висока атмосферна влажност и т.н. Въпреки това при редовни поливки и грижи храстът изглежда много по-добре, а цветовете са неизброими. Не е желателно да се преполива.

Предпочитаната почва е по-тежка в сравнение с другите декоративни храсти. Подхранване се извършва два пъти в месеца през топлата част от годината.

Обича много слънцето! А също и високите температури. Колкото по-огрят е, толкова повече цъфти.

Олеандърът се вкоренаява лесно през пролетта

чрез зелен резник. През есенният период за предпочитане са вдървенелите. Резниците се почистват в основата, а отрезите се третират с вкоренител (или пък не). След това се потапят във вода или директно се засаждат в саксийка с торф. За да се образуват корени бързо е необходима висока температура, както и въздушна влажност. Може да пробвате и сега, но изберете клонче без цветове или прецъфтяло такова.

Младите растения се пресаждат всяка година, а когато саксията стане прекалено голяма просто се добавя нова почва. Ако растенията са засадени в градината, през зимата е добре да се защитят, докато укрепнат. Може да си позволите да реагирате чак, когато и ако се очакват по-сериозни минуси.

Освен зимата олеандърът има малко врагове. Най-често това са листни или щитоносни въшки, с които е добре да се справите бързо, защото водят след себе си редица други неприятности.