Пчеларите любители вече са в очакване за количествата от люцерна, слънчоглед и ливади. Продължават да цъфтят лавандулата, различни видове бодили, зърнастецът, риганът и др. Разцъфтяват пчелинокът, тютюнът, памукът.

Но поради честите засушавания, които се очакват и през юли, пчелите невинаги ще могат добре да използват юлската паша. А при ниска почвена и въздушна влажност,

отделянето на нектар силно намалява

Това особено важи за слънчогледа в полските райони, където засушаванията са по-големи. А към края на юли главната паша в повечето райони приключва.

Какво се случва с пчелните семейства

През юли яйценосната дейност на майките започва да намалява. Инстинктът за запазване съществуването на вида, чрез осигуряване на необходимите хранителни запаси и тяхното най- целесъобразно изразходване подсказва на пчелите да не отглеждат голямо количество пило, тъй като пашата вече приключва. Търтеевото пило бързо намалява и

майките преустановяват

снасянето на неоплодени яйца

Пчелите дори започват да изгонват търтеите, защото роевият инстинкт вече е преминал и те не са нужни. Те почти не градят восъчни основи, нито работят на строителната рамка. Вече се забелязват и опити за кражба при отваряне на кошерите, след приключване на пашата.

Пашата е към своя край, а това означава, че трябва да се свалят магазините и корпусите и питите да се изцентрофугират. Преди да се приберат в склада, те трябва да се поставят в кошерите (вечер), за да ги почистят пчелите от останалия мед за няколко дни. Магазините и корпусите не бива да се съхраняват непочистени, медът вкисва и се образуват кристалчета от гроздова захар. Тези кристалчета на следващата година служат като зародиши за лесно кристализиране на събрания нов мед. И през юли пчеларите трябва да осигурят вода на пчелите с водопоилка, ако в района няма чиста течаща вода.

През юли пчеларите имат много работа:

• трябва да се довърши смяната на старите и негодните майки в пчелина;

• да се подсилят при нужда рояците и запасните майки с по една пита запечатано пило и пити с мед, които да подпомогнат развитието им до зазимяването.

• вземат се мерки срещу кражба;

• дъната на кошерите се вдигат.

След последната главна паша, пчеларят прави преглед, за да се осведоми за

състоянието на пчелните семейства и за техните нужди

Същевременно се проверява здраво ли е пилото, защото по това време се проявява американският гнилец. Третира се и срещу вароатоза и аскосферозата.

Юли е най-горещият летен месец. Средните температури са над 30°C. В полските райони цъфти слънчогледът. Отделянето на нектар е все още добро. При засушаване, което е характерно за месеца, отделянето на нектар силно намалява. Инстинктът за запасяване се засилва и пчелите активно търсейки храна, нападат заболелите от американски гнилец и отслабнали семейства и с донесеният мед пренасят заразата в кошера.

Задачата на пчеларите е

  • да надникват по-често в плодниците;
  • и при най-малко съмнение за заболяване да търсят ветеринарните лекари.

Освен това:

• да контролират опаразитеността на семействата с вароатоза;

• до средата на юли трябва да приключат със създаването на нови семейства и майки;

• да предприемат мерки срещу кражби;

• вдигат се дъната на кошерите;

• към края на месеца се свалят магазините и корпусите за мед и се центрофугират.

При преглед на пчелното семейство прави впечатление наличността на прошарено пило — на една и съща страна на отделна пита се вижда разновъзрастно пило. Между запечатаните килийки се виждат яйца, съвсем млади и по-възрастни личинки, а също и незасеменени килийки. Това се дължи на неравномерното осеменяване от страна на майката вследствие на постепенното загиване на част от пилото. Ако се разгледат внимателно запечатаните килийки, ще се установи, че между нормалните (с леко изпъкнали капачета) се намират и килийки, чиито капачетата са потъмнели, повече или по-малко хлътнали, а на някои от тях се забелязват и малки дупчици. В тези килийки се намират загиналите личинки.

Продупчванията на капачетата се дължат на

опитите на пчелите да извадят умрелите личинки

В началото на болестта тези характерни изменения на капачетата на килийките се срещат много рядко, поради което откриването на злокачествения гнилец е съпроводено с известни трудности. По-късно заболяването обхваща все по-голям брой личинки, а при тежките форми американският гнилец може да порази 50-80% и повече от пилото. При такава тежка клинична форма на протичане у болното семейство може да се констатират умрели личинки и преди запечатването им. За да се увери пчеларят, че в килийките с променени капачета се намират загинали личинки, достатъчно е да се отпечатат някои от тях с тънка клечица. Загиналите личинки са с променен цвят, наскоро след смъртта те стават сивобелезникави, а по-късно добиват кремав цвят. Консистенцията им е водниста, но след няколко дни поради загубване на водното съдържание става лигава и силно точеща се. Успоредно с развитието на гнилостните процеси цветът на загиналите личинки се променя от тъмнокафяв до шоколадов, а консистенцията става все по-леплива и трудно отделяща се от стените и дъната на килийките.

Внимание! Основната задача на пчеларите през юли е да осигурят достатъчно празни пити в пчелните гнезда за складиране на нектар. За целта се поставят магазини и корпуси. Разширяването на пчелните гнезда в началото на месеца се извършва както с изградени пити, така и с восъчни основи за градеж. Когато пчеларят не разполага с достатъчно празни пити, своевременно трябва да изважда пълните, да ги центрофугира и отново да ги връща в кошера.

За нормалната дейност на пчелите от особено важно значение е

да се поддържа оптимален

микроклимат в пчелните гнезда

Осигурява се много добра вентилация, като се отворят напълно всички входове и вентилационни отвори, а дъната се спускат. Кошерите се засенчват с трева, клони и др. Пчелите са с повишена нужда от вода за отглеждане на пилото и за поддържане на оптимална въздушна влажност в гнездата. За целта им се осигурява чиста вода чрез поилките.

Центрофугирането на питите с мед

се извършва в затворено помещение, като се вземат всички необходими мерки срещу възникване на пчелна кражба. Центрофугираните пити се връщат в кошерите за почистване от пчелите, ако пашата е последна за района.

В райони, където няма поддържаща паша пчелните семейства се подхранват, за да се стимулира яйценосната дейност на майките. Използва се рядък захарен разтвор (1,5:1). В противен случай пчелната майка спира яйцеснасянето и в семействата остават физиологично стари пчели, които измират преди зазимяването.

Важно е да не се забравя! Когато пашата намалее, прегледите и подхранванията на пчелните семейства се извършват или сутрин рано, или надвечер.

Друга важна задача на пчеларите през юли е

да се направи преценка на

майките в пчелните семейства

Времето е благоприятно за подмяна на старите и нископродуктивни пчелни майки с млади.

В началото на юли съществуват оптимални условия за отглеждане на пчелни майки. Когато пашата е слаба, семействата отглеждачи задължително се подхранват до запечатване на маточниците. Получените пчелни майки могат да се използват за подмяна там, където е необходимо, или да се придадат в малки семейства (осигурява им се всичко необходимо за нормално иззимуване), т. е. оставят се на пчелина като запасни майки.

В пчелните гнезда трябва да се поставят периодично пити, в които майките да снасят. Отглеждането на повече пило до по-късен период осигурява достатъчно млади пчели, което е важно условие за нормално иззимуване.

През този месец се обръща внимание и на

новосъздадените семейства (през май и юни)

Целта е до есента да се развият нормално, да имат запаси от мед и прашец и да отгледат достатъчно пило. При необходимост те се подсилват с 1-2 пити със запечатано пило, взети от здрави семейства. За по-добро зимуване отводките може да се групират по две в един кошер, като се осигури плътна отвесна преграда и отделни входове (най-добре в различни посоки).

През този период пчеларите имат възможност да отделят запасни пити с нектарен мед и прашец, които да се използват при зазимяване или на следващата година за попълване на хранителните запаси на пчелните семейства. За целта се избират светлокафяви пити със запечатан мед и пити с прашец. Съхраняват се в складови помещения, които периодично се опушват със сяра против восъчния молец.

Внимание! През юли пчеларите могат да съберат ръчно известно количество прашец - главно от царевицата чрез изтръскване на метлиците. Независимо, че хранителната стойност на прашеца от царевица е по-ниска, той успешно може да се използва за подхранване, като се смесва със захарен разтвор или медно - захарно тесто. Полученият прашец задължително се изсушава на сянка и се съхранява при хладилни условия или като се залее с мед.

През юли пчеларите могат да съберат ръчно известно количество прашец - главно от царевицата чрез изтръскване на метлиците.
През юли пчеларите могат да съберат ръчно известно количество прашец - главно от царевицата чрез изтръскване на метлиците.