Европейският млечен борд (EMB), най-голямата лобистка организация на млекопроизводителите в ЕС, поиска новите членове на Европейския парламент и Европейската комисия да работят за „нова европейска земеделска политика", която още по-силно подкрепя младите фермери. По време на своето последно общо събрание членовете на браншовата организация призоваха следващия парламент на ЕС и новата Европейска комисия да създадат „нова и жизненоважна" селскостопанска и търговска политика.

Браншовите представители се зарекоха да настояват за няколко важни неща, които според тях, могат да възстановят жизнеспособността на сектора. Според тях европейският селскостопански пазар трябва да бъде реформиран, за да включва следните аспекти: подходящи инструменти за криза като Програмата за пазарна отговорност, която съдържа регулации на ниво ЕС с цел предотвратяване на кризи още преди да са създадени; законодателство на ЕС, което предвижда задължителни цени, които са по-високи от производствените разходи; подходящи договорни клаузи на ниво ЕС, които например да гарантират цени, покриващи разходите, и са задължителни за кооперативите; „огледални" клаузи в търговските споразумения с трети страни, с които да се гарантира, че вносните продукти отговарят на стандартите на ЕС; изключване на селското стопанство от споразуменията за свободна търговия; укрепване на организациите на производителите, така че те наистина да бъдат овластени да водят ефективни преговори в полза на фермерите.

Адекватен доход вместо субсидии

„Земеделските стопани се чувстват изоставени и социално и икономически маргинализирани в продължение на много години", посочват в свое изявление представителите на EMB и допълват: „Справедливостта и рентабилността са единственият начин фермерите да произвеждат стабилно и достатъчно продукция. Това е също единственият начин да се гарантира, че социалната и икономическата маргинализация на стопаните няма да продължи да се задълбочава."

Според EMB е необходимо да се работи повече за генерирането на „адекватен" доход на пазара, вместо за разпределянето на субсидии, както и за стабилно вътрешно производство вместо „сляпа експортна ориентация".

Фокусът върху тези области може да „създаде стабилност и перспективи" за всички производители – включително тези от по-младото поколение, посочват от асоциацията и добавят: „Още преди изборите фермерските протести през последните месеци показаха, че производителите са важен стълб на ЕС, който не бива да се пренебрегва."

„Новият европейски парламент, новата Комисия и държавите-членки носят голяма отговорност по отношение на тази нова и жизненоважна политика и трябва да приложат важни реформи заедно с хората от селскостопанския сектор през следващите години", настояват от борда и посочват, че ЕС има нужда от производители и здрав селскостопански сектор.

Акценти от събранието

По време на общото събрание делегации на млекопроизводители от цяла Европа обсъдиха как да направят сектора печеливш, за да привлекат младите хора към селското стопанство. На срещата присъстваха представител на ЕК и млади млекопроизводители, които споделиха своите приоритети и гледни точки.

Пиер Баску от Генералната дирекция по земеделие в Европейската комисия очерта някои от политиките на комисията по отношение на младите фермери и мерките за подобряване на позицията на първичните производители. Датският млекопроизводител и президент на EMB Кяртан Поулсен обобщи исканията на стопаните и посочи, че селскостопанският сектор трябва да създаде „икономически и социални перспективи", за да мотивира новото поколение да се присъедини към сектора и да задържи фермерите от всички възрасти. По неговите думи, в момента секторът не се характеризира с жизненост, а по-скоро с „постоянни, силно оправдани протести на социално маргинализирани фермери".

Вицепрезидентът на EMB и фермер от Германия Елмар Ханен заяви: „Ние практикуваме една от най-важните и всъщност една от най-красивите професии. Но няма абсолютно никакви икономически или социални перспективи, което е тежко бреме и това означава, че следващото поколение не смее да влезе в този сектор". Според Ханен това не само засяга фермерите, но също така е „силно вредно" за обществото като цяло, тъй като „основата за стабилно, печелившо производство на храни в Европа се разпада".

Какво искат младите

Искане за стабилни условия за работа в сектора беше акцентът в изказванията на млади фермери от Латвия, Франция, Германия, Ирландия, Дания и Белгия, които дойдоха да присъстват на Общото събрание. Млад представител от Ирландия например отбеляза, че следващото поколение не иска да работи, за да живее от субсидии и по този начин да се окаже получател на социални помощи.

Посланието от Латвия беше силно и ясно - младите фермери нямат място в селското стопанство и това трябва да се промени. Млад фермер от трансграничния регион Белгия-Люксембург-Германия каза, че множество семейни ферми в околните села фалират през последните години. „Не можем да си позволим да загубим повече производители", настоя млад фермер от Франция, който обърна внимание на необходимостта да има повече проекти като Fair Milk - инициатива на ЕМВ, създадена с цел по-справедливо разпределение на маржовете.

Белгийски фермер посочи проблемите, свързани с критериите на потребителите и невъзможността на фермерите да финансират сами изпълнението на тези стандарти. Младите датски фермери посочиха, че справедливите цени са важни и че те трябва да вървят ръка за ръка с ясна регулаторна рамка, която би създала сигурност на планирането за следващите 10 години. Стопаните също така подчертаха значението на организациите на млекопроизводителите както на национално, така и на европейско ниво. Млад представител на Германската асоциация на млекопроизводителите (BDM) обясни, че е решил да се присъедини към BDM и EMB, тъй като по неговите думи това са единствените организации, които правят предложения, които биха подобрили качеството му на живот.