С костилки или без, с ягоди, ядки, касис или ябълки - всяко сладко се получава уникално вкусно и ароматно.

Ако не можете да го изядете веднага, съхранявайте правилно. Още докато е горещо се сипва в буркани и се затваря плътно. Обърнете бурканите с капаците надолу и изчакайте да изстине напълно. Приберете на хладно и тъмно място – най-добре в килера или избата.

Може да покриете сладкото с найлонови (пластмасови) капачки. След това обаче ще трябва да го съхранявате в хладилника.

1. Сладко без костилки 

Продукти: 1 кг череши без костилки, 1 кг захар, 3 суп. лъж. лимонов сок.

Подготовка: Поставете плодовете в тенджера и добавете захарта. Разбъркайте добре, покрийте с капака и оставете за 10-12 часа. През това време черешите ще пуснат обилно сок.

Поставете тенджерата на силен огън и изчакайте сладкото да заври. Намалете котлона до минимум и сипете лимоновия сок. Разбърквайки, варете 30 минути, като периодично обирате пяната, която се образува отгоре.

2. С костилки, ябълков сок и канела 

Продукти: 1,5 кг череши, 1 кг захар, 100 мл ябълков сок, 8–10 г ванилова захар (1 стандартно пакетче), 1 ч. лъж.канела или канелена захар.

Подготовка: Сипете захарта в тенджера, добавете ябълковия сок и разбъркайте. Поставете на среден огън и като разбърквате, разтворете захарта. Оставете сиропа да заври и намалете котлона.

Добавете черешите и ваниловата захар. Разбърквайки, изчакайте сиропа да заври отново и оставете да къкри 15-20 минути. Периодично отстранявайте пяната от сладкото.

Около средата на готвенето добавете канела или канелена захар и разбъркайте.

3. Гъсто сладко с желатин 

Продукти: 1 кг череши (тегло на непочистените плодове), 400 г захар, 1 суп. лъж. желатин, 50 мл вода.

Подготовка: Почистете черешите от костилките и ги сложете в тенджера. Добавете захарта, разбъркайте и оставете за 30 минути.

Залейте желатина със студена вода, разбъркайте и оставете за 10-15 минути. През това време трябва да набъбне.

Оставете плодовете да заврат на среден огън. Намалете котлона и оставете да къкри още 10 минути, като разбърквате от време на време и обирате пяната.

Добавете желатина и разбъркайте добре, докато се разтвори. Оставете сладкото да заври отново.

4. С ябълка 

Продукти: 800 г череши без костилки, 600 г захар, 1 лимон, 1 ябълка.

Подготовка: Поставете плодовете в тенджера, добавете захарта и сока от лимона. Поставете на умерен огън и оставете да заври. Варете 10 минути, като разбърквате и отстранявате пяната.

Извадете плодовете и поставете обелените ябълки в сиропа. Гответе, като разбърквате, докато сиропът намали обема си наполовина.

Върнете обратно черешите и пасирайте сместа с блендер. Оставете да заври на слаб огън и, като разбърквате, гответе още 10 минути.

5. С ягоди в бистър сироп 

Продукти: 1 кг череши (тегло на непочистените плодове), 1 кг ягоди, 1½ кг захар 150 мл вода.

Подготовка: Отстранете костилките на черешите. Поставете ги, заедно с ягодите, в широка тава или тенджера. В друг съд сипете захарта, добавете топла вода и разбъркайте. Поставете на среден огън и като разбърквате, разтворете захарта. Оставете сиропа да заври и после да къкри 5 минути.

Ягодите се заливат със сиропа и се оставят за 2 часа. Прехвърлете в гевгир, като поставите съд под него. След 15-20 минути добавете отцедената течност към сиропа.

Оставете сиропа да заври на умерен огън, като периодично отстранявате пяната. Вари се 5 минути, след което с горещия сироп се заливат плодовете. Оставете да киснат около 2 часа и отново се отцеждат в гевгир. Повторете тази процедура още 2 пъти.

След това наредете черешите и ягодите в бурканите, така че да заемат приблизително ⅔ от обема. Сиропът отново се вари 5 минути и с него се заливат плодовете.

6. С касис 

Продукти: 750 г череши (тегло на непочистени плодове), 500 г касис, 600 г захар.

Подготовка: Отстранете костилките на черешите. Поставете няколко слоя череши и касис в широка тава, като ги поръсите със захар. Покрийте с капак и оставете за 8-10 часа.

Сипете сока от плодовете в тенджера. Поставете на слаб котлон и гответе, като разбърквате, докато се сгъсти. Горските плодове се заливат със сиропа.

Поставете съда с плодовете и сиропа на слаб огън и оставете да заври, като при необходимост отстранете пяната.

7. Петминутка с орехи 

Продукти: 600 г череши (тегло на непочистени плодове), 200 г захар, 2 щипки лимонена киселина, 100 г орехи.

Приготвяне: Обелете плодовете и ги поставете в тенджера. Добавете захарта и лимонената киселина, разбъркайте и оставете за 1 час.

Оставете сместа да заври на умерен огън, намалете и оставете да къкри още 5 минути. След това се охлажда напълно за около 2 часа и се готви отново по същия начин.

Поставете охладеното сладко отново на средно силен котлон. Оставете да заври, добавете едро нарязаните ядки и гответе още 5 минути на слаб огън.

8. С шоколад и ванилия 

Продукти: 400 г череши (тегло на почистени, без костилките), 250 г захар, 1/4 шушулка ванилия, 70 г черен шоколад.

Подготовка: Покрийте плодовете със захар. Поставете на слаб огън и оставете да заври. Добавете ванилия и гответе, като разбърквате, около 30 минути.

Нарежете шоколада на ситно и го добавете към плодовете. Разбъркайте и гответе 1-2 минути. Шоколадът трябва да се разтвори.