Конфитюрът от кайсии има невероятен аромат и богат вкус, а в комбинация с ядки, десертът се оказва несравним.

Напоени със сладък сироп, леко горчивите ядки стават крехки и много вкусни.

Важно е да се има предвид, че такова сладко се съхранява само за един сезон, тъй като кайсиевите ядки съдържат циановодородна киселина, която след известно време се превръща в отрова.

Вкусното, ароматно сладко ще бъде особено желано в студено време с горещ чай или като пълнеж за домашно приготвените печива.

Ако 100 грама пресни кайсии съдържат 48 kcal, то кайсиевите ядки съдържат 440 kcal. Този показател е доста висок, но никой няма да консумира ядки в големи количества - това ще причини повече вреда, отколкото полза. Енергийната стойност на конфитюра от кайсии с ядки е средно 280 kcal на 100 грама продукт.

Можете да похапвате сладкото като лека закуска с горещ чай или да го добавите към филийка хляб, палачинки, кексове или сладолед. Всеки домашно приготвен десерт с кайсиево сладко ще бъде вкусен, ароматен и здравословен.

Класическа рецепта

Продукти: 0,7 кг кайсии (без костилки), 50 г кайсиеви ядки, 1 лимон, 3 ч. чаши захар.

Приготвяне: Изберете кайсии, които не са презрели, плътни са, но в същото време сочни и месести. Измийте плодовете в хладка вода и подсушете. Разрежете всеки плод на половинки. Не изхвърляйте ядките, защото те са тайната на вкусното сладко. Резенчетата кайсии се поставят в легенче или подходяща тавичка и се поръсват със захар.

Разклатете купата, за да разпределите равномерно сладките кристали. Съдът се покрива с тънка кърпа или марля и се оставя за 3,5-4 часа, за да си пуснат плодовете сока (ако сладкото се приготвя от вечерта, може сместа да престои в хладилника за една нощ). Пусналите сок кайсии се поставят на слаб огън и се варят 5 минути след завирането. Тенджерата периодично се разклаща (не се разбърква!) и се отстранява появилата се пяна. Свалете съда от котлона, покрийте с капак и оставете да изстине (около 5-6 часа). Резените ще попият сиропа и ще станат прозрачни.

За следващото варене трябва да подготвим и кайсиевите ядки. Счупете костилките и извадете ядките. Те ще придадат на сладкото пикантен и необичаен вкус.

Забележка: В зависимост от сорта кайсии, ядките могат да бъдат много горчиви или, обратно, сладки (по-често при големи плодове). Ако ядките са много горчиви, трябва да ги накиснете в гореща вода и да отстраните външната тъмна обвивка. Готовите ядки се прибавят към сладкото.

Варете повторно сладкото по познатата схема: варите 5 минути след като заври и оставяте под капак за 5-6 часа, докато изстине напълно.

При третото варене е необходимо да добавите лимонов сок, който ще придаде на сладкото приятен аромат и ще удължи срока на годност.

Сипете горещото сладко в буркани и затворете плътно. Внимателно обърнете стъкления съд с капака надолу и оставете да изстине напълно. Прехвърлете охладеното сладко на хладно място, без достъп на слънчева светлина.

Петминутка за зимата

Продукти: 4 ч. чаши захар, 1 кг кайсии (без костилки), кайсиеви ядки според броя на половинките плодове.

Приготвяне: Сортирайте кайсиите, като премахнете тези, които са прекалено меки и повредени. Здравите и сочни плодове измийте добре и разполовете. Отстранете костилката от всеки плод. Костилките се счупват, за да се извадят ядките. Поставете ядките в малка тенджера и ги варете с вода за няколко минути. Така ще премахнете горчивината.

Наредете половинките кайсии в широка емайлирана тава, като поръсите всеки слой със захар. Оставете плодовете за 3,5-4 часа, за да си пуснат сока.

Поставете накиснатите плодове на слаб огън. Сместа се вари 5 минути от момента на завиране и веднага се отстранява от огъня. Оставете кайсиите под капак за около 6 часа, след което повторете стъпките още два пъти. Съдът със запарената смес се поставя за последен път и се добавят кайсиевите ядки. Разбъркайте и гответе 5 минути.

Разсипете готовото сладко в буркани и затворете. Покрийте с топла кърпа и оставете в стаята за един ден. Прехвърлете охладеното сладко в суха изба, където ще се съхранява до зимата. Десертът съдържа много витамини, тъй като не е бил подложен на дълго готвене, което означава, че ще донесе повече ползи на тялото. Ядките придават специална пикантност на десерта.

Кралска рецепта

Продукти: 1,5 ч. чаша вода, 1 кг кайсии (без костилка), 4-5 листа от касис/череша, кайсиеви ядки.

Приготвяне: Сортирайте кайсиите, изплакнете обилно и подсушете върху домакинска хартия. С помощта на нож внимателно направете разрез отстрани на плода и отстранете костилката. Важно е да се опитате да запазите кайсията възможно най-цяла. Ако не можете да направите това, можете да нарежете плодовете на филийки. Извадете ядките и ги измийте. Поставете по една ядка във всяка кайсия.

След това всеки плод се набожда на няколко места с клечка за зъби, за да може по-добре да се напои със сироп.

В емайлиран съд сипете вода, добавете захар и разбъркайте. Поставете съда на слаб огън и, като разбърквате, пригответе сиропа. В горещия сироп се потапят една по една пълнените кайсии. Прибавете листата от касис или череша, предварително измити и подсушени. Варете 5 минути след кипването. По време на варенето няколко пъти трябва да разклатите съда с кръгови движения. Оставете сместа да престои 9-10 часа или за цяла нощ. Повторете стъпките (готвене и охлаждане). Поставете съда на огъня за 3-ти път и след като заври, гответе 22-24 минути. Накрая не забравяйте да махнете листата.

Разсипете готовото сладко в малки бурканчета и завийте с капаци. Оставете кралските деликатеси да изстинат и след това ги поставете в мазето или друго подходящо място.

Азербайджанска рецепта със сода

Продукти: 2 суп. лъж. лимонов сок, 3,5 ч. чаши захар, 1 суп. лъж. сода, 1 кг кайсии, 1 ч. чаша вода.

Приготвяне: Изберете здрави и узрели кайсии. Налейте един литър вода в дълбока купа и добавете една супена лъжица сода за хляб. Разтворът се разбърква и в него се слагат плодовете, които престояват три часа. Изплакнете ги с хладка течаща вода и ги отцедете в гевгир. С дървено шишче надупчете всеки плод и отстранете костилките (кайсиите трябва да останат цели). Счупете костилките и извадете ядките. Те се връщат обратно в кайсиите.

В малка купа или тенджерка налейте чаша чиста вода, добавете захар и поставете на огъня. Намалете котлона и пригответе сиропа при непрекъснато бъркане. Потопете пълнените кайсии в горещия сироп, отстранете от котлона и оставете да киснат за около 7-8 часа.

Върнете сладкото отново на котлона и изчакайте да заври, оставете да къкри на слаб огън за 10 минути. Изключете котлона и изчакайте да изстине сместа. Повторете тези стъпки още два пъти. Поставете съда на котлона за последен път, добавете лимонов сок и оставете да ври 5 минути.

Внимателно разсипете сладкото в буркани, затворете ги и оставете да изстинат напълно. С настъпването на зимата определено трябва да отворите буркан с азербайджанско кралско сладко, за да се насладите на невероятния аромат и вкус.

С лимон

Продукти: 1 лимон, 1 ч. чаша вода, 2 кг кайсии, 4 ч. чаши захар.

Приготвяне: Кайсиите трябва да бъдат сортирани, изберете висококачествени, зрели и плътни плодове. Измийте ги и подсушете. Извадете костилката. Това може да се направи с обикновен молив - натиснете върху „опашката" и извадете костилката. С клечка за зъби набодете повърхността на кайсиите.

Счупете костилките и извадете ядките. За да предотвратите горчивината на десерта, трябва да премахнете люспите на ядките. Поставете по една ядка обратно във вътрешността на кайсията. Наредете плодовете в широк съд за готвене.

В отделна тенджерка сипете захарта, налейте вода и добавете лимонов сок. Сварете сиропа на слаб огън. С получения сироп се заливат пълнените кайсии и се оставят за 9-10 часа. Поставете съда с плодовете на огъня, изчакайте да заври, като разклащате от време на време. Използвайте решетъчна лъжица, за да премахнете пяната, която се образува на повърхността. След като заври се вари 5 минути. Дръпнете от огъня и оставете сместа за 8-10 часа. Повторете стъпките на варене и охлаждане два-три пъти (кайсиите трябва да станат прозрачни и сиропът да се сгъсти).

Сипете сладкото в буркани и затворете. Постепенно охладете, след което ги приберете в килера. Въпреки дългото приготвяне, деликатесът се прави много лесно, изглежда красиво и наподобява мед с лек бадемов вкус. Добавянето на лимон придава на десерта приятна цитрусова нотка и спомага за по-добро съхранение.

С портокал

Продукти: 2 портокала, 1,5 кг кайсия, 150 мл вода, 0,8 кг захар, 1/3 ч. лъж. канела.

Приготвяне: Изберете твърди, здрави кайсии, без следи от наранявания, измийте ги и подсушете. Разрежете плодовете на половинки и отстранете костилките и извадете ядките.

Измийте добре портокалите, обелете ги и нарежете на парчета, като премахнете семките. Прекарайте готовите резени портокал през месомелачка.

В широк съд за готвене сипете водата, добавете захарта и като разбърквате с дървена лъжица, пригответе сиропа. Поставете портокаловото пюре в сиропа и оставете сместа да къкри на слаб огън за 5 минути под капак. Потопете кайсиевите резени и ядките в портокаловия сироп. Сладкото се вари на слаб огън, докато течността намалее наполовина, като трябва да се разбърква и да се отстранява появилата се пяна.

Сипете горещото сладко в подготвени буркани и затворете. Съхранява се на хладно и неосветено място. През зимата кайсиевият десерт с аромат на портокал и ядки ще ви зарадва с великолепния си вкус на мед.

Шоколадово сладко с какао и масло

Продукти: 1,4 кг захар, 1,6 кг кайсия, ½ пак. (60-70 г) масло, 4 суп. лъж. какао, 2 г ванилия (по желание).

Приготвяне: Изберете здрави, ненаранени, твърди и узрели кайсии, които трябва да се измият старателно. Нарежете плодовете на половинки и отстранете костилките. Поставете резените кайсия в малка купа и поръсете със захар (оставете няколко супени лъжици). Покрийте съда с плодовете с кърпа/марля и оставете за 8-10 часа.

В тенджера смесете какаото с останалата захар.

Извадете кайсиевите ядки от костилките и ги обелете.

Поставете накиснатите кайсии на средно силен котлон. Добавете няколко супени лъжици от кайсиевия сироп към сместа от какао и захар. Разбъркайте добре шоколадовата маса до гладкост и добавете ванилия.

Изчакайте кайсиите да заврат, ако е необходимо отстранете появилата се пяна, след това отстранете от огъня и охладете. Поставете отново съда с плодовата смес на огъня и изчакайте да заври. Добавете ядките и, като разбърквате, продължете да готвите още 10 минути.

Към предварително приготвената шоколадова смес добавете маслото и го разтопете на слаб огън. Изсипете получения шоколад във врящото сладко и разбъркайте добре. Варете на слаб огън за около половин час, като не забравяте да разбърквате от време на време.

Разсипете шоколадовото лакомство в буркани и затворете. Сладкото от кайсии с ядки, с деликатен аромат и отличен вкус, ще изненада и най-изискания гурме. Определено трябва да опитате тази оригинална рецепта!

С бадеми

Продукти: 1,2 кг захар, 1,3 кг кайсия, 1 ч. чаша бадеми.

Приготвяне: Кайсиите трябва да бъдат старателно измити и подсушени. Нарежете плодовете на половинки и внимателно отстранете костилките. Извадете ядките и ги обелете, за да се избегне горчивина.

Прехвърлете кайсиите в широка емайлирана купа и добавете половината захар. Оставете плодовата смес в продължение на около 5-6 часа.

Поставете бадемите в отделен съд, залейте ги с гореща вода и оставете за 8-10 минути. След това отстранете кожата от бадемовите ядки.

Поставете купата с кайсии на слаб огън и, като разбърквате, оставете сместа да заври. Към плодовете добавете кайсиевите ядки, обелените бадеми и останалата захар. Продължете да готвите на слаб огън около половин час. По време на варенето сместа трябва периодично да се разбърква и да се отстранява пяната. Изключете котлона, покрийте съда с чиста кърпа и оставете за няколко часа. Отново поставете тенджерата на слаб огън и оставете сладкото да къкри след кипене за около половин час. Процесът трябва да бъде придружен от разбъркване и отпенване.

Сипете сладкото в буркани и затворете. Охладеното сладко се съхранява в килера или мазето.

Витаминната бомба има богат аромат, приятен вкус и атрактивен външен вид. Тя ще зареди тялото с енергия, ще укрепи имунната система и ще даде добро настроение.

Гъсто сладко

Продукти: 1,4 кг захар, 1,5 кг кайсия, кайсиеви ядки - на вкус.

Приготвяне: Изберете зрели, ароматни, здрави кайсии. Измийте ги с хладка вода и ги поставете в гевгир, за да се отцеди излишната течност. Разполовете плодовете и отстранете костилките. Последните поставете отделна в купа.

Кайсиите се нареждат в емайлиран съд или подходяща тава и се поръсват със захар. Поставете съда с кайсиите на хладно място за 4-5 часа.

Извадете кайсиевите ядки от костилките (опитайте ги на вкус, тъй като понякога нагарчат). Ядките трябва да са сладки, в противен случай можете да ги замените с бадеми.

Поставете тенджерата с кайсиите на умерен огън. Разбърква се често с дървена лъжица, за да се разтвори захарта. Сместа се вари около 10-12 минути.

Сипете обелените ядки в кайсиевата смес, разбъркайте и изключете котлона. Покрийте съда с марля и оставете докато изстине напълно. Съдът се поставя отново на огъня и след като заври, се вари 10 минути.

Разсипете горещото сладко в буркани, затворете ги и след това внимателно ги обърнете с капачката надолу. Съхранявайте в хладно помещение. Ароматното сладко с богат златист оттенък се съчетава добре с извара, пресен хляб и различни домашно приготвени сладкиши.

В мултикукър

Продукти: 1 лимон, 3 ч. чаши захар, 1,2 кг кайсия, 50 г кайсиеви ядки, 40 мл водка.

Приготвяне: Пригответе здрави кайсии, които нямат петна или други признаци на увреждане. Измийте плодовете и ги подсушете. Разрежете кайсиите на две и отстранете костилките. Счупете костилките и извадете ядките. За да не нагарчат отстранете обелката на ядката.

Измийте лимона, подсушете го и изстискайте сока му. Поставете нарязаните кайсии, ядките, лимоновия сок и захарта в купата за мултикукър. Оставете продуктите в контейнера за няколко часа. Задайте програмата „Задушаване" и гответе сладкото около 60 минути. С тази програма сладкото се получава доста течно. Ако искате да постигнете по-плътна консистенция, трябва да изберете режим „Печене" и да готвите кайсиевия десерт един час, без да затваряте капака. В края на готвенето, независимо от избраната програма, добавете водка, която подобрява вкуса на съставките, и разбъркайте добре.

Сипете горещото сладко в буркани и затворете. Внимателно обърнете с капака надолу. Съхранявайте сладкото в суха изба.

Ползи и вреди

Сладкото от кайсии съдържа витамини B, C, A, E, PP, диетични фибри, калий, магнезий, калий, фосфор, желязо, натрий. Основната част от полезните вещества на кайсията остава, дори след топлинна обработка.

Консумирането на сладко в малки количества има благоприятен ефект върху настроението и здравето като цяло. Благодарение на уникалния състав на плодовете:

  • чревната дейност се подобрява;
  • започва детоксикация, за да се премахнат отпадъците и токсините от тялото;
  • укрепва сърдечно-съдовата система;
  • ретината на очите се овлажнява, което помага за здравето на очите и подобрява зрението;
  • имунната система укрепва, можете да се отървете от настинки и кашлица;
  • поддържа нормални нива на хемоглобина;
  • активира мозъчната дейност;
  • нервната система укрепва.

Яденето на сладко с ядки е добра профилактика срещу рак.

Внимание! Кайсиевият десерт с ядки може да бъде вреден в някои случаи.

Това се отнася главно за високото съдържание на захар, така че продуктът не трябва да се включва в диетата на хора с наднормено тегло или диабетици. Хората с индивидуална непоносимост и алергии не трябва да ядат сладка.

Ако не ви е възможно напълно да се откажете от любимото си лакомство, винаги е важно да спазвате дозата. През деня можете да ядете не повече от две супени лъжици сладко. Приемът на десерт трябва да бъде максимум 10-15% от общото количество храна за деня, докато останалите 85-90% се състоят от здравословни и висококачествени хранителни продукти.

Сладкото от кайсии с ядки ще бъде полезно само ако се консумира умерено. Две супени лъжици на ден е порцията за здрав човек.

Може ли да се ядат кайсиеви ядки?

Има мнение, че ядките са отровни поради наличието на циановодородна киселина. Наистина тя се съдържа в плодовете, но в минимални количества и по никакъв начин не влияе на здравето. Имайте предвид, че бадемите също съдържат циановодородна киселина, но ние безопасно използваме тези ядки с подобен състав.

Кайсиевите ядки съдържат минерални съединения, аминокиселини и органични киселини.

Интересното е, че в миналото, в някои страни се е произвеждало „кайсиево мляко", което често се е използвало като лекарство срещу кашлица, хълцане, бронхит и др.

Полезни съвети

Ако имате много плодове, узрелите кайсии могат да се използват за приготвяне на компоти, конфитюри, вино, консерви с или без костилки. Домакините често добавят към десерта и други плодове, орехи, бадеми и подправки, създавайки интересен асортимент.

Правилният избор на съставки и пропорции ще ви помогне да направите не само ароматен, но и здравословен деликатес, който ще се превърне в истинска лечебна отвара през зимата.

Домакините, които отглеждат кайсии в градината си, обикновено нямат въпроси кои плодове да изберат за сладко, защото домашно отгледаните плодове са сладки, вкусни и красиви. Ако трябва да закупите продукт на пазара, струва си да разгледате някои препоръки:

  • кайсиите трябва да имат сладък аромат;
  • обърнете внимание на равномерния цвят, без кафяви петна, ненужни включвания и други признаци, показващи остаряла стока;
  • плодовете в идеалния случай имат средна плътност; меките и твърде твърди плодове не са подходящи за сладко;
  • кайсиите не трябва да имат повреди или пукнатини, получени по време на събирането или доставката;
  • можете да натиснете леко плода, за да усетите неговата сочност;
  • по-често плодовете с гладка повърхност са по-сочни.

Как да съхраняваме

Не е препоръчително да съхранявате сладко от кайсии с ядки повече от 12 месеца. Продуктът е най-добре да се консумира в рамките на 7 месеца, тъй като продължителното излагане на топлина повишава концентрацията на циановодородна киселина в ядките. Ако бурканът с десерта е отворен, трябва да го изядете в рамките на една седмица.

Можете да съхранявате сладкото на стайна температура в тъмен шкаф или килер. Десертът се запазва добре в суха изба или сутерен, където няма внезапни температурни промени.

Какво да направите, ако сладкото е захаросано

Понякога се случва домакинята да забележи, че сладкото е захаросано. Това се случва, ако десертът е препечен, добавена е излишна захар или продуктът е престоял дълго време след готвене. Разбира се, не трябва да изхвърляте конфитюра, тъй като е напълно възможно да се реши този проблем.

Захаросаното сладко може да се използва за приготвяне на компоти, вино, желе, пайове.

Ако искате да „съживите" сладкото и да го направите отново течно, трябва да загреете плодовата маса в микровълнова фурна или съд с вода и по този начин да разтопите десерта. Струва си да запомните, че сладкото, предварително захаросано и загрято, няма да остане течно за дълго време. Ето защо, след такова третиране, препоръчително е да използвате конфитюра за кратко време.