Продукти, получени от преработката на подбрани бадеми, произвежда италианската компания Amandula. Един от тях е здравословна напитка от бадемово мляко, много търсена през това горещо лято.

„Направена с подбрани бадеми, напитката е 100 % на растителна основа, естествено без глутен и холестерол. Благодарение на своите характеристики тя може да се консумира от хора с непоносимост към лактоза и алергии към млечни протеини. Това е идеална за закуска, като допълнение към кафето или за да се консумира студена по всяко време на деня, без консерванти и изкуствени аромати", казва Бруно Карачоло, собственик на Amandula.

Откъде тръгва всичко?

През далечната 1965 г. Джовани Карачиоло и Катерина Лагана откриват първата занаятчийска преработвателна фабрика в Калабрия, която ще постави началото на дейността на компанията. Лабораторията Caracciolo, основана в Бранкалеоне с новото поколение предприемачи, се специализира в производството на бадемова паста, бадемови напитки, шамфъстък и полуфабрикати от сушени плодове за сладолед и сладкарски изделия.

Неотдавна компанията стартира нови продуктови линии и разшири гамата си от кремове за мазане. Сред тях са два нови вкуса на мазане на основата на ядки: бадем, бергамот и какао, както и изцяло портокалово мазане. Последваха шоколадови бонбони с вкус на лешници и бадеми (дражета). През 2010 г. е постигнат важен етап.

Създадена е марката Amandula и е установено партньорство с Tetra Pak Packaging Industries. Резултатът е готова за пиене бадемова напитка, опакована асептично с помощта на UHT технология, която гарантира свежестта и органолептичните качества на продукта във времето без използване на консерванти.

Намазките на основата на ядки се произвеждат от бадеми, лешници и шамфъстък, които са внимателно препечени и студено рафинирани.

Занаятчийският процес запазва оригиналния вкус на плодовете, без да се използват изкуствени аромати и оцветители. Благодарение на високото съдържание на естествени масла тези плодове вече произвеждат свои собствени, така че не са необходими допълнителни съставки. Хранителните вещества са 100% натурални. Поради това пастите за мазане са подходящи за веганска диета. Най-популярната комбинация е направена от белени бадеми и се предлага във формат 200 г, идеален за пълнеж на торти, десерти или крепи, или за намазване на хляб. „За да допълним асортимента, добавихме още две намазки със смесени вкусове - бадем/бергамот и какао/оранжев крем", казват от Amandula.

Суровината им е от сицилиански или калабрийски бадеми, които все още са недостатъчно произведени в сравнение с нуждите на пазара. През последните години засаждането на нови площи в Северна и Южна Италия би могло да ги направи самодостатъчни в бъдеще. „Италианският продукт все още е най-популярен на пазарите и показва много интересно търсене", допълват от Amandula.

Благодарение на участието си в търговски панаири през последните години са успели да увеличим износа си. Имали са възможност да лансират на нови продуктови линии, но и да разберат по-добре развитието на пазарите и потребителските вкусове.

На Amandula се падат 30% от продажбите в САЩ, Белгия, Франция, Австралия, Китай, Либия и Йордания. Преработените бадемови продукти се радват на голямо търсене в страните извън ЕС, особено в ислямските страни, където бадемовото мляко е широко използвано и всъщност е най-продаваният марков продукт по отношение на обема. То се консумира особено много през периода на Рамазана, тъй като е енергизиращо и следователно подходящо за поддържане на постите.