7 рецепти без месо

Храната ни сближава и често я използваме като добра причина да се съберем с любимите хора. Срещата на барбекю е основното кулинарно събитие през пролетта и лятото, когато можете да хапнете вкусно и да се насладите на природата. Един проблем: често месните ястия са много калорични или не са подходящи за всеки. За този повод сме събрали рецепти за вегетариански шишчета, които ще бъдат здравословна алтернатива на месото.

Тофу в соево-фъстъчена марината

със зеленчуци 

Тофуто е направено от соеви зърна, богато е на протеини и не съдържа холестерол. Това прави „вегетарианското сирене" особено полезно, тъй като консумацията му намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Самото тофу има неутрален вкус, поради което е толкова удобно за използване при готвене. Сиренето в соево-фъстъчена марината ще се хареса и на любителите на месото. А ниското съдържание на калории в продукта ще позволи на гостите да се насладят на барбекю и да останат стройни.

Продукти: Основни:300 г тофу, 2 чушки, 30 г магданоз, 1 лимон, 1 тиквички, 10 чери домати.

Марината за тофу: 2 суп. лъж. фъстъчено масло, 1 суп. лъж. соев сос, 1 суп. лъж.доматен сос.

Марината за зеленчуци: 1 суп. лъж. лимонов сок, 1 суп. лъж. зехтин, черен пипер и сол на вкус.

Приготвяне: За да избегнете изгарянето на дървените шишчета на скарата, ги накиснете предварително във вода. Нарежете тофуто на едри парчета. Така че да е удобно да ги нанижете на шиша.

Пригответе марината за сиренето: смесете доматения и соевия сос, добавете фъстъченото масло. В получената марината се поставя тофуто и се оставя за 30 минути.

Нарежете тиквичките и чушката на кубчета, чери доматите оставете цели. Изстискайте сока от половината лимон - около 1 супена лъжица, останалата половина заделете за сервиране. Смесете зеленчуците, добавете лимоновия сок, зехтин, черен пипер и сол. Мариновайте зеленчуците за 30 минути.

Нанижете тофуто и зеленчуците на шишчета. Печете шишчетата до готовност на зеленчуците, като ги обръщате на всеки 2 минути.

Поднесете с резен лимон, пресен магданоз и любимия сос.

Зеленчуков кебап с провансалски билки 

Сочен кебап с тиквички и патладжан ще ви зарадва с ярки цветове и ползи за тялото. Зеленчуците са с високо съдържание на фибри и антиоксиданти, които са от съществено значение за здравословното хранене

Лесната марината с чесън, провансалски билки и зехтин ще направи ястието по-пикантно. По-добре е да не пропускате тази стъпка при приготвянето на барбекюто.

Продукти: Основно: 1 патладжан, 1 тиквичка, 10 чери домати, 1 чушка.

Марината: 2 суп. лъж. зехтин, 2 суп. лъж. лимонов сок, 3 скилидки чесън, провансалски билки и сол на вкус.

Приготвяне: За да приготвите барбекю на открит огън, предварително накиснете дървените шишчета във вода за 30 минути. Това важи за всички рецепти за шишчета на скара.

Нарежете патладжаните и тиквичките на филийки с дебелина 1 см, а чушката - на ситно. Оставете чери доматите цели.

За марината смесете лимонов сок, провансалски билки, сол, нарязан или пресован чесън и зехтин. Зеленчуците се заливат с маринатата и се оставят в хладилника за 1 час.

Нанижете зеленчуците на шишчета и ги печете, докато омекнат. Сервирайте с пресни билки.

Гъби със сметанов сос 

Гъбите, мариновани в червен и червен пипер, са доста пикантно, но здравословно ястие. Фосфорът в гъбите заздравява костите и зъбния емайл, а витамините от група В поддържат нервната система. Също така се подобрява състоянието на кожата, ноктите и косата, а заради ниското съдържание на калории често включват гъбите в диетичното меню.

Можете да сервирате кебапа с почти всеки сос, но най-добре е сосът от сирене или сметана.

Продукти: Основни: 1 кг гъби.

Марината: 1/2 ч. лъж. пушен червен пипер, 1/3 ч. лъж. лют червен пипер, 100 мл растително масло, сол на вкус.

Сос: 200 г сметана 10%, 50 г масло, 2 скилидки чесън, 1 суп. лъж. брашно, сол и черен пипер на вкус

Приготвяне: Ако имате дървени шишчета, ги накиснете във вода за 30 минути. Измийте, подсушете и почистете гъбите. Прехвърлете ги в дълбока купа, добавете олио, сол и подправки. Разбъркайте и оставете да се маринова за 30 минути.

Докато гъбите се мариноват, пригответе соса.

Прекарайте чесъна през преса. Разтопете маслото в тиган и добавете чесъна. Запържете около 2 минути, като внимавате чесънът да не загори. Добавете брашното, разбъркайте добре и пържете още 1 минута.

Внимателно добавете сметаната към сместа, като бъркате непрекъснато. След като заври, дръжте соса на огъня, докато се сгъсти.

Извадете маринованите гъби и пригответе шишчетата. Нанижете гъбите на шишчета и ги печете, докато омекнат. Във фурната готвенето ще отнеме 25 минути при 180°C.

Поднесете ароматните шишчета със сметанов сос.

Шиш кебап от нахутени топчета с таханов сос 

Нахутът е важна храна във вегетарианската диета и отличен заместител на месото. Съдържа много витамини, протеини и селен, които нормализират състоянието на сърдечно-съдовата и нервната система. Дори сосът, с който се сервират топчетата от нахут, е много здравословен. Приготвя се от сусамово семе, един от най-богатите източници на калций. Редки микроелементи в нашата диета и ярък тръпчив вкус са очевидните предимства на това ястие.

Сервирането върху лаваш със зеленчукова салата прави кебапа много засищащ.

Продукти: Основни: 150 г червено зеле, 120 г консервирана царевица, 1 краставица, 1 домат, 2 кори лаваш, 1/2 връзка магданоз, 1 суп. лъж. зехтин, сол и смлян черен пипер на вкус

За топките: 400 г нахут от котсерва, 1 филия пълнозърнест хляб, връзка пресен магданоз, 60 г сирене, 1/2 лимон, сол и млян черен пипер на вкус.

За соса: 140 г сусам, 3 суп. лъж. зехтин, сол на вкус.

Приготвяне: Ако планирате да печете топчетата от нахут на открит огън, първо накиснете дървени шишчета във вода.

Натрошете хляба в блендер. Подсушете нахута от консервата, прибавете го в блендер с хляба и пасирайте до гладкост. Прехвърлете сместа в отделна купа.

Магданозът се нарязва на ситно и се смесва със солта, черния пипер и лимоновия сок. Добавете получената смес към тестото с нахут и прибавете нарязаното на парчета сирене. Разбъркайте старателно.

От получената кайма направете малки топчета. От 400 гр. нахут се получават около 8. Нанижете топките на шишчета и печете, докато станат хрупкави. Ако използвате фурна, поставете парчетата върху намазнена тава и печете 25 минути на 180°C.

Докато шишчетата от нахут се приготвят, направете салатата. Краставиците, доматите и магданоза се нарязват на ситно, зелето се наситнява. Смесете всичко с царевицата, добавете зехтина и сол и черен пипер на вкус.

За соса сусамът се запържва в тиган без олио. Оставете го до златистокафяво, това ще отнеме около 4 минути. Свалете тигана от котлона и охладете сусама напълно, след което го пюрирайте с помощта на блендер. Добавете олиото и продължете да бъркате сместа за около 4 минути. За по-рядка консистенция можете да добавите допълнително масло. След това посолете и разбийте отново.

Поставете салатата върху лаваша, добавете шишчетата от нахут и отгоре полейте със сос.

Шиш от картофи, гъби и лук 

Картофите се смятат за продукт, безполезен за здравето, а в големи количества - дори вреден. Това е мит. Картофите съдържат много витамини от група В и витамин С, както и различни микроелементи. Яденето на картофи има положителен ефект върху храносмилането поради нишестето, необходимо на бактериите в червата.

За да успее вкусен и здравословен картофен кебап, е важно да се вземат предвид няколко точки. Изберете еднакви малки грудки. Проверявайте картофите, докато се готвят, за да сте сигурни, че не са прекалено меки. В противен случай зеленчукът ще се разпадне, когато се наниже на шишчета.

Продукти: 70 г варени картофи, 300 г гъби, глава лук, 2 суп. лъж. растително масло, черен пипер и сол на вкус, магданоз или копър.

Приготвяне: Измийте картофите и ги сварете с кората. Трябва да са полусварени и да останат твърди. Нарежете магданоза или копъра на ситно, към билките добавете олио, сол и черен пипер и разбъркайте.

Обелете и нарежете лука. Размерът на парчетата трябва да е достатъчно голям, за да остане на шишчето. Добавете лука към билковото масло.

Измийте, обелете и подсушете гъбите. Ако са много големи ги разполовете и ги прибавете към лука.

Охладете малко полуготовите картофи, подсушете ги и ги добавете към останалите продукти в олиото.

Нанижете последователно картофи, гъби и лук на шишчета. Печете шишчетата до златистокафяво, като ги обръщате от време на време.

Сервирайте с любимия си сос и пресни билки.

Соев кебап 

Соята е бобово растение, известно със своята хранителна стойност и полезни свойства. От него се произвеждат голям брой продукти, за които не всеки знае. Например сиренето тофу, „стъклената" юфка (фунчоза), соевите шницели и др. Продуктите от това бобово растение са популярни, така че лесно се намират на всеки пазар.

Соята не е просто удобен заместител на месото. Това е полезен продукт, който активно влияе върху състоянието на панкреаса, нервната система и костите. Въпреки това, химичният му състав може да повлияе негативно на усвояването на йод, ако се консумира в излишък.

Соевият кебап не е ястие за всеки ден, а много интересен вариант за празник или семеен пикник. С марината от соев сос и винен оцет по нищо не отстъпва по вкус на месото.

Продукти: Основни:80 г соеви шницели, сос терияки на вкус, зелена салата.

За марината: 2 суп. лъж. соев сос, 1 суп. лъж. винен оцет 6%, 1 ч. лъж. сладък червен пипер, 1 ч. лъж. черен пипер на зърна, 2 ч. лъж. смлян джинджифил, 1/2 ч. лъж. сол.

Приготвяне: Накиснете шницелите в студена вода за 2 часа, сменяйте водата на всеки 30 минути. Измийте и подсушете салатата предварително.

За маринатата налейте 1,5 чаши вода в тенджера. Добавете сол, черен пипер, червен пипер и джинджифил. Поставете на огъня, след което прибавете сместа от винен оцет и соев сос. Оставете да заври и гответе 15 минути.

Извадете соевите шницели от водата и ги нарежете внимателно на парчета. Върнете ги обратно във водата и изчакайте да заври. Веднага след това изцедете водата и прехвърлете соевото „месо" в марината за 4 часа.

Нанижете маринованите парчета на тънки метални или дървени шишчета. Намажете обилно със сос терияки и гответе по удобен за вас начин за 15 минути. Не забравяйте периодично да ги обръщате.

За да сервирате, поставете шишчета върху готови листа от маруля.

Халуми със зеленчуци 

Вегетарианският шиш от сирене халуми ще ви зарадва с яркия си вкус и бързо приготвяне.

Халуми е кисело сирене, разпространено в кипърската и близкоизточната кухня. Сиренето почти не се топи, така че лесно се пържи или пече.

Благодарение на високото съдържание на протеини и богатия витаминен състав халуми е идеален за здравословна диета. Деликатният вкус ще бъде допълнен от пикантна марината.

Продукти: Основни: 450 г сирене халуми, червена чушка, жълта чушка, 10 чери домати, тиквичка, червен лук.

За марината: 2 суп. лъж. лимонов сок, 3 суп. лъж. зехтин, 2 суп. лъж. винен оцет, 2 скилидки чесън, 2 ч. лъж. сушен риган, 1 ч. лъж. сушен джоджен, сол и черен пипер на вкус, копър.

Приготвяне: Обелете и нарежете лука, така че лесно да го поставите на шишчето. Нарежете халумито на големи кубчета. Измийте и нарежете чушките и тиквичките, чери доматите могат да се оставят цели.

За марината прекарайте чесъна през преса. Смесете го с олио, риган, лимонов сок, мента и оцет. Подправете с черен пипер и сол. Поставете зеленчуците и сиренето в марината. Покрийте със стреч фолио и мариновайте за 1 час на стайна температура.

Нанижете зеленчуците и сиренето на шишчета и печете, докато халумито стане златистокафяво.

Сервирайте с пресни билки и любимия си сос.