Жегите ни напънаха с пълна сила. Навярно не само нас ни мъчат, нали? Уверяваме ви, че и на цветята не им е много комфортно при 35 градуса по Целзий на сянка. Сега въпросите са как да продължим да обгрижваме цветята си, как да поддържаме оптималната им форма, как да запазим цветовете максимално дълго или как да внесем нови багри и видове на балкона и в градината.

Борбата с болестите и най-вече с неприятелите тази година е доста жестока. Въшки, листни бълхи, белокрилка, акари, трипси, ръжди, мани, вехнене и какво ли още не. Но няма как, все пак, всички имат място под слънцето. Целта е да съумеем да поддържаме баланса в градината.

Неотменни задължения занапред ще са редовните поливки и подхранване. В зависимост от растенията и големината на контейнерите може да се налага да поливаме и по 2 пъти дневно. И не забравяйте, че няма златно правило в това отношение. Дори растения от един вид имат различни нужди. Не поливайте наред!

През лятото доста многогодишни растения

приключват с цъфтежа си

или правят пауза, докато съберат сили за нова вълна от цветове. Хитринката „Игра с контейнери" ще обезпечи отсъствието на багри в тези кътчета.

Купете или си направете красиви контейнери от подръчни материали и в тях засадете цъфтящи растения или комбинации от такива. Спокойно можете да използвате и цветя, които не са подходящи за нашия климат.

Следва забавната част. Контейнерът може да се постави навсякъде, където има нужда от него. Хитро, нали?

Още една хитринка е да вкопаете празни контейнери в градината на местата, където има нужда от малко повече цвят. В тях може да поставяте различни растения според сезона, нуждите и желанията си, а няма да се налага всеки път да копаете.

Същото важи и за по-големите контейнери, в който може да създавате атрактивни комбинации...

Няма да кажем нищо ново, но

редовните чистки винаги са равни на повече цвят

Красивата градина е спретната и почистена. Без прекаляване, без кич. Само багри, зеленина и любимото място за отдих. Прецъфтелите цветове нямат място там! Пожълтелите листа нямат място там!

Независимо дали отглеждате едногодишни или многогодишни цветя, тази задачка ще оптимизира образуването на нови и нови цветове. Гледайте на нея като фитосанитарна мярка за контрол и се отнасяйте отговорно. Още повече, че редовното обгрижване ще ви даде поглед и над популациите на вредителите.

Всяко цвете си има особености. Например, ако почиствате едроцветни видове, прецъфтелите цветове се отстраняват до първи възел със силни листа, ако са дребноцветни - до пъпка, ако цветоносът е само един – до дъно.

За да бъде цветно през по-голямата част от годината,

няма как да не разчитаме на едногодишни цветя

Но с напредването на лятото, все по-често окото ни ще хващат хризантеми, астри, калуни и други. Тепърва в търговската мрежа ще се появят именно те - разкошните есенноцъфтящи красавици.

Съветваме ви да ги избирате мъдро. Проверявайте растенията за болести и неприятели на първо място. Избирайте си цветя с повече пъпки, но все пак и с отворени цветове. Така те ще ви радват по-дълго. Не забравяйте, че някои хризантеми не понасят резките промени и е твърде възможно да не разтворят пъпките си изобщо.

Внасяйте новите видове поетапно и след като сте се уверили, че няма неканени гости.