България е в топ 4 на страните в Европейския съюз, в които най-голям дял от директните плащания е разпределен към фермите с размер над 250 ха. Делът на тези средства по Първи стълб на Общата селскостопанска политика у нас е 57,4% през финансовата 2022 година. Големите ферми, чийто дял е 6% от всички земеделски производители в страната, обработват 67,6% от земеделската земя. Това показва статистика, публикувана в социалната мрежа от еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски.

Данните на Евростат за България показват още, че 39,2% от средствата по Първи стълб са разпределени към стопанствата с размер от 5 до 250 ха. Тези ферми представляват близо 58% от стопанствата в страната и обработват 31% от земеделската земя у нас. Само 3,3% от директните плащания са получили фермите с размер под 5 ха, които са 36% от всички земеделски производители и те обработват 1,2% от земеделската земя в България.

Челната позиция на страните, където големите стопанства получават най-голям дял от средствата по Първи стълб, заема Словакия с дял от 79%. След нея са Чехия със 74,9% и Естония с дял от 63%. Други държави с високи проценти са Дания с 48,4%, Латвия с 47,2%, Унгария с 42%, Румъния с 37,9%, Германия с 33,8% и Швеция с 32,4%. Най-нисък дял от директните плащания за големите ферми (не повече от 10%) е разпределен в Гърция, Кипър, Малта, Словения, Полша, Австрия, Нидерландия, Люксембург, Италия, Ирландия и Белгия.

Каква е картината в целия ЕС

Малките ферми, с размери под 5 ха, представляват около половината от всички бенефициенти, но обработват само 4,7% от земеделската земя в ЕС. Те обаче получават 5,5% от директните плащания.
Фермите между 5 и 250 ха, които по същество могат да се смятат за семейни търговски ферми и представляват точно половината от всички бенефициенти, получават почти три четвърти от всички директни плащания. Те се грижат за 68% от земеделската земя в ЕС.

По-големите ферми, над 250 ха, представляват малка част от бенефициентите, но се грижат за над една четвърт от земята в ЕС. Те получават малко по-малък относителен дял от пакета директни плащания.

По традиция 20% от най-големите ферми в ЕС концентрират 80% от земеделската земя. Степента на концентрация на директните плащания и земята се различава значително сред държавите-членки: докато в Словакия, Чехия, Естония и Румъния 20% от най-големите бенефициенти са получили над 85% от директните плащания, то в Нидерландия, Франция и Люксембург са получили под 55% от националния пакет за директни плащания. В някои страни, особено като Малта и Латвия, директните плащания са по-силно концентрирани в сравнение със земята. Обратното е в България и Португалия.