В скандинавските страни билките в саксии представляват три четвърти от общия асортимент на билки. В Нидерландия и Обединеното кралство обаче те отстъпват на прясно отрязаните продукти в тази категория.

"Това е свързано най-вече с удобството", казва Марко де Ягер, управляващ директор на Vitacress Real. "Ние също все по-често доставяме нарязани билки за пресни опаковки, които се доставят по домовете или се продават на дребно. Тези продукти също принадлежат към сегмента на удобството."

Vitacress Real, съвместно предприятие на холандската Gipmans Group и британската Vitacress - първоначално производители на кресон, отглежда, пакетира и предлага на пазара пресни билки и други натурални подправки като лимонова трева, саликорния (европейска солянка, морски аспержи) и пресен чесън. Опаковането се извършва във Венло, Нидерландия. Като европейски център за пресни продукти това е отлична база.

Общ асортимент от пресни билки: саксии и нарязани

Vitacress Real подхожда към категорията на билките от гледна точка на цялостната визия и затова асортиментът му включва както саксийни, така и нарязани билки.

"Пазарите на билки често произхождат от саксийния сорт, което е свързано със срока на годност. С корени в земята билката запазва хранителните си вещества. За магазините е удобно да задържат продукта по-дълго на рафта, ако търсенето отслабне; много видове нарязани билки обаче издържат и десет дни в хладилната верига. Без хладилна камера можете да разчитате на около пет до шест дни. Предимството на нарязаните билки, разбира се, е, че не се налага да се грижите за растенията и можете просто да съхранявате продукта в хладилник. Така че не е необходимо да имате специално място за него", казва Марко.

Все пак, според него, саксийните билки имат място в Нидерландия, Великобритания и Германия, където се правят големи крачки в тенденцията за удобство. Винаги има хора, които ценят декоративния аспект и по-дългия срок на годност.

"Босилекът е билка, която се чувства най-добре в саксия. Не само заради по-дългия срок на годност на тази крехка билка, но и защото трябва да я съхранявате при температура над 10°C, не можете да я държите в хладилник. В нидерландската търговия на дребно повече от половината босилек, който е много достъпен продукт по отношение на вкуса и е популярен и защото е свързан с италианските ястия, се продава в саксии."

В асортимента на магазините за рязане на зеленчуци най-продавани са ментата, магданозът и кориандърът. Следват босилекът и целината. В кутиите за храна босилекът и кориандърът са най-използваните билки в рецептите.

Отглеждане през лятото и зимата

Vitacress Real отглежда почти всички свои билки на открито в Нидерландия от май до октомври. "Преди получавахме босилек от Сицилия и Испания; сега предпочитаме да го отглеждаме в оранжерии близо до дома. Този чувствителен продукт често изпитва проблеми с качеството по време на транспортирането. През зимата внасяме билките, които отглеждаме на открито тук през лятото, от Италия и Испания, където те също растат на открито и отчасти под тунели. Това се прави, за да се разпределят рисковете, тъй като и там трябва да се справят със студен фронт веднъж на няколко години. По този начин сме сигурни в целогодишната наличност в Европа", обяснява Марко.

Тъй като зимата в Южна Европа е по-свежа от нидерландското лято, там се отглеждат различни сортове. "Те трябва да са сортове, които растат малко по-добре при тези по-ниски температури. От юг билките пристигат тук вече нарязани в 5-килограмови щайги. След това правим допълнително сортиране и накрая опаковане".

Разпределяне на риска

За да поеме въздействието на изменението на климата, Vitacress Real разпределя географските си рискове извън средиземноморския регион. "Работихме с два доминиращи региона в Западна Европа. Сега умишлено избрахме пет региона, всеки от които е на около 500 км един от друг: Нидерландия, Северна, Западна и Южна Германия и Франция. Бурите, като тези, които имахме в Нидерландия в края на юли миналата година, често са локални. Затова винаги се стараем да имаме място в този широк диапазон, за да събираме реколта с добро качество", казва Де Ягер. Той допълва, че летните култури в тези пет области може да започнат малко по-рано и да продължат малко по-дълго поради климатичните промени. "Франция може да доставя мента още през април; преди тази реколта започваше през май."

Партньорство с други производители на програмна основа

Почти 90 % от билките, които Vitacress Real предлага на пазара, са от собствено производство или от производители, с които компанията има дългогодишни споразумения. Това позволява на компанията да предложи на партньорите си приемственост и да наложи спазването на изискванията за качество и опазване на околната среда. Когато собственото производство на компанията не е достатъчно, тя закупува останалите 10% на свободния пазар.

"Много от нашите партньори отглеждат марули. Комбинирането ѝ с отглеждането на билки помага за ротацията на културите, така че почвата да не се изтощава. Освен това билките винаги оставят след себе си някакъв зелен отпадък, който може да се счита за тор и са възможни многократни реколти. По този начин отглеждането на билки предлага многобройни ползи, но изисква определена степен на специализация. Производителите на марули, които си мислят, че могат просто да добавят малко билки, жестоко грешат. Няколко производители са опитвали и са се отказвали също толкова бързо", отбелязва Марко.

Механичното прибиране на реколтата

е възможно, но има ограничения

Той обяснява, че можете да събирате механично няколко сорта билки като бейби листа. "Някои сортове магданоз се поддават добре на това, при условие че лехите са хубави и равни. Все пак при машинно прибраните продукти пакетите не са грижливо разделени на стъбла от едната страна и листа от другата. Някои търговци на дребно изискват това. Така че, в зависимост от продукта, културата и клиента, можем да използваме машини за прибиране на реколтата, което очевидно спестява пари от гледна точка на труда."

Потенциал за растеж

Потреблението на билки се различава в отделните държави не само по отношение на обемите, но и на сортовете.

"В Средиземноморието билките са от съществено значение за кухнята. Но благодарение на популярността на екзотичните ястия, билките са във възход и в Западна Европа. Тези, които готвят по италиански, добавят листа от босилек; тези, които избират по азиатски, се сещат за кориандъра. В Нидерландия също така сме възприели напълно чая от мента. Германия е малко по-традиционна. Там хората все още често купуват магданоз за супа", продължава Марко.

Той смята, че билките са сегмент, който все още предлага голям потенциал за растеж. "Около 50% от домакинствата купуват билки веднъж годишно, докато гъбите и другите по-рядко срещани зеленчуци далеч надхвърлят 80%. А тези хора, които купуват билки малко по-често, го правят средно веднъж на два месеца, докато много зеленчуци се консумират веднъж седмично или два пъти седмично. Така че както данните за проникването на пазара, така и честотата на покупките потвърждават потенциала за по-нататъшен растеж".

Стъпката към по-голямо потребление

В този смисъл популярността на пресните опаковки може да даде тласък на тази категория. "По време на пандемията абонаментите за кутии с храна за вкъщи се увеличиха. Сега супермаркетите завладяха този сегмент. Някои магазини разполагат с приличен асортимент от кутии за хранене. Започна се с основен асортимент, включващ лазаня. Сега можете да намерите до 50 различни пакета с прясна храна. А билките са това, което може да придаде този обрат, за да се разшири вкусовата палитра изключително много", добавя управляващият директор.

Според него Нидерландия малко под половината от водещите на пазара кутии за храна, доставяна по домовете, съдържат билки.

"Ние също така осигуряваме доставчици на свежи опаковки. Това се дължи най-вече на опита ни с билките в нехладилната верига, защото срокът на годност е важен фактор в този сегмент. И тъй като нашето порционно опаковане е автоматизирано, можем лесно да доставяме малките порции от пет до 20 грама. По-голямата ни амбиция е да увеличим навлизането на пазара на билки чрез тези пресни опаковки, защото след като някой ги опита в кутиите за храна, е по-вероятно да си купи опаковка с предварително нарязан кориандър или босилек в саксия", заключава Марко.