Отпада системата за самодеклариране и стопаните вече няма сами да следят, дали са спазили правилата по схемата

 

Европейската комисия (ЕК) събира становища по своите предложения за промени в Регламента de minimis в селското стопанство, с който малките суми държавни помощи се изключват от контрола на ЕК, тъй като се счита, че те нямат отражение върху конкуренцията и търговията в ЕС.

Понастоящем държавите-членки могат да предоставят подпомагане на селскостопанския сектор в размер до 20 000 евро на бенефициер за период от 3 бюджетни години без предварително одобрение от Комисията. Ако дадена държава-членка разполага с централен регистър на национално равнище за регистриране на помощта de minimis, се прилага по-висок таван от 25 000 евро за период от 3 бюджетни години. Освен тези тавани на бенефициер за всяка държава-членка, има максимален национален лимит, с цел да се избегне нарушаване на конкуренцията.

Правилата от действащия към момента Регламент de minimis в селското стопанство ще се прилагат до 31 декември 2027 г.

Ето какви промени предлага ЕК:

Увеличаване на максималния таван de minimis на предприятие за три години от 25 000 на 37 000 евро, за да бъде отчетена инфлацията.

Корекцията на националните лимити се изчислява въз основа на стойността на селскостопанската продукция. За това изчисление с действащите правила се взема предвид референтният период 2012-2017 г. Този референтен период ще бъде удължен на 2012-2023 г., с което става възможно да се вземе предвид повишената стойност на селскостопанската продукция, особено през последните години, като по този начин се увеличава националният лимит за всички държави-членки.

Максималният размер на помощта ще се изчислява за период от 3 години вместо три бюджетни години в съответствие с общите правила de minimis, които не се отнасят само до сектора.

Въвежда се задължителен централен регистър на помощта de minimis на национално или европейско равнище, за да се повиши прозрачността и да се намали административната тежест за земеделските стопани, които понастоящем използват система за самодеклариране, и вече няма да е необходимо сами да следят за спазването на правилата. Към момента наличието на такива централни регистри е на доброволни начала за държавите-членки.

Маргрете Вестегер, изпълнителен заместник-председател, отговарящ за политиката в областта на конкуренцията, прикани всички заинтересовани страни да споделят с ЕК своите виждания по този проект. До 21 юли всеки може да изпрати своите предложения на електронния адрес, посочен на интернет страницата на ЕК за обществената консултация: State aid – review of rules on exemptions for small amounts of aid (de minimis aid) in agriculture.

В допълнение към обществената консултация проектът ще бъде обсъден и на срещи между Комисията и държавите-членки. Като вземе предвид обратната информация, получена от държавите-членки и заинтересованите страни, Комисията ще приеме измененията на регламента възможно най-скоро.

С преразглеждането на регламента неговият срок на действие ще бъде удължен до 2032 г.