С настъпването на лятото и времето, през което започва да зрее гроздето, все повече лозари си задават въпроса как да се справим с тези гадинки, които убождат зърната и нанасят много големи поражение на зазряващите зърна.

С узряването на гроздето техните нападения започват в търсене на сладък сок, но започват да пробиват дупки и да увреждат лошо гроздовите зърна.

През годините сме пускали най-различни рецепти за много видове капани за оси, примамки и какви ли не още различни начини на предпазване на чепките.

Честно казано, доколкото разбираме, при различни лозари ефикасността се оказва различна.

Ще ги припомним и ще кажем какво може да се направи, защото се надяваме, че все един от начините ще подейства при вас.

Ето ги нашите полезни съвети и рецепти:

Можем сами да направим няколко капана за оси и стършели, с които да хванем повечето жужащи неприятели, летящи в близост до нашето грозде.

За да си направим домашен капан за оси ни трябва съд, в който да налеем подходяща примамка, с която ще привлечем осите и стършелите. Съдът трябва да има страничен отвор, през който да влезнат осите, като веднъж влезнали, те не могат вече да излязат.

Подходящ съд за нашия домашен капан за оси и стършели можем да направим от празни бирени бутилки, пластмасови бутилки от минерална вода или друг подобен съд. Можем да отрежем горната част на пластмасовата бутилка и да я пъхнем с гърлото надолу. Или можем да пробием една странична дупка, малко под гърлото на бутилката. Пълним 1/3 от домашния капан с подходяща примамка за оси и залагаме няколко капана в близост до гроздето.

Наредете капаните през 50-60 см, като може да сменяте примамката с нова на всеки 4-5 дни. Капаните залагайте преди гроздето да започне да зрее.

Как да направим примамката

Можем, разбира се, сами да направим примамка за капана за оси, защото знаем кои са нещата, които осите харесват – такива са месо, риба, захарен сироп, бира и др.

Ето и две изпитани рецепти за примамка за капан за оси и стършели:

Рецепта 1: захар – 1 кг, вода – 1 л, бира – 1 л, мая – 1 кубче.

Рецепта 2: захар – 1 кг, вода – 1 л, оцет домашен – 2 суп. лъж., бира – 200 мл.

На това осите трудно могат да устоят. Разбъркайте всички съставки и заредете капаните с тази готова смес. Обикновено така направена, тази примамка за оси ще ви стигне за 5-6 капана. След 4-5 дни се прави нова и се зареждат наново капаните.

Съвет: В случай, че капаните не работят по най-добрия начин (при някои стопани се случва този проблем), добавете прясна риба или пресни пилешки дреболии в примамките. Осите полудяват по тях.

При немного чепки помагат мрежички

За да спасим гроздето от осите и птиците можем да се доверим на специалните за целта мрежички против оси, които се продават и по магазините или в интернет. Могат да се намерят и срещу наименованието предпазен ръкав за грозде или grape nets.

С тях се обвива изцяло всеки грозд и по този начин със сигурност се предотвратява външния достъп на осите, пчелите и птиците. Това е изключително добро решение, ако имаме 1-2 лози обаче, но при по-големи масиви не е практично.

За по-големите лозови масиви се използват цели мрежи, с отвори на дупките от няколко милиметра. С тях се увиват целите растения, като осигуряват доста качествена защита. Мрежите се слагат в началото на август, но все пак зависи от района и сорта на гроздето.

Как помага домашният чай?

За по-добра защита на нашето грозде от оси, можем да направим домашен препарат за грозде. Правим следната рецепта: вода – 10 л, сода бикарбонат – 75 г, лайка - 5-6 шепи, смрадлика - 5-6 шепи

Прави се запарка от водата, лайката и смрадликата. Като се поохлади водата, се прецежда и се добавя и содата. Разбърква се хубаво и се пръскат обилно лозите с готовата смес с помощта на ръчна пръскалка.

Добре е да се направят 2-3 пръскания през десетина дни. Можем да добавим 1 с.л. веро за прилепител. Ако вали дъжд, пръскаме пак.

Има и други няколко лесни и ефективни начина да се справите с този проблем - осите. Като разтвор за пръскане може да се използва етерично масло от мента: Осите не понасят аромата на ментата, затова може да направите разтвор с етеричен екстракт. Напръскайте със смес от 1 супена лъжица ментово масло и 500 милилитра вода, но добавете и 2 супени лъжици течен сапун, за да подобрите сцеплението на разтвора и неговата ефективност. Ако осите влизат от определена зона в дома и лозите ви, то напръскайте я с масло от мента.

Може да се направи и капан с течен сапун, който е класически метод за справяне с оси. Приготвя се разтвор от 1-2 супени лъжици течен сапун и 250 милилитра гореща вода. Пръска се с разтвора върху осите или гнездото им, но е по-добре да се прави вечер.

Ефикасен според наши читатели

е капанът с лепило.

В началните стадии на заселване на осите, използвайте залепящи се ленти. Закачете ги близо до гнездото или на хоризонтални повърхности, където обикновено кацат.

В лозето може да се използва конвенционален инсектицид против оси. Обаче обърнете внимание на пропорциите и честотата на приложение.

Ако пък осите са си направили гнездо в земята, тогава наблюдавайте изходите. През нощта, залейте изходите с вряла вода и затрупайте с пръст.

Освен това и ароматът на някои растения отблъсква осите. Разположете стратегически цветя като мента, мащерка, цитронела, евкалипт, лимонена трева и пелин във вашата градина и около прозорците.

Борбата с осите е трудна, но с целенасочени усилия можем да се справим с тези летящи неприятели. Просто вземете мерки преди узряването на гроздето.