Ако няма достатъчно голяма поляна за игра на топка или бадминтон, оборудвайте спортна площадка: индивидуална (за дартс, бокс, батут и други дейности) или за групови игри. Още по-добре е да е комбинирана. В една зона да има футболни врати, баскетболен кош, хоризонтална греда и стълбове за мрежа за тенис.

СЪВЕТИ

  • Инсталирайте батут на спортната площадка - осигурява добра физическа активност - не само възрастни, но и деца могат да тренират на него. За основата са подходящи плочки, чакъл и трева, основното е, да е равна. Може да бъде подвижен или неподвижен - заровен в земята, което е по-сигурният вариант.
  • Разположете спортните зони, като вземете предвид траекторията на слънцето. За да не заслепява участниците по време на играта, дизайнерите препоръчват дългата страна на правоъгълната платформа да бъде ориентирана по линията изток-запад. А зоната за индивидуални занимания можете да е на всяка страна, с изключение на юг.

Уютна зона

За комфорта е важен и естетическият компонент. Ако наблизо има неприятна ограда, разкрасете я с растения.

Китайска лимонена трева, катерливи рози и орлови нокти ще добавят естетика към всеки жив плет.

По-бърз вариант за създаване на уютна зона е боядисването на оградата с бои. Не забравяйте да включите децата си в творческия процес.

Детският кът - на видно място

За детската площадка отделете място далеч от прах, шум, отровни и бодливи растения. Осигурете близко място за почивка за възрастни, за да наблюдават децата. Първо, подгответе мека основа: добавете пясък, чакъл, трева, изкуствена трева. Изберете оборудването на зоната за игра според възрастта на децата: може да бъде пясъчник, пързалка, люлка.

При организацията на такова място трябва да се съобразите с това, че децата лесно могат да настинат, ако играят под дъжда, или да получат топлинен удар, ако се забавляват на пряка слънчева светлина.

Много варианти, които дизайнерите предлагат, включват сгради, проектирани с помощта на стената на самата къща, която е продължена, завършена и допълнена с различни елементи. По този начин можете да отидете направо от къщата на детската площадка. Обикновено близо до входа се изгражда малко възвишение от дървени дъски, често се монтират стълби и въжета, за да могат децата да се катерят и слизат, изграждат се люлка и пясъчник - също под навес.

Водни процедури

Когато е особено горещо през лятото, душът не винаги помага. Добре е, ако има езеро или вир близо до вашата къща, но ако няма, тогава добър вариант би бил да инсталирате басейн във вашия имот. Нямаме предвид да извикате бригада строители, които да ви изкопаят яма, да покрият всичко с плочки и да направят пълноценен басейн. Сега можете просто да закупите надуваем или рамков басейн, който е доста подходящ не само за няколко души или деца, но и за цялото семейство. Монтажът му не отнема много време и усилия, но удоволствието, което носи, не може да се сравни с нищо друго. Малките деца ще се зарадват особено на басейна, защото обикновено обичат да се плискат във водата.

Рамков басейн

Това е добър вариант за лятото. Твърдата рамка се сглобява и разглобява лесно, а в разглобено състояние не заема много място. Водоустойчив, издръжлив PVC материал е прикрепен към рамката, заемайки нейната форма и оформяйки купата на басейна. Разбира се, неговата надеждност и издръжливост са по-ниски от тези на стационарен басейн с плочки - но няма нужда да копаете яма!

Като се има предвид, че размерите варират в широки граници, винаги можете да намерите опция, която да отговаря на вашите нужди. Големите модели са оборудвани със стълби и винаги можете да закупите отделно различни пързалки за деца.

Надуваем

Това е икономичен и изключително прост вариант. Основният недостатък е неговият размер. Малко вероятно е да намерите наистина голям надуваем басейн, в който можете да плувате напълно. Обикновено това са кръгли конструкции с диаметър до три метра. От друга страна, тази опция е подходяща, ако в градината има малко място и наблизо няма водни тела, но децата искат да плуват.

Ненадеждността на самия материал и цялата конструкция като цяло е малко вероятно да позволи на басейна да издържи три или четири сезона подред, но определено можете да разчитате на едно или две лета. Има и плюсове - децата определено няма да се удрят в твърдите ръбове на страните.

Батут

В зависимост от размера и допустимото натоварване, можете да скачате сами или да поканите всички приятели на децата си.

Батутът има много предимства: развива вестибуларния апарат и координацията на пространствените движения, а при скачането работят всички мускулни групи.

Надуваем

Това определено е вариант за деца (от 3 до 10 години) поради размера и издръжливостта си. За съжаление, този тип батут не може да издържи голямо натоварване, ограничението му е до четири деца, които скачат едновременно. За сметка на това няма твърди елементи, където детето би могло да се удари.

„Подскачането" не е силната страна на тези батути, тъй като не пружинира материята, а въздухът вътре в камерите, но като забавление за децата това ще е достатъчно. Основният недостатък е, че гумираният материал на батута ще започне да мирише на пряка слънчева светлина. Ето защо, ако планирате покупка за по-големи деца или дори за себе си, по-добре е да обърнете внимание на рамков батут.

Рамков

Най-надеждният вариант е да прикрепите тъканта с пружини към твърда основа. За безопасност много модели имат мрежа около периметъра, която предотвратява падането. Капацитетът за скачане на рамковия батут е многократно по-висок от този на надуваемия, но е и по-скъп. Издържлив е на пробиви и порязвания (разбира се, в разумни граници). Ако планирате покупката си за поне пет години, тогава просто няма по-добър вариант.

ОЩЕ СПОРТНИ ЗАНИМАНИЯ

Волейбол

Добър вариант за занимание е волейболът, защото почивката много често включва наличието на малка площ, но там винаги има място за мрежа и всичко, което остава, е да я поставите. Волейболът обединява цялото семейство и приятели и помага за изгарянето на калории. Направата на волейболно игрище не е скъпо, просто трябва да донесете малко пясък от най-близката река и да го заравните и да инвестирате в добра топка - това е най-важното нещо, от което се нуждаете, за да организирате игрище. Волейболът е много по-удобен от тениса или футбола, защото тенисът има нужда от добро игрище, а футболът има нужда от много пространство.

Поход из района

Можете да се разхождате и да изследвате всичко, което е наоколо. Това е едно добро обучение по ориентиране, което ще бъде много полезно за всички - малки и големи.

В същото време можете да организирате видео или фото обиколка на атракциите, които се намират близо до вашата къща. Например езеро, река, голям стар дъб или плачеща върба.

Фитнес, йога и медитация

Можете да вземете със себе си постелка и цялото необходимо оборудване, да излезете на слънчевата поляна в удобни дрехи и да тренирате внимателно всичко мускулни групи.

Що се отнася до медитацията, градината е едно от най-добрите места за тази дейност, защото там можете да се отпуснете и да се чувствате комфортно на чист въздух - това е вашата лична територия и никой няма да ви безпокои. Добре е, ако до вас има малко водно тяло, поне изкуствено езерце - много е успокояващо.