Hugh Lowe Farms отглежда около 5000 тона ягоди и 1000 тона малини и къпини в Кент, Англия. Освен че е един от основните производители на меки плодове в Обединеното кралство, Hugh Lowe Farms е и в челните редици на изпробването на роботизирано събиране на реколтата с търговска цел.

"Наличието и цената на работната ръка винаги са били проблем за производителите на меки плодове, затова работим с Dogtooth Technologies още от основаването им преди около осем години", казва Марион Реган, управляващ директор на Hugh Lowe Farms. "Отскоро роботите на Dogtooth работят тук на търговска основа".

Основният фокус на роботите Dogtooth е върху събирането на ягоди, като се правят изпитания и на други плодове.

Dogtooth са се фокусирали върху прибирането на реколтата, но могат да разглеждат и функции като прогнозиране на реколтата. В момента те могат да прибират реколтата по 16 часа на ден, като работят и през нощта, тъй като горещината през деня не е оптималното време за бране на плодове, а нощта не е оптимална за хората, които берат.

"Много е трудно да се съберат достатъчно хора, които да берат плодовете, а качеството и скоростта на способностите на хората могат да варират, докато роботът е програмиран да бере плодовете според спецификациите и да ги поставя в правилните кутии според поръчките. Видяхме, че Dogtooth може да бъде конкурентоспособен по отношение на разходите за бране, докато скоростта му е сравнима с долната граница на човешката производителност.
Високо ценим нашите хора-прибирачи, някои от които са много квалифицирани и винаги ще има нужда от тях, но можем да разположим флотилия от роботи с по-малко оператори и да пренасочим работната си сила другаде", казва Реган.

Голяма инвестиция?

Роботите могат да бъдат голяма инвестиция за компаниите, затова Dogtooth предлагат бране като услуга с такса на килограм, която има за цел да бъде сравнима с разходите за ръчно бране.

"В крайна сметка обаче бизнес моделът е да се продават роботи на производителите, за да могат те сами да контролират реколтата си. След това производителите ще плащат абонамент за софтуер, за да получават актуализации. От самото начало роботите Dogtooth са проектирани с цел постигане на висока стойност, като целта винаги е била роботът да бъде с добро съотношение цена-качество", обяснява Реган.

Не е необходимо да се засаждат специални сортове, за да се приспособят към робота, стига сортовете да имат добри показатели за реколтата. Това е много различно от механичното прибиране на реколтата, при което са необходими специални сортове, за да е възможно прибирането на реколтата от машината. При Dogtooth това, което е добро за хората за прибиране на реколтата, е добро и за роботите.

Търговските изпитания в Hugh Lowe Farms продължават вече две години на площ от над един хектар. Имат нормални екипи за бране и екипи за бране с роботи, като всички са третирани еднакво по отношение на поръчките и системите за контрол на качеството. Имат и австралийско предприятие за ягодоплодни, Burlington Berries, което изпробва роботи Dogtooth в Тасмания и това дава възможност на компанията да събира данни през цялата година.

"Този вид технология се разработва отдавна и все още има много за учене. Виждам, че тя е значителна част от решението на проблема с недостига и нарастващите разходи за труд. Разглеждаме също така устойчиви технологии за батерии и използване на слънчева енергия, генерирана в стопанството. Само чрез най-добрите практики и отвореност към иновациите можем да се справим с нарастващите разходи," заключава Марион Реган.