Меки отвътре, но златистокафяви и хрупкави отвън, картофените кнедли няма да оставят никого безразличен. Тази лесна гарнитура или основно ястие се приготвя с минимум продукти и със сигурност ще се хареса както на възрастни, така и на деца. Споделяме няколко вкусни рецепти!

1. От картофено пюре 

Най-лесната, но много вкусна класическа рецепта.

Необходими са ви: 1,2 кг картофи, 120 г галета, 4 яйца.

Начин на приготвяне: Сварете картофите до омекване, оставете леко да изстинат и ги пасирайте на пюре с 2 разбити яйца. Подправете на вкус. Оформете топчета и ги потопете в останалите разбити яйца. Оваляйте ги в галета и пържете в дълбок тиган с олио до зачервяване.

2. Със сирене 

За да не изтече сиренето, панировката трябва да е плътна.

Необходими са ви: 500 г картофено пюре, 100 г твърдо сирене, 150 г галета, 100 г брашно, 2 яйца, 50 мл прясно мляко, подправки.

Начин на приготвяне: Картофеното пюре се смесва с едно яйце, 90 г брашно и подправки на вкус. Оставете сместа за 15 минути и оформете топчета. Във всяко от тях поставете по едно кубче кашкавал, така че да е добре загърнато. Разбийте останалото яйце, брашното и млякото. Потопете картофените топчета в тестото и оваляйте в галета. Пържете до златистокафяво и сервирайте.

3. С билки и пармезан 

Изберете зелени подправки на вкус - копър, магданоз или други.

Ще ви трябват: 300 г картофи, 2 суп. лъж. нишесте, 30 г пармезан, 3 стръка билки, подправки.

Начин на приготвяне: Сварете картофите до омекване и ги намачкайте на пюре. Добавете нишестето, подправките, нарязаните билки и настъргания пармезан. Разбъркайте сместа, оформете малки топчета и ги запържете за 2-3 минути.

4. Панирани, с ядки (10-4)

Интересна особеност на тези топчета е, че се пекат във фурната.

Необходими са ви: 500 г картофи, 1 яйце, 2 скилидки чесън, 1-2 стръка розмарин, 50 г галета, 60 г ядки, подправки.

Начин на приготвяне: Сварете картофите, намачкайте ги и смесете с яйцето, наситнения чесън, розмарина и подправките. От получената смес оформете картофени топчета. Смелете запечените ядки, заедно с галетата, в блендер и оваляйте топчетата в тази панировка. Поставете ги във фурната за 20-25 минути на 180 градуса.

5. С гъби (10-5)

По желание можете да смесите плънката директно в картофеното тесто.

Необходими са ви: 500 г картофи, 300 г гъби, 1 глава лук, 1 яйце, 1 чаша галета, подправки.

Начин на приготвяне: Сварете и намачкайте картофите. Лукът и гъбите се нарязват на ситно, запържват се до омекване и се подправят. От пюрето оформете малки питки, разпределете плънката отгоре и завийте на топчета с гъбите вътре. Получените кнедли се потапят в разбито яйце, овалват се в галета и се пържат до златиста коричка.

6. Със сирене, без панировка 

Всяко сирене с ярък и изразителен вкус ще бъде подходящо.

Необходими са ви: 4 картофа, 150 г сирене, подправки.

Начин на приготвяне: Сварете картофите до омекване, намачкайте ги и ги смесете с подправките и настъргания кашкавал. Разбъркайте сместа, оформете топчета и ги поставете във фурната за 15-20 минути на 180-190 градуса.

7. Сурови картофени топчета на фурна 

Най-често тези топки се приготвят от картофено пюре, но има и алтернативен вариант.

Ще ви трябват: 1 кг картофи, 100 г масло, 2 скилидки чесън, 100 г твърдо сирене, подправки.

Начин на приготвяне: Картофите се настъргват, смесват се с подправките и се изстискват леко. Добавете натрошеното сирене и чесън. Прибавете мекото масло и разбъркайте. От тази смес се оформят топчета и се пекат 30-40 минути на 180 градуса във фурната.

8. С рибен пълнеж 

По време на печенето обръщайте кнедлите веднъж на другата страна.

Необходими са ви: 200 г варено рибно филе, 2 картофа, 1 яйце, 1 суп. лъж. брашно, 1 връзка зелени подправки, подправки на вкус.

Начин на приготвяне: Сварете и настържете картофите на ситно ренде. Нарежете зелените подправки, накълцайте рибата, чукнете яйцето и разбъркайте всичко. Подправете, оформете кнедлите и оваляйте в брашно. Печете във фурната за 15 минути на 200 градуса.

9. С кайма 

Тези картофени кюфтета са еднакво вкусни с кетчуп или сметанов сос.

Ще ви трябват: 1 кг картофи, 1 глава лук, 400 г кайма, 1 яйце, 1 връзка пресни зелени подправки, 2 суп. лъж. масло, 2 суп. лъж. брашно, 150 г галета.

Начин на приготвяне: Сварете картофите, пасирайте ги и ги смесете с брашното, яйцето, мекото масло, наситнените билки и подправките. Нарежете и запържете лука, добавете каймата и запържете до готовност. Оформете малки плоски питки от картофеното пюре, сложете малко кайма върху тях и загърнете топките с плънката вътре. След това ги оваляйте в галета и изпържете в много олио до златиста коричка.

10. Кнедли със сос 

В този вид картофените кнедли могат да бъдат и основно ястие или гарнитура.

Необходими са ви: 500 г картофи, 80 г брашно, 1 яйце, 90 г лук, 350 г кайма, 1 чаша доматен сок, 1 чаша заквасена сметана, подправки, 50 г масло.

Начин на приготвяне: Сварете картофите, пасирайте и смесете с яйцето и брашното. Отделно се смесват каймата, подправките и наситнения лук. Оформете пюрето на топчета с месна плънка вътре.
Поставете ги в намаслена тава. Разбъркайте доматения сок и заквасената сметана и изсипете отгоре. Оставете да заври под капак за 5 минути. Залейте с разтопено масло и оставете да къкри до готовност или сложете във фурната за 15-20 минути на 180 градуса.