Сандвичите могат да бъдат нещо повече от бърза закуска. Красиво декорирани и елегантни могат да бъдат отличен вариант за празнични мезета. Те винаги привличат вниманието на гостите.
Ако подготвяте блок маса, сандвичите са и най-удобни за този тип парти.
Днес ви предлагаме десет много различни варианта за пастети, рилети и други пасти за сандвичи, които идеално допълват празничното настроение. Ето най-простите рецепти от поредицата „Гости на прага", за да приготвите тези ястия, просто трябва да поставите съставките в блендер и да ги пасирате.
Има и по-сложни рецепти, които изискват предварителна обработка на продуктите. Такива закуски са подходящи за тези, които обичат да обмислят празничното меню предварително.
1. Намазка със сардини
Това е една от най-простите рецепти. Сандвичите със сардини ще изглеждат страхотно на масата, особено ако ги направите много малки и помислите за украса за сервиране.
Тази намазка се приготвя за броени минути, но преди сервиране трябва да престои известно време в хладилника, за да поеме ароматите и да получи правилната консистенция.
Продукти: консерва сардини в олио, 5-6 сушени домата, супена лъжица натурално кисело мляко, сол, черен пипер, хляб и украса за сервиране.
Приготвяне: Извадете сардините и ги поставете в купа на блендер заедно с доматите. Към получения пастет добавете лъжица кисело мляко, сол и черен пипер. Разбъркайте.
Оставете пастета да престои в хладилник за около час и пригответе сандвичите. Украсете по ваш вкус. Подходящи са ядки, семена, сушени плодове, нарязан зелен лук или други зеленчуци.
2. Пастет от черен дроб с балсамико
Лесна рецепта за пастет от черен дроб, която не изисква много усилия. За да придадем на ястието интересен вкус, ще допълним пастета с балсамов оцет.
Лукът можете да приготвите, докато се задушава дробът за пастета, а при сервиране го прибавяте върху всеки сандвич.
Ще ни трябват: 500 г пилешки черен дроб, 2 глави бял лук, 1 глава червен лук, моркови, 70 г масло, 1 суп. лъж. захар, 1 суп. лъж. балсамико, 1 суп. лъж. зехтин, сол, черен пипер, индийско орехче.
Приготвяне: Нарежете морковите на колелца, а лука - на едри кубчета. Разтопете 50 г масло в тиган и запържете зеленчуците за 5 минути.
Почистете черния дроб от жилите, прибавете го към зеленчуците и подправете със сол, черен пипер и индийско орехче. Покрийте тигана с капак и оставете да къкри за час на най-слабия огън.
Добавете останалото масло към черния дроб и смелете пастета до гладкост.
Нарежете червения лук на полумесеци. Загрейте зехтина в тенджера и добавете лука, запържете го за една минута на слаб огън. Добавете захарта и балсамико и продължете да задушавате, като бъркате доста енергично.
Лукът е готов, когато стане прозрачен. Всеки сандвич гарнирайте с балсамов лук и пастет.
3. Шпроти с крем от авокадо с ръжен тост
Някога по някои места шпротите са били задължителна част от празничната трапеза. Днес, разбира се, вече не е деликатес, но това не означава, че не можете да приготвите празнична закуска с шпроти.
За да направите ястието „по-модерно", можете да добавите крем от авокадо, който създава много интересна комбинация от вкусове. Ако изобщо не обичате авокадо, просто намажете крутоните с крема сирене, иначе сандвичите ще изглеждат скучни.
Ще ни трябват: консерва шпроти, авокадо, скилидка чесън, осолени или мариновани краставици, черен хляб, растително масло. По желание може да добавите извара.
Приготвяне: Нарежете хляба на правоъгълници и леко ги запържете на сух тиган или с минимално количество растително масло. Решете дали искате ордьовърът да ви е на хапки или на сандвичи. От това зависи размерът на филиите.
Вземете авокадото и издълбайте месестата част от кожата, намачкайте я с вилица. (Ако не сте успели да намерите узряло авокадо, можете да го поставите в торба с ябълки или банани за няколко дни. Друг вариант е да го загреете малко във фурната).
Смачкайте скилидка чесън в авокадовата смес, по желание може да добавите и малко извара.
Намажете със сместа от авокадо с чесън препечения хляб, отгоре наредете шпроти и кръгчета мариновани краставици.
Ако решите да направите малки канапета, закрепете ги с шишчета, за да не се разпаднат в най-неподходящия момент.
4. Салата от консерва риба тон
Тази салата с риба тон може да се сервира в купа на масата, но може да се използва и за приготвяне на сандвичи. Можете да я предложите с препечени багети, но може да сервирате салатата и по по-оригинален начин – върху листо зелена салата.
Ще ни трябват: консерва риба тон, 1/3 глава червен лук, стрък целина, 4 стръка магданоз, 1 суп. лъж. майонеза, 1 суп. лъж. лимонов сок, 1/2 суп. лъж. зърнеста горчица, сол, черен пипер, зелени подправки и кресон за украса.
Тази салата ще бъде с майонеза, а не с масло, така че е по-добре да вземете риба тон в собствен сос, въпреки че това не е задължително.
Отцедете течността от рибата тон и я намачкайте с вилица. Вземете стрък целина и една трета от червения лук, нарежете ги възможно най-ситно. Количеството и на двете съставки трябва да е около една препълнена супена лъжица. Не трябва да добавяте твърде много, вкусът на рибата в салата трябва да е основният.
Нарежете магданоза на ситно, добавете го към салатата и разбъркайте всичко.
За дресинга смесете майонеза, горчица, лимонов сок, сол и черен пипер.
Върху крутоните или резени прясна франзела намажете салатата, поръсете с кресон за украса.
5. Кростини с рикота и печени домати
Многото различни комбинации от сирене и домати е това, което харесваме в италианската кухня. Удивително е колко вкусно може да се получи ястие с такъв на пръв поглед прост състав.
Въпреки че трябва предварително да запечем доматите във фурната, приготвянето на тези кростини не е никак трудно. Ако вече имате прекалено много месни и рибни ястия на масата си, това е чудесен вариант да разнообразите празничното меню.
Ще ни трябват: 1 суп. лъж. чери домати, 1 суп. лъж. рикота, 2 суп. лъж. зехтин, 1 суп. лъж. балсамико, 1 суп. лъж. мед, 1 скилидка чесън или 0,5 ч. лъж. чесън на прах, сол, черен пипер, 8 листа босилек, багета и зехтин за основа.
Приготвяне: Чери доматите се разполовяват и се овкусяват с меда и балсамовия оцет, сол, черен пипер и една супена лъжица зехтин. Поставете ги във фурната, предварително загрята на 190 градуса, за 25 минути. През това време нарежете франзелата на тънки филийки, поставете върху хартия за печене, добавете сол и черен пипер, поръсете със зехтин и запечете до златистокафяво за 15 минути.
Смесете рикотата с една супена лъжица зехтин, добавете настърганата скилидка чесън или чесън на прах.
Когато филийките багета се охладят, намажете ги със сместа от рикота и отгоре поръсете домати и нарязани листа босилек.
6. Рибен пастет
Това отдавна познато предястие обикновено наричаме пастет, въпреки че в последно време се предпочита версията на рилет, когато не смиламе всички съставки до пълна хомогенност.
Можете да приготвите пастета, както е в тази рецепта, или да поставите всички съставки в блендер, за да получите хомогенна маса.
Ще ви трябват: консерва шпроти, глава червен лук, 2 яйца, 100 г топено сирене, 20 г копър, 1 суп. лъж. майонеза, сол, черен пипер, крекери за сервиране.
Приготвяне: Смачкайте рибата с вилица, заедно с топеното сирене. Лукът, сварените яйца и копърът се нарязват на ситно и се добавят към рибата. Посолете и поръсете с черен пипер получения пастет, добавете лъжица майонеза и разбъркайте.
За да сервирате, ви съветвам да намажете пастета върху крекери. Те ще ви допаднат на вкус и ще създадат разнообразие, а това винаги е голям плюс за празничната трапеза.
7. Пилешки пастет с орехи
Това е много нежен пастет от сварени пилешки гърди, а ядките придават нов вкус. Орехите и пилето са класическа вкусова комбинация.
За да приготвите това предястие, ще трябва първо да сварите пилето и да запържите зеленчуците. Следователно няма да е възможно да приготвите такъв пастет в последния момент.
Ще ни трябват: 400 г пилешко филе, глава лук, моркови, 2 скилидки чесън, 100 г орехи, 60 г масло, 1/2 ч. лъж. индийско орехче, сол, черен пипер, растително масло за пържене.
Приготвяне: Сварете пилешкото филе за 30-35 минути. Запазете бульона, той ще ви бъде нужен по-късно. Нарежете морковите, лука и чесъна - произволно, но не много на едро. Разтопете в тиган 10 грама масло и запържете зеленчуците до омекване.
Готовото пилешко месо нарежете на малки кубчета, сложете го в блендер и заедно с ядките пасирайте на едро, няма нужда да се стремите към хомогенност. Подправете със сол и черен пипер, добавете индийско орехче. Изпържените зеленчуци, заедно с олиото, в което са се пържили, се прибавят в купа на блендер при пилешкото месо и ядките.
Пасирайте всичко, така че пастетът да стане хомогенен. За да направите текстурата по-гладка и вкусът по-деликатен, по време на разбиването, добавете няколко супени лъжици бульон. Добавете останалото масло към пастета и разбъркайте добре.
Този пастет може да се сервира в тарталети или на филийки багета.
8. Рилет със сьомга
Това предястие има много бърз вариант, за който можете да използвате готова топло пушена риба. Има и друг вариант - направете рилет от прясна сьомга, предварително изпържена в тиган или на скара.
Вместо сьомга, можете да използвате всяка червена риба, например пъстърва. Във всеки случай червената риба се готви много бързо и няма да ви създаде особени проблеми.
Ще ни трябват: 200 г сурова сьомга или 150 г пушена сьомга, 40 г извара, 20 г масло, сол, черен пипер.
Приготвяне: За да приготвите рилет от прясна риба, трябва да я посолите, поръсите с черен пипер и да я запържите в растително масло за 5 минути от всяка страна, след това я охладете. Това отнема малко повече време, но докато рибата се пържи и охлажда, можете спокойно да приготвяте останалите предястия. Ако правите рилет за празник, вероятно имате много други неща за вършене в кухнята.
Хубавото на готвенето с топло пушена риба е, че не е необходимо да планирате нищо предварително. Такова предястие обикновено може да се приготви в последния момент, когато гостите вече са на прага.
За разлика от пастета, рилетът не изисква хомогенност, не е необходимо да се смила старателно в блендера. Готовата риба просто намачкваме с вилица, добавяме извара, омекотено масло, сол и черен пипер.
За да сервирате, поставете рилета върху препечени филийки франзела.
9. Пастет от риба тон с боб
Ето още една рецепта от поредицата „Гости на прага". Този пастет не изисква варене, пържене или печене, така че може да се приготви за няколко минути.
Пастетът от риба тон не трябва да престоява продължително и може да се сервира веднага. Можете просто да си купите риба тон и боб за всеки случай и да приготвите пастета в последния момент.
Ще ни трябват: 100 г риба тон в собствен сок, 200 г бял боб, половин лимон, супена лъжица зехтин. По желание можете да вземете и кисели краставички, билки, ядки или семена.
Приготвяне: Отцедете течността от рибата тон и боба, изсипете ги в блендер, добавете сол и черен пипер и ги смелете грубо. Прибавете лимоновия сок и олиото, след което смелете до консистенцията на пастета.
Останалите съставки избирате по ваш вкус и ги добавяте към готовите сандвичи при сервиране.
10. Френски пастет с гъби
Тази рецепта отнема малко повече време и усилия. Но този деликатен френски пастет си заслужава всяка минута, прекарана в приготвянето му. Гостите, които го опитат, ще ви молят да приготвяте този пастет за всеки следващ празник.
Според рецептата, по време на задушаването на черния дроб, трябва да добавим коняк. Ако вие и вашите гости не харесвате коняка и не искате да купувате цяла бутилка само заради пастета, можете да го замените с друга ароматна напитка. Бренди или портвайн са подходящи за случая, в краен случай може да се използва червено вино.
Ще ни трябват: 400 г пилешки черен дроб, 200 г гъби, лук, моркови, 2 скилидки чесън, 100 г масло, 2 суп. лъж. сметана, 3 суп. лъж. коняк, 1/2 ч. лъж. индийско орехче, сол, черен пипер.
Приготвяне: Нарежете лука и морковите на кубчета. Разтопете 50 грама масло и запържете зеленчуците за 7 минути. Почистете черния дроб от ципи и жили и го нарежете на средни парчета, добавете към зеленчуците и запържете за 5 минути.
Нарежете гъбите на филийки, сложете ги в тигана при черния дроб, разбъркайте и запържете за 2 минути. Сипете в тигана коняка и заквасената сметана, добавете сол и черен пипер. Покрийте с капак черния дроб с гъби и оставете да къкри за половин час. Добавете индийското орехче и ситно нарязания чесън, покрийте отново и оставете да къкри още 15 минути.
Изключете котлона, оставете черния дроб да се охлади малко и добавете останалото масло. Прехвърлете съдържанието на тигана в блендер и пасирайте до гладкост.
Преди сервиране оставете пастета да престои поне 3 часа в хладилник.
Коментари