Как да заменим познатите съставки

Разпространено е мнението, че постната храна не може да бъде вкусна, защото не включва месо и млечни продукти. Ние сме готови да докажем, че това не е така и специално за вас сме съставили меню от ястия, подходящи не само за Бъдни вечер.

Нова година е празник, който се празнува във всеки дом. Именно на този ден всички чакаме „чудото", обличаме се красиво и украсяваме дома си според всички правила, украсяваме, подготвяме подаръци.

Но така се е случило исторически, че в немалка част от света, там където отбелязват православните празници по стар стил, едни от най-строгите православни пости, коледните, включват и настъпването на Новата година. А в последно време има и доста вегетарианци, които по принцип не ядат храни от животински произход. Всички тези хора слагат постни ястия на празничната трапеза.

Ще споделим с вас хубави рецепти, за да не се лишите от прекрасната атмосфера на един вълшебен зимен празник.

ХАПКИ И САЛАТИ

Домати с вегетарианска плънка 

Ще ви трябват: 5 големи домата, 100 г крекери/крутони с предпочитан зеленчуков вкус, 100 г хумус, фъстъци и свежи зелени подправки на вкус.

Приготвяне: Разрежете доматите наполовина напречно и отстранете част от пулпата и семената. Смелете крекерите и ги смесете с хумуса. Напълнете доматите с получената плънка и ги поръсете с натрошени фъстъци и ситно нарязани зелени подправки.

Салата от плодове и зеленчуци 

Необходими са ви: 200 г прясна краставица, 200 г жълта чушка, 100 г пресен ананас, 100 г праскова от консерва, 2 суп. лъж. соев сос, 1 суп. лъж. плодов сироп по ваш вкус, лимонов сок на вкус, свежи зелени подправки и кора от краставици за украса на салатата.

Приготвяне: Нарежете зеленчуците и плодовете на парчета и ги сложете в купички за сервиране в равни части. Поръсете с лимонов сок.

В отделна купа смесете соевия сос със сиропа и полейте плодовете в купичките. Гарнирайте всяка порция салата с нарязани зелени подправки и украсете с „розички" от кората на краставица.

Тостери с домати и авокадо 

Ще ви трябват: 1 тостерен хляб, 2 големи домата, 1 авокадо, 1 скилидка чесън, сол и подправки на вкус.

Приготвяне: Измийте доматите и авокадото. Нарежете ги на дребно или ги накълцайте и ги разпределете върху филийките препечен хляб. Отгоре поръсете с наситнен чесън, сол и подправки.

Рибни сандвичи 

Ще ви трябват: 1 хляб, нарязан на филийки и препечен, 2-3 краставици, консерва риба, 200 г майонеза, връзка магданоз, маслини без костилки.

Приготвяне: Нарежете краставиците на тънки ленти, а маслините - на колелца. Накълцайте магданоза и смесете всички съставки в купа. Отцедете течността от рибната консерва, намачкайте с вилица и добавете към останалите продукти. Подправете сместа с майонеза и разбъркайте. Разпределете сместа върху хляба на дебел слой, покрийте с втора филийка отгоре.

Хапки с хайвер и майонеза 

Необходими са ви: 1 франзела, 150 г червен хайвер, 1 пресен лимон или 1 прясна краставица, постна майонеза на вкус.

Приготвяне: Нарежете багетата на малки филийки, намажете всяка с майонеза и поставете хайвер отгоре. Нарежете краставицата или лимона на кръгчета и поставете върху хайвера или върху другия край на сандвича. Украсете плоска чиния с листа зелена салата и наредете сандвичите върху нея.

Постна домашна майонеза 

Ще ви трябват: 1/2 чаена чаша растително масло, 1/2 ч. ч. охладен зеленчуков или гъбен бульон, 2 суп. лъж. нишесте, 2 ч. лъж. лимонов сок, 1 ч. лъж. обикновена или френска горчица, сол и захар на вкус.

Приготвяне: Пресейте нишестето и внимателно налейте малко бульон в него. Изсипете останалия бульон в тенджерка и поставете на слаб огън. Постепенно добавете разтвореното нишесте и бъркайте, докато се сгъсти. Сместа не трябва да завира, а да се затопли добре. Свалете от котлона, охладете и постепенно добавете останалите продукти. Разбийте соса с миксер.

Руска салата 

Необходими са ви: 150-200 г грах от консерва, 2 средни картофа, 1 голям морков, 1 средно голяма глава лук, 200 г варени или мариновани гъби, 1 голяма кисела краставица, постна майонеза, сол и подправки на вкус.

Приготвяне: Измийте картофите и морковите и ги сварете, без да ги белите. Охладете, обелете и ги нарежете на кубчета. Гъбите, лука и краставицата също нарежете на кубчета. Сипете граха в голяма купа, добавете там останалите продукти, овкусете със сол, подправки и постна майонеза. Поставете салатата в хладилника за 2-3 часа.

Гъбите в постната версия на салатата могат да бъдат заменени със зеленчуково (соево) месо, а при нестрог пост - с риба.

С червено цвекло 

Необходими са ви: 1 голяма глава цвекло, 1 голям морков, 1 голям картоф, 1 малка кисела краставица, 1/2 малка глава лук, 200 г боб, 200 г кисело зеле, олио за дресинга.

Приготвяне: Сварете боба в подсолена вода. В друг съд сварете цвеклото, морковите и картофите, без да ги белите. Охладете и обелете сварените зеленчуци (без боба), нарежете ги на кубчета. Нарежете краставицата по същия начин. Лукът се обелва и нарязва на ситно. Поставете всички нарязани зеленчуци в купа за салата, добавете нарязаното кисело зеле и боба. Подправете със слънчогледовото масло.

Китайско зеле с орехи 

Необходими са ви: 1 глава китайско зеле, 1 ябълка, 100 г орехи, 2 суп. лъж. винен оцет, зехтин, 1 ч. лъж. мед, 1/2 връзка магданоз, сол, смлян черен пипер.

Приготвяне: В малка купа смесете оцета, 2 суп. лъж. зехтин, мед, половината от наситнения магданоз, 1/2 ч. лъж. сол и 1/4 ч. лъж. черен пипер, оставете настрана. В сух тиган запържете леко ядките за 1-2 минути. Нарежете китайското зеле на дълги ивици. Добавете резените ябълки и орехите, полейте с половината от дресинга. Преди сервиране добавете останалия дресинг и поръсете салатата с останалия магданоз.

С херинга 

Ще ви трябват: 1 голяма херинга или 200 г мариновано филе от херинга, 1 малка глава лук, 2 големи глави червено цвекло, 2 големи моркова, 1 голям картоф, майонеза или растително масло на вкус.

Приготвяне: Измийте картофите, цвеклото и морковите и ги сварете, без да ги белите. Охладете и обелете. Нарежете филето на кубчета и го сложете на дъното на дълбока купа за салата. Лукът се нарязва на ситно и се разпределя върху херингата. Отгоре се нареждат нарязаните картофи и се заливат с постна майонеза или олио. Нарежете морковите и цвеклото на кубчета. Първо сложете слой моркови в купата, а отгоре – цвеклото и отново залейте с дресинга. Поставете салатата в хладилника за 3-4 часа.

Картофи с диви гъби 

Ще ви трябват: 7-8 средни картофа, 500-700 г варени диви гъби, 1 голяма глава лук, олио за пържене, сол и подправки на вкус.

Приготвяне: Обелете картофите, измийте ги и ги нарежете на ивици. Загрейте добре тигана, изсипете растително масло и сложете картофите в него. Не покривайте с капак! Пържете от едната страна, без да бъркате. Обелете и нарежете лука на ситно. Сипете го върху картофите, разбъркайте и гответе 10 минути, като разбърквате от време на време. Прибавете гъбите, разбъркайте и запържете още 5 минути. Свалете от огъня и сервирайте.

РИБА

Филе, изпечено във фолио 

Ще ви трябва: 1 кг филе от риба, 100 г растително масло, 3 скилидки чесън, 1 среден лимон, сол, подправки, пресни зеленчуци и билки на вкус.

Приготвяне: В малка купа смесете растително масло, настъргана лимонова кора, 4 суп. лъж. лимонов сок, нарязан чесън и билки, сол и черен пипер. Покрийте тавата с фолио и наредете рибните филета върху нея. Намажете месото от двете страни с готовата смес. Загънете краищата на фолиото, така че рибата да е напълно покрита и поставете във фурна, предварително загрята на 190°C, за 15-20 минути. При сервиране отвийте фолиото и гарнирайте рибата с пресни зеленчуци.

Сьомга в портокалова глазура 

Ще ви трябват: 4 филета от сьомга, 2 скилидки чесън, 2,5 ч. лъж. наситнен пресен розмарин, 5 суп. лъж. зеленчуков бульон, 1,5 ч. лъж. настъргана портокалова кора, 2/3 чаша портокалов сок, 1 суп. лъж. лимонов сок, 1,5 суп. лъж. мед, 1,5 ч. лъж. царевично нишесте, 2 ч. лъж. зехтин, сол и смлян пипер на вкус.

Приготвяне: Нарежете филето на парчета. Загрейте голям тиган със зехтин на среден огън и запържете рибите от двете страни за 3 минути, поръсете с черен пипер и прехвърлете в чиния. В отделна тенджерка сипете нарязания чесън, розмарина, добавете 4 суп. лъж. зеленчуков бульон и варете, докато сместа леко се сгъсти. Добавете портокаловата кора и сипете портокаловия и лимоновия сок и меда.

В малка купа смесете останалата 1 суп. лъж. от бульона с царевично нишесте, изсипете в тенджерата, подправете със сол и черен пипер на вкус, изчакайте сместа да заври и оставете да къкри две минути при непрекъснато бъркане. Поставете филето от сьомга в тава и го залейте със соса. Оставете за половин час да поеме вкуса и аромата.

ДЕСЕРТИ

Бонбони от сушени плодове 

Ще ви трябват: 100 г сини сливи, 100 г сушени кайсии или стафиди, 100 г фурми без костилки, 100 г орехи и бадеми, 2 суп. лъж. мед, 1 ч. лъж. лимонов сок, кокосови или сусамови семена за поръсване.

Приготвяне: Залейте всички сушени плодове с вряща вода, изчакайте 5-10 минути и ги подсушете. Смелете сушените плодове заедно с ядките в кухненски робот или блендер. Добавете лимонов сок и мед и разбъркайте добре. От получената смес оформете малки топчета. Всяко топче оваляйте в кокос или сусам. Съхранявайте готовите бонбони в хладилника.

Домашен мармалад 

Ще ви трябва: 1,5 ч. ч. плодов сок по избор и 4 суп. лъж. желатин.

Приготвяне: Сипете сока в тенджера и добавете желатина. Оставете да престои известно време, за да може да набъбне. След това разбъркайте и поставете сместа на слаб огън. След като се сгъсти, отстранете тенджерата от котлона и изсипете течния мармалад в голяма тава. Заравнете и приберете в хладилник за четири часа. Нарежете готовия мармалад на парчета.

Лимонада с боровинки и мента 

Ще ви трябват: 5 лимона, замразени боровинки на вкус, 1 връзка мента, 1 чаена чаша захар, 4 ч. ч. вода, газирана вода на вкус.

Приготвяне: Изстискайте сока от лимоните, добавете захарта и разбъркайте, докато се разтвори. Добавете вода и поставете напитката в хладилника. Преди употреба сложете в чаши предварително размразени боровинки и листа мента и леко ги намачкайте. Залейте с готовата лимонада и долейте газирана вода на вкус. Ако желаете, можете да пуснете кубчета лед в чашата с вашата напитка.