На Коледната маса, особено, когато времето е студено и снежно, чудесно върви и едно ароматно греяно вино, защото освен че действа затоплящо, то има прекрасни аромати и повишава настроението.
Греяно коледно вино може да се приготви и от сухо и от полусухо вино, което имате.
Досещате се, че неговият вкус и аромат много зависят от подправките, които се добавят в ароматното питие.
Най-използвани са канела, карамфил, анасон, но да знаете, че доста му вървят и белият пипер на зърна, дафиновият лист, кардамон.
От плодовете за приготвянето на такова вино у дома се използват с успех ябълки, лимони, портокали, но могат и да се добавят джинджифил, орехи, стафиди, само че не бива да бъдат смлени.
Как се приготвя
Виното се загрява, но това не трябва да се прави до кипене, защото просто ще изгуби полезните си свойства и своите вкусови качества. То трябва да се загрее до не повече от 80 градуса.
Домашното греяно вино може да се приготви с малко вода, но по-истинско е без нея. Ако се използва вода с цел да бъде по-леко, тя се кипва предварително, като съотношението е 200 милилитра вода на литър вино, не повече. В този случай подправките е добре леко да се сварят, като се добавя и мъничко мед за тези, които обичат сладичко.
Когато ароматното греяно домашно вино се прави чисто и без прибавяне на вода, тогава виното се загрява, прибавят се подправките или захарта и сместа се оставя на много бавен огън около половин час.
За мезе на това вино са подходящи сирена, плодове, дори различни видове месни специалитети.
Екстри
Ароматното греяно вино може да се приготви и с черен чай. Тогава необходимите продукти са 350 милилитра червено вино, 500 милилитра черен чай, канела и карамфилчета – на вкус.
В емайлиран съд се смесват виното и чаят и се загряват, като сместа не се оставя да кипне. Добавят се карамфилчетата и канелата и се оставят да пуснат аромата си. Става много интересно на вкус.
Ароматното греяно вино може да се приготви със смес от червено и бяло вино. Необходимите продукти са 350 милилитра червено вино, 350 милилитра бяло вино, 2 щипки индийско орехче, канела и карамфилчета – на вкус.
В емайлиран съд се загрява смес от бяло и червено вино. Добавят се подправките и се оставят половин час да пуснат аромата си.
В ароматното греяно вино може да се добави малко коняк.
Необходимите продукти за 1 порция са: 150 милилитра хубаво червено вино, 20 милилитра коняк, 20 грама захар, резенче лимон, карамфил и канела – на вкус.
Виното се подслажда по желание, загрява се на котлона. Като се свали, се добавят лимоновото резенче и подправките. Добавя се конякът и се оставя за 10 минути. Поднася се горещо.
Коментари