Розовите вина са на мода в последните години, станаха много популярни и търсенето им се увеличава. Много хора искат да ги произведат сами.

Хоби стопани се интересуват как е най-правилно да се произведат и как се постига ефектът на розетата, които по цвят се приближават до червените вина, а по състав и вкусови качества – до белите.

Всъщност правилата гласят, че цветът на едно розово вино може да варира от луково светъл до светлочервен. Но това, разбира се, зависи и от сорта грозде, който е заложен, и от технологията, а и от вкуса на домакина.

Розовите вина се произвеждат от червени сортове грозде.

Специфичното при производството е, че се осъществява чрез задържане (настойване) на мъстта с твърдите части. Продължителността на това задържане зависи от сорта, температурата и серния диоксид.

При ниска температура и по-малки дози серен двуокис настойването обикновено продължава по-дълго, докато се извлече необходимото количество багрилна материя.

Има и друг начин, при който розово вино може да се произведе чрез настойване на мъст от бяло грозде в прясно ферментирали червени джибри.