Оригинални рецепти за есенни шарлоти

Шарлотата е сладкиш, наследник на английския пудинг от хляб. Най-често се приготвя с ябълки. Класическата шарлота се приготвя от хляб, напоен с мляко и яйца, и запечена във фурната. Този сладкиш е по-трудоемък от този, който се приготвя в наше време. Днес шарлотата е просто пандишпан: разбити яйца, захар и брашно. Можете да добавите заквасена сметана, масло или кисело мляко. И пълнежът може да бъде всичко: плодове от градината, горски плодове, дори зеленчуци.

Днес ще споделим с вас рецепти за шарлоти със сезонни плодове.

С ябълки и извара 

Продукти: 4-5 средни ябълки, 150 г извара, 4 суп. лъж. сладкарска сметана, 3 яйца, 2/3 чаени чаши захар, 1 ч. чаша брашно, 1 ч. лъж. бакпулвер, ванилия и канела.

Приготвяне: Измийте ябълките, почистете от дръжките и семената и нарежете на филийки.

Смесете захарта и яйцата и разбийте до побеляване на сместа. Смесете изварата със сметаната и разбъркайте много добре. Добавете яйцата със захарта, разбъркайте. Прибавете брашното, бакпулвера, ванилията и канелата. Към получената смес прибавете ябълките и разбъркайте. Прехвърлете тестото с ябълките в намаслена форма. Печете на 180 градуса за 45-50 минути.

С дюли 

Продукти: 1 чаена чаша брашно, 1 ч. чаша захар, 4 яйца, 2 суп. лъж. масло, 2 дюли, сода на върха на ножа, 1/2 ч. лъж. оцет

Приготвяне: Разтопете маслото. Нарежете дюлята на филийки, поръсете със захар и запържете в маслото.

Разбийте яйцата, добавете захарта и разбийте до побеляване на сместа. Добавете брашното и разбъркайте всичко до гладкост. Прибавете содата, загасена в оцета.

Намажете формата за печене с масло, поръсете с брашно и наредете парчетата дюли на дъното. Отгоре сипете тестото. Печете 45-50 минути на 180 градуса.

Охладете пая, след това го извадете от формата, като го обърнете, така че дюлята да е отгоре. Поръсете с пудра захар.

Със сливи 

Продукти: 700 г сливи, 2 яйца, 100 г захар, 100 г брашно, 3 суп. лъж. сладкарска сметана, 1 ч. лъж. масло, пудра захар, 1 ч. лъж. бакпулвер.

Приготвяне: Измийте сливите и отстранете костилките. Разбийте яйцата, добавете захарта и разбийте до бяла пяна. Добавете брашното, смесено с бакпулвера и разбъркайте всичко, така че да няма бучки. Прибавете сметаната и разбъркайте отново.
Намажете тавата за печене с парче масло и поръсете с брашно. Изсипете тестото, наредете сливите отгоре, като леко ги натиснете.

Печете 45 минути, първо на 160 градуса, след това повишете температурата до 180-190.

Шоколадова шарлота с круша 

Продукти: 3 круши, 100 г брашно, 1 суп. лъж. какао на прах, 2 яйца, 100 г захар, 1 ч. лъж. бакпулвер, малко смлян кардамон, масло за намазване на тавата.

Приготвяне: Измийте крушите, отстранете вътрешната част със семената и нарежете на филийки. Разбийте яйцата, добавете захарта и разбийте отново с миксер до побеляване на сместа.

Смесете брашното с какаото, кардамона и бакпулвера. Постепенно ги прибавете към яйчената смес. Разбъркайте добре тестото, така че да няма бучки.

Намаслете формата, поръсете с брашно или застелете с хартия за печене. Изсипете тестото във формата, поставете резени круши отгоре. Печете 40 минути на 180 градуса.

С ябълки в тиган 

Продукти: 3 средни ябълки, 3 яйца, 1/2 чаена чаша захар, 2/3 ч. чаша брашно, 2 суп. лъж. масло, 1 суп. лъж. сладкарска сметана, 1 ч. лъж. бакпулвер, смляна канела.

Приготвяне: Обелете ябълките и почистете от дръжките и семките. Нарежете на много тънки филийки или малки кубчета. Разбийте яйцата много добре и добавете захарта. Разбийте до побеляване. Разтопете 1 супена лъжица масло и я прибавете към тестото. Добавете сметаната и разбъркайте всичко.

Постепенно, на части, сипете брашното, заедно с бакпулвера и индийското орехче.

Загрейте в тиган лъжица олио и запържете ябълките. Поръсете ги с няколко супени лъжици захар, добавете канела.

Изсипете тестото върху ябълките, намалете котлона до минимум, покрийте с капак и запържете около 15 минути. Проверете готовността с дървено шишче или клечка за зъби.

Изключете. Покрийте готовия пай с чиния и обърнете шарлотата върху чинията.

С тиква 

Продукти: 3 яйца, 1/2 чаена чаша захар, 1 ч. чаша брашно, 1 ч. лъж. бакпулвер, 1 суп. лъж. растително масло, сол, 300-400 г тиква.

Приготвяне: Разбийте яйцата, добавете захарта и разбийте отново всичко много добре. Добавете брашното и бакпулвера.

Нарежете тиквата на тънки филийки и запържете в растително масло до полуготовност. Добавете тиквата към тестото и разбъркайте.

Намажете формата за печене с растително масло и поръсете с брашно. Печете 45 минути в загрята до 180 градуса фурна.

С райска ябълка 

Продукти: 2 средно големи райски ябълки, 4 яйца, 1 чаена чаша захар, 1 ч. чаша брашно, 1 ч. лъж. бакпулвер, ванилия, щипка канела, пудра захар, масло за намазване на формата.

Приготвяне: Измийте райската ябълка, отстранете дръжките и нарежете на филийки. Разбийте яйцата със захарта до побеляване и образуване на гладък крем. Добавете брашно, бакпулвер, разбъркайте всичко, така че да няма бучки. Прибавете канелата и ванилията.

Намажете тавата с масло и застелете с хартия за печене. Изсипете тестото във формата и наредете парченцата райска ябълка отгоре.

Печете на 180 градуса за 45 минути. Оставете да изстине, извадете от тавата и поръсете с пудра захар при сервиране.