Местни български винени сортове грозде се използват за производство на едни от най-добрите вина – Гъмза, Широка мелнишка лоза, Димят, Мавруд, Червен мускат, Рубин, Памид и други.

Всъщност по нашите земи се отглежда грозде и се прави вино от времето на траките, а през 80-те години на миналия век България беше на второ място по отглеждане на грозде в света.

  • Мавруд е един от най-старите сортове грозде. Отглежда се само в България. Характерни са малките, кръгли зърна, които са сладки и с дебела кожица. Цветът е тъмен, с оттенъци на тъмносиньо и черно. Маврудът узрява по-късно, но виното от него с наситено рубинен цвят и аромат, който става все по-плътен с времето.
  • Мискет се разделя на много сортове, сред които Мискет Дунавски, Мискет Кайлъшки, Мускат Отонел, Мискет Червен и др. Мискетовите вина са с наситен жълт цвят, подобен на слама, и с много приятен аромат.
  • Димят е стар сорт, който освен в България се отглежда и в страните-съседки – Македония, Румъния, Гърция, Турция, Сърбия. Димят е къснозреещ, десертен сорт. Ципата му е тънка, цветът – жълто-зеленикав. Използва се за производството на бели трапезни вина.
  • Рубин е рубинено червен сорт грозде. Характерното при него е, че е хибриден сорт. Селектиран е в края на 40-те години на миналия век в плевенския Институт по лозарство и винарство. За направата му специалистите са използвали сортовете Небиоло и Сира. За разлика от други сортове, Рубин е среднозреещ. Гроздето е сочно, ароматно и сладко, богато на танин. От този сорт се получават чудесно сладко и полусладко вино, което е с тъмен рубинен цвят.
  • Широка мелнишка лоза е стар български сорт, който узрява късно, и се прибира през октомври. През 20-и век въз основа на него се правят много хибридни. Един от резултатите е добре познатият ни Мелник 55, който е създаден през 1977 г. Сортът е ендемичен само за долината на река Струма, т.е. Югозападна България. Зърната му са малки и сладки. Колкото повече отлежава виното, направено с Широка Мелнишка, толкова по-сложен аромат добива то.
  • Памид също е стар български сорт, от който се произвежда червено вино. Култивиран е още по времето на траките. В миналото е бил най-разпространеният български сорт. Отглежда се и в страните от бивша Югославия, Албания, Турция, Гърция, Румъния и Унгария. Зърното е малко, около 14-15 мм, и е много сочно, кожицата е тънка, червена или тъмночервена. От него се произвежда червено трапезно вино, подходящо за масова консумация.

Памид е един от най-старите сортове грозде за вино по българските земи. В момента се отглежда в района на Пловдив, Пазардgик и Памидово.

  • Керацуда е ценен сорт бяло, къснозреещо грозде, узрява през втората половина на септември, отглежда се в Югозападна България. От Керацуда се правят обикновени бели трапезни вина, от които стават добри ликьорни вина.
  • Гъмза е стар типично български винен сорт. Гроздето зрее късно, през втората половина на септември. Ципите му са тънки и поради това цветът на полученото вино не е много интензивен. От гъмза се правят червени трапезни и десертни вина. Добрите вина от сорта се характеризират с не много плътен рубинен цвят и доминиращ аромат на малина. Сортът е типичен за Северозападна България
  • Червен мускат е стар български сорт грозде, широко разпространен в района на Подбалкана, основно около Сунгурларе и Стралджа.

-

Керацуда
Керацуда