Райската ябълка (Diospyros kaki) е субтропична овощна култура. За родината на този екзотичен вид се счита Китай. В България райската ябълка започва да се отглежда в средата на XX век в южните райони и по Черноморието с декоративна цел, заради красивите жълто-оранжеви плодове, а по-късно – и заради ценните качества на плодовете.

Райската ябълка е дърво, което достига на височина до 10-12m. Растението е двудомно и цъфти в края на май. Характерна особеност за този вид е, че освен чрез оплождане може да плододава и партенокарпно (без оплождане). В масивите с райска ябълка се отглеждат специални сортове опрашители на женските цветове. За подложка на райската ябълка се използва кавказката хурма.

Облагородените дръвчета започват да плододават 3-4 години след засаждането. Райската ябълка е дълголетно дърво с продължителност на живот над 100-200 години. Срещат се видове на възраст над 300-400 години.

Този култура може се отглежда на различени типове почви, но предпочита дълбоките, влагоемни, богати на органични вещества, с неутрална реакция. Райската ябълка проявява повишени изисквания към влагата в почвата през периода на цъфтеж, формиране и наедряване на плодовете. Продължителните сухи периоди през вегетацията се отразяват неблагоприятно на културата и могат да бъдат причина за преждевременен листопад и пригори по плодовете.

Райската ябълка се засажда през есента или рано през пролетта в предварително подготвени за целта ямки (50/50/50). При създаване на насаждение с райска ябълка разстоянието между редовете и между фиданките в реда трябва да бъде най-малко 5m. Преди засаждане е необходимо да се извърши торене – в ямките се внасят минерални торове (NРK), а при наличност – и оборски тор. Корените на фиданките трябва да се опреснят, а след засаждането на дръвчетата - да се извърши поливане. При прилагането на добра агротехника (почвообработки, торене, резитби – фитосанитарни, просветляващи и подмладяващи) и отглеждане на добри сортове опрашители, добивите достигат до 5000-5500кg от декар .

Райската ябълка се напада от брашнеста мана, а при влажно време – и от патогени причиняващи гниене (сиво гниене). Растително защитни пръскания при райската ябълка се провеждат в началото на вегетацията, преди цъфтежа, с медсъдържащи фунгициди.

Плодовете узряват през втората половина на октомври. Те се прибират, когато достигнат характерната за сорта големина. Райската ябълка достига консумативна зрелост по-късно, след омекване на плодовете. Дръжката на плода трябва да се реже до чашката. Плодовете на райската ябълка се съхраняват при температура 1-2ºС и относителна влажност на въздуха над 85%. Те могат да се прибират и след листопада (слабите слани не повреждат плодовете).

Лечебните свойства на райската ябълка са познати от дълбока древност. В миналото тя е била използвана за лечение на скорбут, при инфекции, възпалителни процеси и др..

Узрелите плодове на райската ябълка са богати на витамини, каротин (жълто-оранжеви растителни пигменти, които са мощни антиоксиданти), танин, пектин, голямо количество йод. Те се препоръчват при стомашно-чревни проблеми, при проблеми с щитовидната жлеза, за подобряване на зрението, за укрепване на имунната система. В узрелите плодове от захарите преобладава съдържанието на фруктозата, което ги прави подходящи за консумация от диабетици. От плодовете се приготвят сладка, мармалади, плодови напитки и сладкиши, а от дървесината – скъпи сувенири, музикални инструменти, мебели и др.