10 вкусни идеи (без пържоли и риба)

Разбира се, трудно е да заменим познатия вкус на пържолите, цвърчащи на скарата. Но има и много други варианти. Ако ви се хапва нещо по-различно, приготвено на въглища, можете да опитате някои от нашите предложения за интересни ястия - от картофи с бекон до печени яйца и дори карамелизирани ананаси.

Нека признаем, някои от ястията са необичайни, но онези, които са опитали тези рецепти, твърдят, че тези шедьоври на кулинарната мисъл са не по-малко вкусни от месото или рибата, приготвени на барбекюто.

Просто са вкусни по свой начин. Така че, бързо вадете шишовете и скарите - започваме да готвим "експерименталното" барбекю!

Картофи с бекон 

Ще ви трябват: 500 г млади картофи, 300 г бекон или осолена шарена сланина.

Приготвяне: Нарежете картофите на средно дебели резени, бекона - на тънки филийки. Всяко парче картоф увийте с парче от бекона и нанижете на шишчето. Печете на скарата, като ги обръщате от време на време, докато омекнат (около 10-15 минути).

Вторият вариант е да вземете дребни млади картофи и да ги печете цели, без да ги белите, като между тях нанижете от сланината (виж снимката). В този случай времето за печене се увеличава пропорционално на размера на картофите, а самите клубени, разбира се, трябва да бъдат добре измити и подсушени преди готвене. Между другото, картофите, отгледани в собствената ви градина, могат да се готвят заедно с обелката.

Кебап с патладжан 

Ще ви трябват:1 млад патладжан, 1 кг готова охладена кайма, соев сос и олио на вкус.

Приготвяне: Измийте патладжана и го подсушете. Нарежете го напречно на дебели филийки. От охладената кайма оформете наденица. Започнете да късате топки от месото и го нанижете на шиш, като редувате с резените от синия домат.

Печете на скара, като от време на време обръщате и поливате със смес от соев сос и растително масло, за около 8-10 минути.

Кюфтета 

Ще ви трябват: 1 кг готово охладено мляно месо, сос за барбекю или течен дим и растително масло на вкус.

Приготвяне: Оформете кюфтета от кайма и ги нанижете на шиш плътно едно до друго. Печете на скарата, като обръщате от време на време и поливате със смес от барбекю-сос и растително масло, около 8-10 минути.

Наденица 

Ще ви трябват: 10 наденици.

Приготвяне: Обелете колбасите и направете няколко напречни разреза върху всеки от тях. Печете на скара или на грил за пет минути, като от време на време обръщате.

По същия начин можете бързо и лесно да изпечете вурстчета или кремвирши.

Лаваш с пълнеж 

Ще ви трябват: 3 листа лаваш, 300-400 г пълнеж по ваш вкус.

Приготвяне: Разгърнете корите лаваш на масата и ги опънете добре. Поставете от плънката върху всеки лист и я разпределете равномерно по повърхността. Навийте на руло, като сгънете краищата навътре.

Сложете рулата на скара и печете, като периодично ги обръщате, по 2-3 минути от всяка страна. Извадете, изчакайте леко да се охладят и с помощта на кулинарна ножица нарежете по диагонал на няколко порции. Сервирайте с желаната гарнитура.

За улеснение, поставете в рулото и предварително приготвената салата.

Сандвичи 

Ще ви трябват: 8 филийки препечен хляб, 4 тънки филийки шунка, 4 тънки резена сирене, сос по ваш вкус.

Приготвяне: Най-добре е да използвате хляб за тостер. Разрежете всяка филийка диагонално на два триъгълника. Всеки триъгълник намажете със сос по ваш избор, а можете да направите и смес от няколко соса. Сгънете всяко парче шунка на две, като пъхнете вътре резен кашкавал. Поставете колбаса върху единия триъгълник от хляба и покрийте с другия.

Поставете сандвичите върху скарата и ги запечете за 2-3 минути от всяка страна. Сервирайте горещи.

Мариновани яйца 

Ще ви трябват: 1 дузина яйца, 1 литър вода, 100 мл соев сос, 3 суп. лъж. ябълков оцет, 1 ч. лъж. сол, 2 ч. лъж. захар, дафинов лист и зърна черен пипер на вкус.

Приготвяне: Сварете твърдо яйцата и ги охладете в студена вода. Извадете ги и ги подсушете, без да ги белите.

Пригответе марината: Кипнете един литър вода и добавете сухите подправки, след това сипете соевия сос. Изчакайте да заври, намалете котлона и оставете да къкри 2-3 минути. Добавете ябълковия оцет и кипнете за още една минута.

Охладете маринатата до състояние на топла течност, сипете в подходящ съд и сложете там сварените яйца. Оставете за 3-4 часа. Без да белите яйцата ги нанижете на шишчетата и гответе върху въглищата за 2-3 минути, като от време на време ги обръщате. Сервирайте, като разрежете яйцата наполовина и едва тогава ги обелете или използвайте лъжица, докато ядете.

Някои опитни кулинари нанизват на шиш сурови яйца с черупки. За целта предварително загряват шиша за 2-3 минути над огъня. След това пекат яйцата по традиционния начин, за около 5-7 минути, като ги обръща периодично. Този метод отнема по-малко време, тъй като няма етап на предварително сваряване, но докато се пекат, част от суровото яйце може да изтече.

Зеленчуци и гъби 

Ще ви трябват: 1,5 кг зеленчуци по ваш вкус, 500 г сурови гъби, 7 суп. лъж. соев сос, 6 суп. лъж. зехтин, 2 суп. лъж. балсамов оцет, 3 ч. лъж. провансалски билки, сух или пресен чесън на вкус.

Приготвяне: Измийте добре зеленчуците и гъбите. Ако е необходимо, изчистете всичко ненужно. Нарежете всичко произволно, в зависимост от начина на приготвяне: за скара - на ситно, за шишчета - по-едро.

В дълбок съд смесете всички съставки за маринатата и прибавете нарязаните зеленчуци и гъбите. Оставете да се мариноват около половин час. След това се поставят върху решетката на скарата или се нанизват на шишчета и се пекат на скара, като от време на време се обръщат, за около 5-10 минути, в зависимост от степента на нарязване.

Калмари 

Ще ви трябват: 4 калмара, 4 варени яйца, 1-2 глави лук, 200 г варени или консервирани гъби, майонеза, соев сос, сол, подправки и билки на вкус.

Приготвяне: Пригответе пълнежа от варени яйца, пържен лук и нарязани гъби, овкусете със сол, подправки и майонеза.

Калмарите се почистват от всичко ненужно и се пускат в подсолена вряща вода. Оставете да заври и гответе две минути. След това веднага извадете и прехвърлете в съд за охлаждане.

След като калмарите изстинат, сложете във всеки от тях от предварително приготвения пълнеж. Печете на скарата или на барбекюто, като обръщате от време на време и поливате със соев сос, 5-7 минути.

Ананаси на скара 

Ще ви трябват: 2 ананаса, 1,5 чаши захар, 250 г масло, канела, смлян карамфил и кора от цитрусови плодове на вкус.

Приготвяне: Нарежете ананасите на големи филийки. Най-добре е да не ги белите от кората. Оставете маслото да омекне.

Пригответе панировката: Настържете кората от цитрусовите плодове на ситно ренде и смесете с другите сухи съставки.

Намажете резените ананас с размекнатото масло и оваляйте в галетата от цитруси. Печете на скара, от двете страни до зачервяване. Общо това ще отнеме 5-7 минути.