Както сушим билки и подправки, за да разполагаме с тях през възможно най-голяма част от годината, така можем да постъпим и с някои цветя. И въпреки, че са сухи, пак ще бъдат красиви, а в много случаи, и вечни. Има много начини за сушене на растения, но когато става дума за аранжировки и поставяне във ваза, има някои правила. Всеки един от процесите, които ще опишем в следващите редове, е свързан с отнемане на влагата от растителните тъкани, но и със запазване на цветовете, на багрите, на структурата и целостта.
Най-традиционният метод е сушенето на въздух.
Лесно е. Само трябва да навържете цветята на малки снопчета и да ги окачите с цветовете надолу на проветриво и сенчесто място. Ще са необходими между 2 и 4 седмици за пълното изсушаване на букетчетата. Това е най-подходящият начин, ако целта е да сложите цветята във ваза или търсите обем в аранжировките си.
По-бърз, но не толкова традиционен начин е сушенето в микровълновата фурна. Важно е обаче към растителните части да добавите някакъв десикант – силика гел или силиконови гранули за котешка тоалетна, защото в противен случай има голям шанс да се свият и деформират. Сушенето в микровълновата дава резултат за няколко дни вместо седмици. Подходящо е за малки растения или цветове, но не и за цели букети.
Върху „канапе“ от посочените по-горе материали могат да се подредят стръкове с желаните цветя. Извличането на водата отнема малко повече време, но хубавото на този метод е, че максимално се запазват багрите на цветовете.
Най-бързо могат да се изсушат цветя във фурната. Температурата трябва да е ниска, а „печенето“ продължава няколко часа. За съжаление, колкото по-бързо е сушенето, толкова повече се губят пигментите. Възможно е дори да опадат голяма част от венчелистчетата.
Ако няма да се правят букети, а картички, картини или друг вид творчество, много подходящо е сушенето подобно на хербарий. За да стане максимално бързо, добре е вестниците да се сменят често, както и да се използват тежки предмети за притискане на стръковете.
Кои цветя са подходящи?
На първо място подреждаме видовете с малки и здрави цветчета, в които се съдържа така или иначе по-малко вода. Такива са например хортензиите, някои амарантуси, лавандулата, гипсофилата, някои представители на целозиите, а също и голям набор от полски и декоративни треви.
Те изсъхват бързо окачени с цветовете надолу в рехави букетчета, защото така или иначе съдържат малко вода. Освен това аранжирани и подредени се държат добре във ваза. Не капят и не цапат, както се очаква. Изключение правят тревите и амарантусите.
Следват цветя с големи, плътни цветове и множество венчелистчета – рози, цинии, хризантеми и други могат да издържат на топлината във фурната или микровълновата. Биха изсъхнали добре и само на въздух, но има голям шанс по-бавното сушене да пропадне заради загниване във вътрешността на цветните чашки.
По-малки или плоски цветчета с венчелистчета разположени в един ред се изсушават най-добре, а и са най-подходящи за пресоване. Такива са теменужки, маргаритки, лавандула. Ако обаче искате да запазите триизмерността им, тогава ги подредете върху десикант. Така се процедира при далии, божури, люляк, рози и т.н.
За какво още се използват
За какво могат да се използват изсушените цветя или тези, които изсъхват красиво, ако оставим настрана традиционните букети и аранжировки?
За естествен ароматизатор - изсушени венчелистчета, цели цветчета и листа поставени в копринена торбичка или купа, които ароматизират помещенията.
Периодично накапване с етерични масла би удължило живота им.
Много булки желаят да овековечат букета си. При правилен подбор на цветята те ще запазят формата и красотата си, ако се изсушат. А може да се използват и направо изсушени стръкове.
Корона или венец за коса също са добро предложение, особено ако за даден повод искате да изглеждате уникално.
Коментари