И двата вида са много топлолюбиви, затова не се бърза

По принцип сеитбата на дините и пъпешите се извършва чак в края на април - началото на май, тъй като и двата вида са много топлолюбиви. Определящ фактор е температурата на почвата, която в повърхностния слой от 0 до 10 см трябва да е станала 14-15 градуса.

Имайте предвид, че температури под 15 градуса задържат вегетацията на културите, а стойности под 0 градуса са критични за поникващите растенията.

Оптималната температура за развитието им е 25-27 градуса. Температури над 33-34 градуса при по-продължително задържане влияят неблагоприятно на цъфтежа, оплождането и формирането на завръзите, а над 40 градуса – нарушават трайно асимилационните процеси на растенията.

Дините и пъпешите са взискателни към почвата, развиват се най-добре на структурни и плодородни, които са с с неутрална реакция. Тежките и студени почви са неподходящи за отглеждане на видовете.

Добри предшественици за двете култури са люцерната, житните и бобовите култури.

Подготовка на почвата

Препоръчително е през есента площите да се наторят с органични и минерални торове - 3-5 т/дка оборски тор, 20-25 кг/дка суперфосфат, 15-20 кг/дка калиев фосфат. След това трябва да се обработи на дълбочина 30-35 см.

През пролетта площта се култивира на дълбочина 10-12 см, бранува се и се внася азотен тор - 15-20 кг/дка.

От сем. Тиквови са

Пъпешът е пренесен в Европа от Мала Азия от древните гърци и римляни, а динята произхожда от Централна и Южна Америка.

Плодовете на тези култури се отличават с чудесни вкусови качества, съдържат висок процент захари, подходящи са за консумация при редица заболявания - сърдечносъдови, чернодробни, бъбречни и др.

У нас на много места в полските райони условията са подходящи за отглеждането на тези култури чрез директна сеитба (за средноранно производство) и чрез разсад (за ранно полско производство).

Засяват се в гнезда

На малка площ се прилага гнездова сеитба. Във всяко гнездо се засяват по 3-4 обеззаразени семена на разстояние 8-9 см едно от друго и дълбочина 4-5 см.

Разстоянието между гнездата в реда обикновено е 50-60 см, а между редовете – 120-150 см.

След поникване, когато са във фаза 2-3 лист, растенията се прореждат и се оставят по 2 растения в гнездо.

Поливен режим

Пъпешът е с по-слабо развита коренова система и е по-взискателен от динята към влагата в почвата. За нормалното развитие на двете култури съдържането на влага в коренообитаемия почвен слой трябва да бъде над 70% от ППВ (пределна полска влагоемност).

По време на цъфтежа и наедряване на плодовете водопотреблението на растенията е най-високо и прилагането на подходящ поливен режим е от изключително важно значение за получаване на високи добиви.

През периода на зреене валежите се отразяват неблагоприятно на качеството на плодовете, понижава се съдържанието на захари, кората на дините става по-дебела.

При по-големи колебания в нивото на почвената влага пъпешите масово се напукват.

Дините, а и пъпешите, често се използва за карвинг. От тях се изработват прекрасни фигури.
Дините, а и пъпешите, често се използва за карвинг. От тях се изработват прекрасни фигури.
Дините се консумират свежи, но от тях се приготвят и вкусни смутита
Дините се консумират свежи, но от тях се приготвят и вкусни смутита
Пъпешът се комбинира чудесно със сирена, колбаси, както и други плодове и зеленчуци
Пъпешът се комбинира чудесно със сирена, колбаси, както и други плодове и зеленчуци