7 бързи рецепти

Трудно може да си представим нещо по-апетитно от хрупкава златиста коричка върху сочно пилешко месо Обикновено ястието се свързва с нещо празнично и дългоочаквано. Но ако семейните празници са далече, а искате да зарадвате близките си, кое ви спира? Тази селекция от бързи и лесни рецепти е особено ценна и заради факта, че за приготвянето на ястията не се нуждаете от фурна. Всички те могат да се приготвят на тиган.

Шницел с хрупкава коричка 

Да започнем с класическото немско ястие – шницел. Ако в оригиналната рецепта се приготвя от младо телешко, тук предлагаме вариант с пилешки гърди.

Продукти: 2 филета от пилешки гърди, 80 г галета, 50 г брашно, 1 яйце, 50-60 мл растително масло, 1/2 лимон, сол и подправки за пиле на вкус.

Приготвяне: Нарежете всяко филе на 2 пържоли. Покрийте месото със стреч фолио и леко го начукайте. Подгответе си 3 плоски чинии, за да панирате по-лесно пилето. В едната сипете брашно, добавете малко сол и подправки на вкус, във втората сипете галета, а в третата счупете яйцето и леко го разбийте с вилица.

Пилешките гърди се овалват от двете страни в брашното, после в яйцето и накрая в галетата. Трябва пилешкото филе напълно да е покрито с панировка.

Загрейте олиото в тиган (трябва да има достатъчно количество) и запържете месото от двете страни до златистокафяво. Готовият шницел прехвърлете върху домакинска хартия, за да отнемете излишната мазнина. Сервира се поръсен с лимонов сок или със сосове на базата на майонеза и горчица.

Филе в сметанов сос а ла Строганов 

Пиле Строганов отдавна е популярно в целия свят. Това ястие може да се открие в менюто, както на първокласен ресторант, така и на малко кафене. Ако вземете пилешко филе като основа, времето за приготвяне ще бъде значително намалено. Сервирайте с ориз или картофено пюре.

Продукти: 500 г пилешко филе, глава лук, 50 г масло, 200 г гъби, 1 ч. чаша сметана, 1 суп. лъж. без връх брашно, 1 суп. лъж. растително масло, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Нарежете пилешкото филе (гърдите и бутчетата ще свършат работа) и гъбите на тънки филийки, а лука - на полумесеци. Сипете лука в тиган с добре загрято олио, след 3 минути добавете гъбите и запържете. Съвсем накрая добавете парчетата пиле. Гответе, като разбърквате непрекъснато 5 минути. Добавете в тигана маслото. Веднага след като се разтвори, сипете сметаната, сол и черен пипер. Намалете котлона и гответе още 3 минути.

Разтворете брашното в малко вода (60-80 мл ще са достатъчни) и изсипете сместа в тигана. Разбърквайте, докато сосът се сгъсти. Остава само да поръсите ястието с любимите си билки и да го сервирате на масата!

Пиле Табак'а 

Това ястие може да се конкурира с любимото ни пиле на фурна, никой не би могъл да устои на хрупкавата коричка и аромата на чесън. Ако мариновате пилето от предния ден, самото пържене ще отнеме само 30 минути.

Продукти: Основни: средно голямо пиле (600–700 г), сол и смес от пипери на вкус, подправка за пиле, 1 лимон, 50-60 мл растително масло.

За пържене: 50 г масло, 4 скилидки чесън.

Приготвяне: Нарежете трупа на пилето по гърдите и „отворете“. Отстранете излишната кожа, попийте със салфетка от всички страни. Покрийте месото със стреч фолио и внимателно го начукайте, като внимавате да не разкъсате кожата. Трупът трябва да е възможно най-плосък.

Поръсете месото с лимонов сок и растително масло, натрийте обилно със сол и подправки. Оставете за 30 минути да се маринова. Можете да го оставите за една нощ, ако трупът е голям.

Загрейте голям тиган и разтопете маслото в него. Поставете пилето с кожата надолу и притиснете отгоре трупа с неща тежко - плоска чиния с тежест отгоре, като тенджера с вода, върши чудесна работа. Пържете 7-8 минути. Обърнете пилето и отново го притиснете. Общо трябва да пържите 15 минути от всяка страна.

Настържете чесъна и намажете готовото пиле с него, можете също така отново да поръсите трупа със суха подправка за пиле. Оставете в тигана още 1 минута и отстранете от огъня.

Преди сервиране полейте пилето с останалото от пърженето масло.

Пикантни крилца на тиган 

За любителите на пилешките крилца сме подготвили една бърза рецепта. След 30-40 минути ще сложите на масата ароматни пържени крилца с приятна пикантност.

Продукти: 800 г пилешки крилца, 1 суп. лъж. куркума, 1 ч. лъж. лют червен пипер или кайенски пипер, 1 ч. лъж. сушен чесън, 1 суп. лъж. мед, сол на вкус, сос Табаско, 1 суп. лъж. растително масло.

Приготвяне: Нарежете пилешките крилца на няколко парчета - така ще ги изядете по-лесно и ще се изпържат равномерно. Прехвърлете в купа, добавете сол и сухи подправки и разбъркайте. Оставете да се мариноват 20-30 минути. Ако имате време, можете да мариновате по-дълго. Загрейте олиото в тиган, сложете крилцата на един слой. Пържете на умерен огън около 12 минути, след това обърнете и запържете още 10 минути. За да проверите готовността, счупете 1 крило наполовина: месото трябва да е бяло. Можете да оставите крилцата под капак още 5 минути, в страни от котлона.

Прехвърлете в дълбока купа и полейте със сос Табаско и мед на тънка струя. Разклатете няколко пъти и сервирайте.

Пилешки гърди в пергамент 

Това ястие ще се хареса на почитателите на здравословното хранене. Малък трик с пергамент - и можете да се поглезите с крехко пилешко филе, приготвено без масло. И тиганът остава чист!

Продукти: 2 пилешки гърди, 1/2 ч. лъж. червен пипер сладък или пушен, 1/2 ч. лъж. сух чесън, сол и черен пипер - на вкус

Приготвяне: Начукайте пилешкото филе, поръсете с любимите подправки и сол. Сгънете парче хартия за печене наполовина, поставете пилешкото филе вътре и затворете. Наредете "пликчетата" в предварително загрят тиган (подходящ е и грил тиган). Пържете от всяка страна по 5 минути на среден огън. Свалете тигана от котлона и оставете месото да почине още 3 минути.

Испанско пиле в доматен сос 

За да приготвите това ястие, ще ви трябва 1 пиле или части от него по ваше желание. Пилешките бутчета или бедрата са най-подходящи.

Продукти: 1 пиле, 1 чушка, глава лук, 3 скилидки чесън, 100 г маслини, 500 г пасирани домати, 10-12 чери домати, 3 суп. лъж. растително масло, 1 ч. лъж. риган, 1 ч. лъж. без връх канела, 1 суп. лъж. сладък червен пипер, лют червен пипер, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Нарежете пилето - разрежете по гръбнака, отделете филето, бутчетата и крилцата. Нарежете месото на по-малки парчета. Подправете със сол и черен пипер. Чери доматите се нарязват на половинки, лукът се нарязва на полумесеци, чушката се нарязва на кубчета, а чесънът се наситнява. Загрейте олиото в тиган и запържете месото до златистокафяво. Извадете в чиния.

Сипете зеленчуците (лук, чесън, чушки, домати) в същия тиган, запържете ги за 5 минути, подправете, разбъркайте и оставете на котлона за 30 секунди. Добавете пасираните домати, сол и черен пипер, на този етап може да добавите и връзка мащерка, оставете соса да заври. Върнете пилето обратно в тигана и оставете да къкри около 20 минути. Добавете маслини 5 минути преди да дръпнете от котлона.

Пиката от пилешко филе 

Апетитната дума "пиката" сякаш обещава експлозия от вкусове. Нежното филе, заедно с ярък сос от лимонов сок и каперси ще бъде в основата на лек обяд или вечеря.

Продукти: 4 филета от бут или гърди, 2 суп. лъж. брашно, 50 г каперси, лимон, 50 мл сухо бяло вино, 1 суп. лъж. масло, 1 суп. лъж. растително масло, сол и черен пипер на вкус, няколко стръка пресен магданоз.

Приготвяне: Нарежете гърдите на плоски пържоли. Ако използвате филе от бут, го начукайте леко. Посолете и поръсете с черен пипер пилето, прехвърлете го в плик, добавете брашно и разклатете добре. Загрейте растителното масло в тиган и запържете филето от двете страни за 2 минути, добавете масло. Сипете виното, а след минута и лимоновия сок, добавете каперси. Гответе пилето в соса за още 3 минути.

Преди сервиране поръсете с наситнен пресен магданоз.