Баща ѝ се разболява, което поставя Киара пред труден избор: иска ли да поеме семейния бизнес
Киара Ло Бианко от Bio Sikelia се сбогува с научната си кариера и започва да отглежда портокали и лимони в Сицилия. "Когато баща ми почина, веднага разбрах, че искам да продължа бизнеса му", казва тя. Оттогава с подкрепата на Udea тя е направила още една стъпка отвъд биологичното производство. Фермата е готова за етикета Demeter, което означава, че отглежда напълно биодинамично.
Портокаловата градина в Сиракуза на италианския остров Сицилия е на семейството от поколения. Джузепе Ло Бианко, бащата на Киара, има впечатляваща кариера като строителен инженер в Рим и редовно ходи да помага във фермата на родителите си. Дъщеря му Киара разказва: "Семейната ферма в Сицилия винаги е била наш дом, за баща ми и за нас като семейство. Можехме да бъдем тук всяка ваканция. На 72 години баща ми реши да промени коренно живота си. Той престана да работи и се премести на острова, за да отглежда портокали и лимони. Той каза: "Искам да видя как рано сутрин пърхат първите пеперуди, а вечер, след залез слънце, се появяват първите светулки."
Първата стъпка
Упоритият Джузепе предизвиква революция на острова, когато преминава изцяло към биологично земеделие. "Той беше първият, който предприе тази стъпка", обяснява Киара. "През 70-те години на миналия век в селското стопанство, включително и в Сицилия, се появиха продукти за растителна защита. Изглежда, че всички земеделски стопани смятаха: колкото повече пръскаме, толкова по-добре. Баща ми все повече осъзнаваше, че тези продукти за растителна защита ще причинят големи дългосрочни вреди на околната среда и на здравето. За щастие, той помнеше добре как се е работило в селското стопанство по време на детството му и върна тези стари практики."
Джузепе е бил революционер в това отношение. Той се занимавал с биологично земеделие, мечтаел за слънчеви панели на покрива на фермата и успял да събере около себе си широк кръг от купувачи и клиенти, които с удоволствие купували неговите портокали и лимони. От време на време Киара му помагала. "Изучавах селскостопански науки и след като се дипломирах, направих докторантури в Испания и Калифорния. Но семейният бизнес също ме привличаше. Баща ми си спомняше, че като 4-годишна исках да продавам дини на пазара. Харесваше ми да работя с него във фермата, тогава за известно време не трябваше да деля заетия си баща с останалия свят."
Носталгия по Рим
Баща ѝ се разболява, което поставя Киара пред труден избор: иска ли да поеме семейния бизнес от него? "Колебаех се и понякога изпитвах носталгия по Рим. Но когато баща ми почина, всичко се изясни веднага. Реших да го направя. Това беше уникална възможност: бизнес като този не бих могла да намеря никога повече. Дължах му да продължа всичко възможно най-добре и на зелено". Годеникът ѝ се премества с нея в Сицилия и заедно се впускат в биологичното земеделие. "Това не винаги беше лесно. Животът ни се промени изцяло; всичко се случва във и за фермата. А аз исках да правя някои неща по различен начин от баща ми и не всички се съгласяваха".
Екотуризъм
Своеволието на баща ѝ също е в кръвта на Киара. Освен цитрусови плодове, тя отглежда зеленчуци като копър, ендевия и тиквички, всички биодинамични. "Баща ми трябваше да разбере всичко сам, когато премина от обикновено към биологично земеделие, за щастие мога да се свържа чрез интернет с колеги, които поемат по същия път към биодинамичното, и получавам подкрепа от Udea. Вече сме изпълнили много условия: имаме зелени площи с местни растения и си имаме пчелни семейства в овощната градина."
Междувременно фермата се е разраснала значително и включва над 120 хектара овощни градини, полета за зеленчуци и много пространство за природата. Плюс уникален органичен хотел, La Casa di Melo, защото Киара е и пионер в екотуризма в Сицилия. "Така изграждаме мрежа от хора от цял свят, които се интересуват от естествения начин на земеделие. Гости от всички краища на света идват, за да видят какво правим. И се наслаждават на първите пеперуди сутрин и на първите светулки вечер".
Коментари