Свети Валентин прави монотонните зимни дни малко по-топли и светли. Не е необходимо да правите подаръци за този празник - просто прекарайте вечерта заедно с този, когото обичате. И ние ще ви кажем какво вкусно да сготвите за романтична вечеря.
Всяка домакиня, било то млада девойка, носеща се на крилете на любовта или улегнала дама, със стаж в семейния живот, иска да приготви за Свети Валентин специално меню, с което да зарадва любимия. Защо да не опитате, като прибавим щипка от т.нар. афродизиаци. За тях толкова слушаме, а нищо всъщност не знаем, и всеки път, при споменаването на думичката, свенливо се изчервяваме.
Опитайте и ще видите, че не става дума за нищо друго, освен за оригинално и вкусно ястие.
В море от страст
Афродизиаци се наричат продукти, които имат стимулиращ ефект върху тялото и повишават либидото. Такива свойства притежават морските дарове. Те са богати на цинк, който стимулира производството на тестостерон, така че задължително трябва да бъдат включени в менюто за романтична вечер у дома. Най-лесният начин е да приготвите лека салата.
Почистете и нарежете 400 г скариди, миди, калмари и октоподи. Запържете ги в зехтин за не повече от 2 минути. Към тях добавете 1 ч. лъж. подправки за риба и 150 мл сухо бяло вино, оставете да къкри на котлона още 2 минути. В друг тиган запържете наситнените стрък целина, киви и чесън.
Разпределете всички съставки в чинии и украсете салатата с рукола.
Вкусът на нежността
Едно изискано миниатюрно предястие ще бъде добро начало на вечерята за Свети Валентин. Рецептата за тарталети с деликатен пастет е точно това, от което се нуждаете.
Запържете в олиото 2 глави лук с 6 скилидки чесън. Добавете 200 г пресни нарязани гъби и изчакайте течността да се изпари. Отделно запържете 500 г пилешки дробчета, нарязани на кубчета, като ги овкусите с 1 ч. лъж. сушен риган и 1 суп. лъж. пчелен мед. Смесете с охладените гъби, прибавете 100 г масло и разбийте до гладка маса.
С помощта на сладкарски шприц напълнете предварително приготвените тарталети с пастет. Украсете със стръкчета копър и семена от нар.
Уроците на ацтеките
Древните ацтеки със сигурност биха посъветвали добавянето на авокадо към рецептите за романтична вечеря. Те наричали този плод „дървото на удоволствието“ и вярвали, че има благоприятен ефект върху либидото на мъжете и жените. Опитайте да приготвите вкусни мексикански тортили.
За начало в сух тиган запечете леко от двете страни мексикански тортили с диаметър 20 см. Обелете голямо авокадо и го нарежете на тънки ивици. Прибавете пушена сьомга (50 г), нарязана на дребно, зелена салата кресон, също наситнена, копър и чери домати. Овкусете тази смес с натурално кисело мляко, лимонов сок и черен пипер. Разпределете пълнежа върху запечените тортили и завийте на руло.
Малко любовна магия
Изтънчените готвачи знаят какво да приготвят за вечеря на 14 февруари. Леката салата с авокадо, скариди и пресни билки е вълшебна комбинация, която събужда най-дълбоките чувства.
Разполовете 10 чери домата. Полейте ги със смес от 5 суп. лъж. зехтин, 2 ч. лъж. горчица, лимонов сок, щипка сол, захар и черен пипер. Докато чери доматите се мариноват, сварете 200 г скариди и нарежете 2 авокада на тънки филийки. Смесете всички съставки в купа за салата, поръсете с нарязан зелен лук и накъсани листа рукола.
Това леко цветно ястие ще добави специално настроение към цялата вечер.
Месно изкушение
Разбира се, менюто за романтична вечеря не може без месни ястия. Освен това, те също могат да бъдат заредени с ароматите на любовта. В това отношение джинджифилът е несравним. Древните индуси са установили, че това растение ускорява кръвообращението и по този начин стимулира желанието. Освен това е много подходящ да се прибавя към ястия с месо.
Седемдесет и пет грама пресен корен от джинджифил, рукола, сладка чушка и лук се нарязват на ситно и се смесват. Вземете няколко парчета свинско филе и старателно ги натрийте от всички страни с джинджифиловата смес. Залейте месото с марината от 150 мл сухо бяло вино, 100 мл олио и 1 ч. лъж. подправка за месо или хмел-сунели, ако имате. Оставете за 6 часа да се маринова. Остава да запържите парчетата свинско филе до златистокафяво.
Свинско в изумруди
Свинските медальони в тропически сос са идеални за празничната вечеря.
400 г свинско филе се нарязва на парчета с дебелина 1,5 см, натрива се със сол и черен пипер и се оставя за 30 минути. През това време запържете 3 глави нарязан лук, добавете 4 парченца киви и оставете да къкри 15 минути на слаб огън. Сипете 100 мл портокалов сок и разбийте с миксер. Пържете медальоните до златистокафяво и ги полейте с плодовия сос. Като алтернатива, можете да задушите месото в соса за няколко минути.
Рецептата за романтична вечеря ще даде ярък фойерверк от вкусове.
Огнен съюз
Можете да продължите рибната тема и да попълните менюто на романтична вечеря за любимия човек с пълноценно рибно ястие. Комбинирайте го с гъби, които са богати на белтъчини и цинк - основните източници на енергия.
Порционните парчета треска се натриват със сол и черен пипер и се мариноват за известно време. Докато рибата се насити с аромати, запържете по-голяма глава лук с 400 г почистени и нарязани на филийки пресни гъби. Прехвърлете рибата в тава за печене, поръсете я обилно със запържените гъби и отгоре залейте с 250 мл сос от натурално кисело мляко, 200 г настърган кашкавал, смес от сух босилек, копър и магданоз. Поставете рибата във фурната за 20-25 минути при температура 180 °C.
Готовото ястие украсяваме със зелен лук и накъсани листа от зелена салата.
Сьомга в сметанов дресинг
Какво да сготвите за романтична вечеря, ако любимият е „рибена душа“? Канелони със сьомга определено ще му харесат. Освен това приготвянето е много просто и бързо!
Запържете по-голяма глава лук с 200 г спанак. Прибавете 600 г филе от сьомга на парчета и продължете да пържите до златистокафяво. Отделно разтопете 50 г масло, добавете 30 г брашно и 400 мл сметана за готвене и пригответе гъст сос. Накрая подправете със сол, черен пипер и щипка индийско орехче.
Потопете 10-12 канелони във вряща вода за няколко минути. Напълнете ги с рибния пълнеж, наредете ги в тава за печене и ги залейте със сметанов сос. Поръсете отгоре с настърган кашкавал и ги сложете в предварително загрята на 200°C фурна за 25 минути.
Вашето фирмено ястие за домашна романтична вечеря е готово!
Мистерия отвътре
Ястията с птиче месо са чудесен избор за романтична вечеря. Особено, ако е руло със зеленчуци. Разрежете 2 пилешки гърди наполовина и начукайте всяко парче, като предварително сте ги завили в домакинско фолио. Запържете настърганите моркови с лука в олиото. Нарежете една чушка на ивици и я запечете в сух тиган.
Намажете всяко парче начукано филе от едната страна със смес от 2 суп. лъж. дижонска горчица и 1 ч. лъж. подправки за пиле Разпределете запържените зеленчуци по края, добавете няколко резена корнишони, завийте плътно и закрепете с клечки за зъби. Запържваме добре от всички страни. Такива рула със сигурност ще се харесат на половинката.
Топлината на банановите тропици
Патицата също заслужава място в менюто на романтична вечеря за двама. А ако към нея добавите и банани, можете да събудите истински вулкан от страсти. Фактът, че този плод има стимулиращ ефект и повишава издръжливостта, е известен още от древността.
И така, нарязваме патицата на парчета и мариноваме в подправки за няколко часа. Отделно приготвяме подправката за индийска лютеница, известна още като чатни. В сгорещен сух тиган се карамелизират 2 суп. лъж. захар и към тях се добавят 3 см настърган корен от джинджифил, наситнена люта чушка и 1 суп. лъж. оцет. Прибавете 300 г ситно нарязани домати, 2 банана и 200 мл кокосово мляко. Овкусете сместа с черен пипер, сол, кориандър, разбъркайте и свалете от огъня. Изпържете парчетата патица и ги прехвърлете в чинии. Отделилата се мазнина смесете със соев сос и мед и залейте патицата. Отделно се сервира бананово чатни.
Сладки изповеди
Почти всеки от нас обича сладко. Празникът е чудесен повод да се поглезите. Насладете се на невероятния вкус и отново признайте чувствата си!
Шоколадова феерия
Десертът е основната рецепта за романтична вечеря. Какво да приготвим за любимия? Панакота с шоколад, защото това е основната любовна съставка. Накиснете 10 г желатин в 100 мл вода. В тенджера, на водна баня, смесете начупен шоколад, 30 г ванилова захар, 100 мл кокосово мляко и 400 мл сметана. Бавно оставете сместа да заври и при непрекъснато бъркане оставете да къкри 10 минути. Загрейте леко набъбналия желатин и го сипете в тенджерата.
След като разбъркате добре, изсипете сместа в силиконови форми и поставете в хладилника за 4 часа.
Преди сервиране украсете с листенца мента.
„Купидон“ в чаша
Какво липсва за една истинска романтична вечеря у дома? Рецепта за празнична напитка. Оригиналната сангрия с шампанско ще бъде идеалният завършек на вечерта.
Нарежете 2 сладки жълти круши и 2 кисели зелени ябълки, без да ги белите. Разделете голям портокал на резени, обелете и нарежете. Нарежете също 15-20 ягоди на половинки. Сипете всички съставки в гарафа и поръсете с 2-3 суп. лъж. захар и охладете. Когато захарта се разтопи, налейте 750 мл шампанско и оставете на студено за още 20 минути. Разсипете сангрията в чаши заедно с парченца плод.
Панакота с банан
Деликатният десерт с бананово пюре е чудесен вариант за лесен десерт, който можете да приготвите у дома.
Продукти: 400 мл сметана, 8 г желатин, 2-3 суп. лъж. захар, 1 банан, 1-2 ч. лъж. лимонов сок.
Загрейте сметаната в тенджера, дръпнете от огъня и добавете желатина и захарта. Разбъркайте и оставете за 5 минути. След това отново загрейте малко, така че желатинът да се разтвори напълно. Разсипете крема в чаши и оставете в хладилник за няколко часа, за да стегне. Обелете банана, намачкайте на пюре (можете да оставите няколко резена цели за сервиране) и го поръсете с лимонов сок. Разпределете пюрето върху крема непосредствено преди сервиране.
Десерт със сушени кайсии
Суфлето с пасирани сушени кайсии буквално се топи в устата ви.
Продукти: 100 г сушени кайсии, 100 мл вода, 35 г захар, 2 яйчни белтъци, 6 г желатин.
Сипете сушените кайсии в тенджера, добавете вода и поставете на котлона. След като заври, варете на тих огън около 15 минути. Прехвърлете сушените кайсии в блендер и разбийте до гладко пюре.
Желатина залейте с малко вода и оставете да престои 10 минути. Поставете го на котлона, за да се загрее малко и да се разтвори напълно. Смесете желатина с пюрето от сушени кайсии и добавете белтъците и захарта. Разбийте до получаване на пухкава маса.
Разпределете суфлето в чаши за сервиране и охладете за няколко часа.
Бисквитен десерт с череши в чаша
Ако обичате ефирни бисквитени торти, не забравяйте да приготвите този десерт. Прекрасната комбинация от шоколадова торта, вишни и нежен крем със сигурност ще се хареса на всеки.
Продукти: 3 яйца, 150 г захар, 120 г брашно, щипка сол, 2 суп. лъж. какао, 350 г заквасена сметана, пудра захар на вкус, 150 г череши без костилки, 40 г шоколад.
За да приготвите блата, разбийте яйцата със захарта и солта до пухкава смес. Добавете пресятото брашно и какаото. Разбийте до гладка смес. Сипете готовото тесто в термоустойчива форма и го сложете във фурната, предварително загрята до 180 градуса. Печете около 25 минути до готовност. Охладете блата първо във формата, а след това върху решетка.
За да приготвите крема, смесете заквасената сметана и пудрата захар и разбийте до пухкава смес (количеството на пудрата зависи от вашите предпочитания и сладостта на черешата). Шоколадът се настъргва на ренде. Поставете няколко резена от блата на дъното на чашата. Отгоре - няколко лъжици сметана и шепа плодове. Повторете слоевете няколко пъти. Поръсете отгоре с настърган шоколад и поднесете десерта 1-2 часа след приготвянето.
Круша в карамел
Този десерт е добър, защото може да се приготви само за няколко минути с помощта на микровълнова фурна.
Продукти: 2 круши, 6 суп. лъж. кафява захар, 40 г масло, 2 суп. лъж. пълномаслена сметана.
Измийте крушата, обелете я и изрежете сърцевината. Поставете всяка круша с разреза надолу върху отделна чиния. Поръсете със захар и разпределете маслото около плода. Печете на средна мощност, всяка круша за 4-5 минути. Трябва да се стараете плодовете да запазят формата си и да не се разпадат. Внимателно извадете крушата. Добавете към разтопилата се смес по супена лъжица сметана и върнете в микровълновата за 1 минута. С получения карамел залейте крушите и сервирайте.
Коментари