Овощният вид се предпочита от истинските ценители
Въпреки че крушата отстъпва първенството на ябълката, много любители предпочитат овощния вид заради вкусните му и ароматни плодове. Разнообразието от сортове предизвиква истинските ценители, които създават колекционерски градини (и в България има такава).
Крушата е типично растение на умерените географски ширини, което предопределя, че може да се отглежда почти навсякъде у нас. Видът не е много взискателен. Обикновено крушата образува голямо дърво, може да достигне височина до 15 метра, понякога и повече. Образува широка и пирамидална корона, с добре развит централен водач. Има и крушови дървета, които са много малки, развиват един централен и няколко странични клона.
Крушите се консумират както свежи, така и преработени в компоти, конфитюри, сокове, в различни сладкиши, сушени резени, а също и в кулинарията за приготвяне на различни предястия – най-вече със специални сирена.
Кои са по-важните изисквания
- И при крушата, както при повечето овощни видове, топлината е основният фактор за доброто й развитие. Практиката показва, че някои от европейските сортове се повреждат при температура под минус 25°С.
Като цяло обаче през периода на дълбок покой у нас рядко има студове, които да доведат до измръзване на крушовите дървета. В отделни години се отчитат отделни повреди от повратни мразове.
- Безспорно крушата е по-сухоустойчива от ябълката. Въпреки това е препоръчително дръвчетата да се напояват през най-топлите и сухи летни месеци.
Много добра устойчивост на суша има Попската круша, сорт, който е широко разпространен у нас.
- Подходящи са дълбоките, свежи, пропускливи и богати на хранителни вещества почви. Като цяло обаче взискателността към почвата зависи от подложката, на която е присадена. Ако е върху дюлева подложка, крушата изисква по-богати, умерено влажни, с по-дълбок хоризонт карбонатни почви.
Продължителност на живот
Крушовото дърво има сравнително дълъг живот, но все пак продължителността зависи от сорта, подложката, външните условия и прилаганата агротехника. Колкото даден сорт встъпва по-рано в плододаване, толкова продължителността на живота му е по-малка и обратно.
- Обикновено крушовите дървета, присадени на подложка от дива круша, живеят около 40-50 години. Те встъпват в плододаване на 5-6-та година след засаждането.
- Дърветата, присадени върху дюлева подложка, живеят по-кратко - до 30 години. Те обаче встъпват по-рано в плододаване и дават по-качествени плодове. Добивът им е висок и при по-гъсти насаждения могат да се получат до 4-5 т/дка.
Избор на сорт
Правилният избор на крушови сортове, както и при ябълката, е важно условие, от което зависи успешното отглеждане на дръвчета. Крушовите сортове са самооплождащи се, но и при тях някои са добри, а други лоши опрашители.
В зависимост от времето на узряване крушите се делят на летни, есенни и зимни.
- Летните сортове узряват през юли - август. Могат да се консумират при беритбата им или малко след това. Не могат да се съхраняват повече от 10 дни.
- При есенните сортове круши беритбената зрелост настъпва през втората половина на август - началото на септември. Консумират се около 15-30 дни по-късно.
- Зимните сортове са най-късни. Беритбената зрелост настъпва чак през септември-октомври, а консумативната - 2-3 месеца по-късно. За съжаление, плодовете се запазват за по-кратко време от зимните ябълки.
Важно условие!
Опрашването на крушовите дървета основно се извършва от пчелите. За да осигурите по-ефективно опрашване, е препоръчително около дърветата с круши да има пчелен кошер.
Обърнете внимание:
- Ако засаждате повече дръвчета, ориентирайте редовете в посока север-юг. Така те получават по-добро огряване.
- Когато мястото има наклон, то редовете следват наклона. Препоръчително е напояването в случая да е с капкова система.
Резитба
Формирането на крушата е важна практика, чрез която се регулира растежът и плододаването на дърветата.
Обикновено в практиката се използват подобрена етажна корона и вретеновидно формиране на крушовите дръвчетата, най-често с подложка дюля.
Полезна храна
Няма съмнение, че освен много вкусни крушовите плодове са и полезни. Те са богати на целулоза, витамин С и калий.
Крушите съдържат високи нива на минерала бор, който помага на тялото да запазва калция. В тях има и високо съдържание на витамин К, който е от жизненоважно значение за здравето на костите. Освен това съдържат фолиева киселина, особено необходима за бременните жени.
Домашна козметика
От круша може да се направите маска за лице. За целта меката част на плода се нанася върху лицето за 15 минути и след това се отмива с хладка вода. Сокът на крушата не изсушава кожата, прави я гладка и еластична и успешно прибира разширените пори.
Любопитно е, че плодовете на някои десертни сортове круши се търсят повече и имат по-висока цена в сравнение с плодовете на най-добрите десертни ябълки.
Коментари