Пилешките гърди са любим продукт за много семейства. Филетата се приготвят бързо и се поддават на вариации. Варено бяло месо предпочитат онези, които следят за фигурата си, някои пържат пилето, а по-изобретателните правят хрупкави хапки. Но това не е всичко!

Днес ще споделим оригинални и лесни рецепти с пилешки гърди. Изберете рецепта според вашия вкус и импровизирайте. Салатата с къри и филе е чудесна за лека вечеря, шницел и кюфтенца са подходящи за обяд. А кагато пътувате, вземете със себе си сандвич с филе.

Шницел 

Обикновено апетитните шницели се приготвят от телешко, но понякога се заменя със свинско или пуешко. Днес ви предлагаме също толкова вкусен вариант с пилешки гърди!

Продукти: 400 г пилешки гърди, 2 яйца, 60 г брашно, 50 г галета, 3 суп. лъж. растително масло, сол и прясно смлян черен пипер на вкус, лимон или лайм за сервиране.

Приготвяне: Пилешкото филе се нарязва на жулиени с ширина 1,5 см. Начуква се от двете страни. В дълбока купа разбийте яйцата, а в плоска чиния смесете брашното със сол и черен пипер, в друга - сипете галетата.

Загрейте в тиган олиото. Потопете филетата първо в брашнената смес, а след това в яйцето. Оваляйте в галетата и пуснете в тигана. Направете същото и с останалите меса. Пържете около 3 минути от всяка страна до златистокафяво. За да премахнете излишната мазнина, поставете готовите шницели върху домакинска хартия.

Сервирайте с парче лайм или лимон!

Руло със спанак и кашкавал 

Гърдите на фурна могат да са доста сочни, ако добавите правилната плънка към тях.

Продукти: 500 г пилешки гърди, глава лук, 120 г спанак, 70 г твърдо сирене, 2 суп. лъж. зехтин, сол и прясно смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Лукът се нарязва на кубчета и се запържва в олиото до златисто. Почистете спанака, измийте и подсушете. Нарежете го и го прибавете към лука. Оставете да къкри около минута и отстранете от огъня. Кашкавалът се настъргва на едро ренде. Смесва се с лука и спанака. Подправете плънката със сол и черен пипер.

Направете надлъжен разрез на пилешкото филе и отворете месото като книга. Начукайте, докато се получи филе с дебелина 5 мм. Подправете на вкус. Направете същото и с останалото месо. Разпределете пълнежа върху филето и завийте на стегнато руло, завържете с кухненски конец. Намажете месото със зехтин.

Печете рулото на 190°C около 25 минути.

Сервирайте ястието топло или студено, нарязано на филии.

Крехки кюфтета 

Пилешките кюфтета се получават крехки и вкусни, ако добавите към тях лук или ситно нарязана чушка. В каймата може да сложите и малко твърдо сирене, настъргано на едро ренде.

Продукти: 400 г пилешки гърди, 1 яйце, глава лук, 2 суп. лъж. брашно, 2 суп. лъж. сметана, 2 суп. лъж. растително масло, сол, червен пипер и прясно смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Пилешкото филе нарежете на малки парчета с размери 1 на 1 см. Нарежете лука и го добавете към месото. Прибавете и яйцето. Смелете месото на кайма и овкусете със сметана, не забравяйте брашното и подправките. Всичко се разбърква старателно.

От получената смес вече можете да изпържите кюфтета. Но е по-добре да поставите каймата в хладилника за поне 1 час - след охлаждане ще бъде по-удобно да работите с нея.

Загрейте растителното масло в тигана и пуснете там кюфтетата. Пържете по 3 минути от всяка страна, до златисто. Сервирайте със салата.

Индийско къри 

Къри с домати и много подправки ще бъде оценено от любителите на пикантните ястия!

Продукти: 500 г пилешко филеь 200 мл кокосово мляко, 2 домата, глава лук, 3 суп. лъж. растително масло, 3 скилидки чесън, люта чушка, 1 суп. лъж. подправка за къри, сол на вкус, зелени подправки.

Приготвяне: Загрейте растителното масло в тиган. Добавете подправката къри и разбъркайте. Оставете за няколко минути, за да се „отпуснат“ подправките. Междувременно нарежете пилешкото месо на ситно, лука също наситнете и сложете всичко в тигана. Задушавайте на силен огън. Бланширайте доматите и нарежете на ситно и прибавете в тигана. Разбърквайте и оставете да къкри за няколко минути. Нарежете лютата чушка и чесъна и ги добавете в тигана.

Ястието се посолява на вкус и се залива с кокосовото мляко. Гответе под капак още няколко минути, разбъркайте, отстранете от огъня и оставете ястието в тигана под капак още около15 минути.

Сервирайте пикантното къри с ориз и билки.

Салата с пилешки гърди и репички 

Тази проста рецепта ще се превърне в спасение за закъсняла вечеря!

Продукти: Основно: 200 г пилешки гърди, 10 чери домати, 5 репички, шепа спанак, шепа рукола, куркума и сол на вкус.

За дресинга: 2 суп. лъж. зехтин, 1 суп. лъж. зърнеста горчица, 1 суп. лъж. течен мед, скилидка чесън, 1 суп. лъж. балсамов оцет, сол и прясно смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Пригответе си дресинга. Смесете всички течни съставки със смачкания чесън и подправки.

Пасирайте до хомогенна смес.

Натрийте пилешките гърди с подправките. Запържете в растително масло от двете страни.

Нарежете сварените гърди на малки парчета.

Пригответе зеленчуци и билки. Измийте и подсушете. Чери доматите се разполовяват, репичките се нарязват на тънки филийки.

Сложете зелените в дълбока чиния, върху тях доматите, репичките и пилето. Полейте обилно салатата с дресинга с медена горчица.

Филе в гъбен сос 

Това ястие чудесно се комбинира с паста.

Продукти: 500 г пилешки гърди, 200 г гъби, глава лук, 200 мл пилешки бульон, 150 мл сметана 33-35%, 1 суп. лъж. брашно, 2 суп. лъж. зехтин, сол и прясно смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Намажете пилешките гърди с масло и подправки и ги запържете в тиган от двете страни до златистокафяво. Средата може да остане сурова, понеже ще допичаме ястието. Нарежете гъбите на филийки, а лука наситнете. Всичко се запържва до златисто в зехтина. Сипете пилешкия бульон и сметаната и добавете брашното. Разбъркайте и оставете да къкри под капак за 2 минути. Подправете със сол и черен пипер.

Поставете пилешкото филе в тава за печене и залейте всичко със сметановия гъбен сос. Печете ястието във фурната 20 минути на 180°C. По желание може да добавите сирене.

Сандвич с авокадо 

Този сандвич може да се сервира за закуска, да го вземете, когато отивате на екскурзия или да го дадете на детето за училище. Основното е да ги опаковате добре във фолио.

Продукти: 150 г пилешки гърди, 4 филии ръжен хляб, 6-8 листа зелена салата, 2 домата, 80 г бекон , авокадо, 1/4 глава червен лук, 1 суп. лъж. зехтин, лимонов сок, сол и прясно смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Нарежете пилешките гърди на ивици и ги запържете в растително масло, заедно с подправките. Запържете бекона, докато стане хрупкав, но мек. „Изсушете“ хляба в тостер или на сух тиган.

Обелете авокадото и махнете ядката. Нарежете плода напречно на тънки филийки. Поръсете с лимонов сок, за да не потъмнее. Измийте листата зелена салата и ги подсушете. Нарежете доматите на филийки, а червения лук - на кръгчета.

Наредете сандвича. Върху филията хляб поставете лист маруля, след това бекон, кръгчета червен лук, домати, пилешки гърди, авокадо и пак салата. Притиснете леко отгоре и разрежете на две.

Опаковайте сандвичите си и ги изяжте в същия ден!