Отмина Коледа, посрещнахме и Новата година. Надяваме се, че ви е било празнично и уютно с близки и приятели. Но... празниците не свършват. Януари е месецът с най-много именни дни и поводи за събирания.
Ето защо и ние продължаваме да ви предлагаме вкусни празнични менюта.
Свински рулца с шунка и краставица
Ще ви трябват: 10 свински пържоли, 2-3 солени или мариновани корнишона, 200 г шунка, 3-4 скилидки чесън, сол, смлян черен пипер, къри сос и билки на вкус, олио за пържене, вода за задушаване.
Приготвяне: Котлетите, ако е необходимо, начукайте отново, като използвате плик или домакинско фолио, за да не разкъсате прекалено месото. Извадете ги от плика и овкусете със сол, поръсете с черен пипер. Краставичките и шунката се нарязват на малки кубчета, обеленият чесън се наситнява. Смесете тези съставки за пълнеж в отделна купа и подправете с къри сос.
Разпределете плънката върху начуканите пържоли и ги навийте на рула. Запържете в тиган в растително масло от всички страни до златистокафяво. Сипете малко вода в тигана и леко задушете рулцата, докато омекнат.
Свински ребра на фурна
Ще ви трябва: 500-700 г свински ребра, 100 г течен дим*, сол и подправки на вкус, растително масло за пържене и печене.
Приготвяне: Свинските ребра се натриват със сол и подправки, поставят се в дълбока купа и се заливат с течен дим. Оставете в хладилника да се мариноват за 2-3 часа.
Ребърцата, извадени от хладилника, се запържват от двете страни в грил тиган в минимално количество растително масло. Прехвърлете в тава, добавете още малко масло и печете до готовност в предварително загрята фурна, на 170-180 °C (месото трябва да е меко и лесно да се отделя от костите). Сервирайте със сос за месо по ваш вкус.
Ребърцата могат да се разделят на порции или да се приготви цялата хармоника и после да се нареже.
* Течен дим можете да закупите от големите супермаркети или просто да го замените с разтворен във вода пушен червен пипер.
Дроб с гъби в гърне
Необходими са ви: 300 г суров свински или пилешки черен дроб, 200 г варени гъби, 1 глава лук, 1 морков, 2 суп. лъж. брашно, 1 чаена чаша топло прясно мляко, 10 г масло, сол, подправки и билки на вкус, олио за пържене.
Приготвяне: Нарежете гъбите на произволни парчета Изплакнете черния дроб, подсушете го малко и го нарежете на ивици. Запържете леко в тиган в растително масло от двете страни, добавете ситно нарязания лук и тънко нарязания морков, както и гъбите. Гответе с разбъркване още минута.
Прехвърлете съдържанието на тигана в глинен гювеч или, ако нямате, в йенска тенджера с капак, като по възможност оставете останалото растително масло в тигана. В него се сипва брашното. Ако маслото е малко, можете да добавите още малко в тигана.
Разбърквайки, брашното се запържва до златистокафяво, след което се на тънка струйка се прибавя топлото прясно мляко, при непрекъснато бъркане, и се добавя маслото. Сосът се оставя да къкри, докато заври. След това го сипете в гювеча при черния дроб и гъбите. Сложете съда в предварително загрята до 150 градуса фурна за 15-20 минути.
При сервиране украсете готовото ястие със зелени подправки.
Рибно филе с домати и сирене на фурна
Ще ви трябват: 2 филета риба по ваш вкус, 2-3 домата, 50 г твърдо сирене, 100 г майонеза, 200 г картофено пюре, сол, смлян черен пипер, подправка за риба и лимонов сок на вкус, растително масло за печене.
Приготвяне: Нарежете рибното филе по дължина на две части. Овкусете от двете страни със сол, черен пипер и подправка за риба. Сиренето се настъргва на ситно ренде и се смесва с майонезата. Измийте доматите, отстранете дръжките и ги нарежете на кръгчета.
Сипете растително масло в тава за печене и разпределете върху него картофеното пюре на равен слой. Върху него се нареждат парчетата рибено филе, а върху тях - кръгчета домати. Полейте отгоре със сместа от майонеза и сирене и поставете тавата в предварително загрята фурна. Печете рибата на 150-170°C за около 30-40 минути.
Картофеното пюре се слага в този съд като дъно, за да не загори рибата. По време на печенето пюрето ще се насити с рибен сок, мазнина и аромат. Пюрето може да се сервира както с филето, така и отделно от него.
Рачешки рулца в галета
Ще ви трябва: 10-12 рачешки рулца (сурими), 100 г неподсладен царевичен корнфлекс, 1 сурово яйце, 1 чаша растително масло, сол на вкус.
Приготвяне: Премахнете от рачешките рулца найлоновата обвивка. Пригответе панировката. В дълбока купа разбийте яйцето със сол, а в друга купа сипете корнфлейкса, като леко го натрошите.
Загрейте добре растителното масло в тигана. Потопете всяко рачешко рулце първо в разбитото яйце, а след това оваляйте в корнфлекса. Изпържете от всички страни в сгорещеното растително масло.
Сервирайте на масата топли.
Пълнени картофи
Необходими са ви: 7-8 картофа, 100 г топено сирене, 50 г бекон, 50 г майонеза, 1 морков, 1 глава лук, билки за украса, сол на вкус.
Приготвяне: Изпечете картофите, без да ги белите, като ги поставите върху решетката в предварително загрята 150-170 °C фурна, за около половин час. Охладете и внимателно отрежете горната част, така че коричката, останала върху картофа, да не се повреди.
С помощта на лъжичка издълбайте картофите, намачкайте извадената част и смесете със сиренето и майонезата, ако е необходимо добавете сол. Напълнете издълбаните картофи с получената смес. Отгоре се нареждат настъргани моркови и ситно нарязан лук. Наредете пълнените картофи в тавичка и върнете обратно във фурната. Оставете ги на същата температура за още 10 минути.
Охладете готовото ястие и украсете с билки.
Зеленчуков пилаф
Ще ви трябват: 1-1,5 чаена чаши ориз, 2-3 домата, 1 глава лук, 1 морков, 1 чушка, 2-3 скилидки чесън, 3-4 суп. лъж. растително масло, зелен грах и царевица от консерва на вкус, вода или месен бульон, сол, подправки.
Приготвяне: Загрейте добре тиган или тенджера. Сипете малко растително масло и сложете ситно нарязан лук, а върху него - настъргани моркови. Докато зеленчуците се пържат, нарежете обелените и измити чушки и доматите на ивици.
Разбъркайте лука и морковите, а върху тях прибавете чушките и доматите. Задушавайте за минута на слаб огън, добавете сол и подправки по желание и разбъркайте.
Измийте добре ориза и го отцедете в гевгир. Оставете водата да се отцеди напълно. Върху зеленчуковата смес разпределете равномерно ориза и на няколко места в него поставете скилидки чесън. След това, на тънка струя, внимателно налейте вода или бульон, така че течността да покрие ориза с 1-1,5 см. Намалете котлона на минимум, покрийте съда с капак и оставете пилафа на котлона, докато водата заври. Не бъркайте до пълното му сваряване - в противен случай оризът ще се слепи.
Коментари