7 лесни рецепти, които ще приготвите за 10 минути
Някои несправедливо смятат, че постенето е пълен отказ от вкусната храна. Днес ще говорим не за ограничения, а за възможности! Колко интересни рецепти можете да откриете за себе си. Сред тях има и постни сладки, които са дори по-вкусни от класическите!
Мислите, че е трудно да се приготвят бисквитки без яйца и масло? Точно обратното, лесно е! Трябва само да смесите всички съставки и да изпратите сладките във фурната.
Как се правят постни сладки: 7 идеи
1. Меденки
Продукти: 220 г пшенично брашно, 50 мл вода, 80 г захар, 1/4 ч. лъж. индийско орехче, 40 г мед, 1/4 ч. лъж. Кардамон, 1/2 ч. лъж. сода за хляб, 1/4 ч. лъж. канела, 40 мл слънчогледово масло, 1/4 ч. лъж. сол.
Приготвяне: Към пресятото брашно добавете канелата, индийското орехче и кардамона. Във водата сипете меда и захарта и сварете, докато отгоре се образува лека пяна. Посолете и прибавете слънчогледовото масло, разбъркайте. Добавете брашното и замесете тестото. Разточете го на кора и с помощта на формички или чаша изрежете бисквитки.
Печете сладките в предварително загрята на 200°C фурна за около 6 минути.
2. Ябълкови бисквити
Продукти: 240 г пшенично брашно, 1 ч. лъж. бакпулвер, 70 г царевично нишесте, 100 мл вода, 90 г захар, 100 мл слънчогледово олио, 1 щипка сол, 1 пак. ванилия, 3 ябълки.
Приготвяне: Към пресятото брашно добавете царевичното нишесте, ванилията и бакпулвера. Сипете захарта във водата и бъркайте, докато захарта се разтвори, прибавете слънчогледовото масло. Добавете сухите съставки и омесете бисквитено тесто. Увийте го в плик или стреч фолио и го приберете в хладилника за половин час.
Разточете тестото на кора и изрежете кръгове. Сложете нарязани ябълки върху едната половина на кръгчетата, покрийте с втората половина. Пече се 20 минути на 180°C.
3. Бисквити "Минутка" без яйца и масло
Продукти: 230 г пшенично брашно, 75 мл слънчогледово масло, 50 г пудра захар, 1/4 ч. лъж. ванилова захар, 80 мл вода, 1/4 ч. лъж. бакпулвер.
Приготвяне: Пресейте пшеничното брашно, прибавете бакпулвера, пудрата захар и ваниловата захар. Смесете водата и олиото, добавете сместа към сухите съставки и омесете тестото. Завийте го в стреч фолио и охладете за половин час.
Разточете тестото, изрежете кръгове и ги поставете върху покрита с хартия за печене тава. Печете 10 минути в предварително загрята до 180 °C фурна.
4. Сладки с моркови
Продукти: 250 г моркови, 380 г пшенично брашно, 10 г бакпулвер, 120 г захар, 100 мл слънчогледово масло, 120 г стафиди, 1/4 ч. лъж. сол, 1,5 ч. лъж. лимонова кора.
Приготвяне: Към настърганите моркови добавете лимоновата кора, олиото, предварително накиснатите стафиди, солта и захарта. Пресейте брашното с бакпулвера и добавете към морковената смес. Замесва се тестото. От него направете малки топчета и ги наредете в покрита с хартия за печене тава, като леко ги притискате. Поставете тавата във фурната, предварително загрята до 200 °C, за 15 минути.
5. Сладки с банан и мед
Продукти: 1 банан, 40 г захар, 100 мл слънчогледово масло, 40 г мед, 260 г пшенично брашно, 1 ч. лъж. бакпулвер.
Приготвяне: Намачкайте банана с вилица, добавете слънчогледовото масло, захарта и меда. Пресейте брашното, заедно с бакпулвера и добавете сухите съставки на порции към банановата смес. От полученото тесто оформете топчета и ги наредете в покрита с хартия тава за печене. Печете 15 минути на 180°C.
6. Бисквити със саламура
Продукти: 110 мл саламура, 100 мл слънчогледово олио, 1/2 ч. лъж. сода за хляб, 100 г захар, щипка ванилия, 320 г пшенично брашно.
Приготвяне: Смесете саламурата със содата, захарта и слънчогледовото масло. Постепенно прибавете брашното с ванилията, замесете меко тесто.
Разточете тестото на кора и изрежете бисквитки с произволна форма. Наредете сладките в покрита с хартия тава и печете 12 минути в предварително загрята до 200 °C фурна.
7. Постни сладки на тиган
Продукти: 180 г пшенично брашно, 90 г захар, 50 мл слънчогледово масло, 5 г бакпулвер, 50 мл вода, 19 г ванилова захар, 2 г сол, 50 г орехи.
Приготвяне: Смесете пресятото брашно със захарта, солта, ваниловата захар, бакпулвера и нарязаните ядки. Добавете подправки по желание. Прибавете постепенно олиото и водата и замесете еластично тесто. Оформете от него „салам“, завийте го в плик или стреч фолио и го поставете в хладилника за 25 минути. Охладената "наденица" от тестото нарежете на тънки кръгчета и ги запържете в сгорещен, намазан с масло тиган от двете страни на слаб огън.
Коментари