Важно е, за да може растението да съхрани хранителните си вещества до ранна пролет

Подготовката на лозите за зимуването им е сериозна задача. За да се събере добра реколта догодина, лозарят трябва предварително да си направи цял списък с необходимите технологични работи и процедури, да ги извърши правилно, като същевременно избере най-подходящите срокове за тях. Всяка изненада в климата може да донесе заплаха от повреждане или измръзване, затова трябва да се работи в точния момент.

Всъщност колко лесно лозите ще преживеят зимата, това зависи от грижите за тях през целия сезон. Слаби и болнави храсти с лошо узряла дървесина трудно биха изкарали успешно зимните месеци.

Следователно, започвайки още от ранна пролет, те се нуждаят от постоянни грижи и внимание. По тази причина, когато засаждате лози внимателно подбирайте всичко - сортовете, които са подходящи за вашия регион, опазването от болести и неприятели, съкращаването навреме на всички повредени и излишни леторасл и, за да не изчерпват храната на лозата.

Трябва да се помни, че колкото повече реколта дава една лоза, толкова по-дълго време ще е необходимо да узрее дървесината й, така че е редно всяка година да се регулира броят на плодните звена.

Не е излишно периодично да се подхранва преди зимата с пепел и калий - това ускорява узряването на дървесината.

Задължително е от втората половина на лятото да се изключат торовете с азот, в противен случай енергията на растението се насочва към образуването наесен на ненужна зелена маса.

Как да подготвим лозето

Силното и здраво лозе ще издържи много по-безболезнено зимните студове. Това се дължи на факта, че не оставяме растенията да бъдат отслабени от различни патогенни организми, които се намират върху тях или в почвата. Затова преди зимуването лозето трябва да се огледа внимателно и да се отстранят всички засегнати по някакъв начин леторасли.

След обирането на гроздето, ако се налага да се третира със специални фунгициди срещу патогенната микрофлора, това трябва да се прави внимателно.

Добри резултати дава пръскането с 3-5% разтвор на железен или меден сулфат, което да стане след обирането и санитарната резитба, така че лечебната течност да попадне върху всяка част от лозата.

Непосредствено преди зимуване може да се напръска пак със същия разтвор.

Правилно запасяване с хранителни вещества

Не е тайна, че за да поддържа всеки жизнен процес, лозата изразходва определено високо количество хранителни запаси, натрупани преди зимуването. Но лъвският дял от хранителните вещества ще бъде изчерпан през зимния период, когато растението е в покой.

Освен това през предстоящата ранна пролет по време на стартовото активно развитие, лозите също ще се нуждаят от много енергия, тъй като растежът на новите леторасли се осъществява именно благодарение на хранителните резерви.

Това означава, че за едно проспериращо зимуване и успешно пролетно пробуждане лозето трябва да е много силно и заредено с органични и минерални съставки.

Оптимално съкращаване

До зимата на всеки храст трябва да има само добре узрели пръчки, които са с ясен кафяв цвят, с достатъчна дебелина и здрава кора, за да посрещнат първото студено време.

Здравите пръчки узряват добре и преживяват зимните студове, ако имат дебелина около 6-13 мм, като сърцевината заема по-малко от 1/3 от диаметъра на стъблото. Те именно съдържат достатъчно хранителни вещества.

Младите пресни леторасли, които все още не са набрали сила, трябва да бъдат отстранени. През зимата те така или иначе ще умрат, но до настъпването й ще консумират хранителни вещества и ще водят до хранителни дефицити. Освен това слабите пръчки могат да провокират появата на различни заболявания, в резултат на което цялото растение може да пострада.

Много фактори влияят върху процеса на узряване и стареене. Такива са натоварването на дървесината, интензивността на нейното хранене, правилните санитарни резитби на пръчките.

Значително ускоряване на узряването на лозата може да бъде постигнато чрез листно напръскване с дървесна пепел и калиев сулфат, който не съдържа хлор.

За възрастна лоза са необходими 30 грама калий, разтворен в кофа с вода, или 1 кг пепел, настояван в продължение на няколко дни също в кофа с обикновена вода.

Кое е оптималното съкращаване? Отговорът е, че то трябва да се извърши по такъв начин, че да се отреже по-голяма част от горната половина на летораслите, които да останат общо около 15 на брой на лозата.Тази процедура спира растежа и съхранява хранителни вещества, които ще са нужни по-късно за процеса на узряване на лозата.

Това се прави, когато растежът на летораслите започне почти да спира. Но, за да се избере най-правилният момент, може да се проследи следното:

Както е известно младите леторасли растат извити, след това растежът им се забавя и те се изправят. Погледнете по-отблизо лозата - ако половината от тези издънки са извити и половината са изправени, тогава е моментът да се започне съкращаване.

Това не е абсолютно задължителна практика, ако лозите не са натоварени и имат време да узреят. Но, за да се ориентира човек за времето й на извършване, редно е да се спазват приетите в лозарството общовалидни препоръки.

Кои са те?

  •  Подобна есенна съкращаваща резитба не трябва да се извършва веднага след прибиране на реколтата - това може сериозно да отслаби лозата и тя да няма време да си създаде хранителен запас за зимата. Тоест трябва да се даде време на лозето да се възстанови и едва след това да премахвате излишните леторасли.
  •  Най-добре е да се подрязва веднага след падане на листата или когато дойдат първите слани. Именно тогава хранителните вещества преминават в зрялата дървесина и в корените.

Правилно е да се подрязва веднага след падане на листата или когато се зададат първите слани
Правилно е да се подрязва веднага след падане на листата или когато се зададат първите слани