5 лесни рецепти за вкусни изкушения за зимата
За да приготвят вкусно сладко за зимата, без да полагат много усилия, находчивите кулинари са измислили бързи вариации на традиционните рецепти. Нарекли са ги "петминутки", защото обикновено това е времето, необходимо плодовете да се готвят след завирането.
Освен че се приготвя много по-бързо, предимство на петминутното сладко е, че плодовете се подлагат на термична обработка за по-кратко време. Това им позволява да запазят витамините и хранителните вещества. Деликатесът е още по-полезен!
Този метод е идеален за приготвянето на по-малки количаства от сладкото, около 1-2 кг плодове.
Общи препоръки
Петминутното сладко може да се съхранява по-кратко време от това, приготвено по традиционните рецепти. То трябва да се съхранява на хладно и тъмно място и да се яде възможно най-бързо. Приготвянето е почти същото, както при класическото сладко.
За тези, които приготвят сладко за първи път, изброяваме няколко важни нюанса.
• Вземете зрели, но не презрели плодове. В противен случай сладкото ще ферментира.
• За приготвянето използвайте съдове от неръждаема стомана или емайлирани, така че сладкото няма да има неприятен метален привкус.
• Сладкото се разбърква с дървена лъжица или силиконова шпатула.
• Не забравяйте да отстраните пяната, която се образува по време на варенето.
Петминутка от касис
Като основа вземаме червено френско грозде, но по същия начин можете да готвите за зимата и касис. Пропорциите и стъпките са същите. Това е основната и най-лесна рецепта за бързо сладко.
Ако измервате продуктите за сладко с чаши, имайте предвид, че стандартна чаша от 250 мл съдържа 175 г червено френско грозде и 155 г касис.
Продукти: 1 кг червено френско грозде, 1 кг захар, 250 мл вода.
Приготвяне: Поставете плодовете в дълбок съд и ги залейте със студена вода. Изплакнете, отстранете клонките, листата. Прехвърлете в гевгир и изплакнете отново, ако е необходимо. Оставете да се отцеди водата.
В тенджера сипете водата и добавете захар. Докато бъркате, оставете сиропа да заври и намалете котлона. Сипете измитото червено френско грозде в сиропа и оставете да къкри първоначално на слаб огън. След това постепенно увеличете котлона и изчакайте плодовете да заврат. След като заври сместа, намалете котлона отново и оставете да къкри, като разбърквате, 5 минути. За да предотвратите помътняването на сладкото, не забравяйте да отстранявате пяната, която се образува по време на готвенето.
Разсипете сладкото от касис в стерилизирани буркани, затворете плътно с винтови капаци. Обърнете бурканчетата с дъното нагоре, завийте ги с кърпа и оставете за един ден, докато се охладят напълно.
Бързо сладко от боровинки
Сладкото от боровинки по тази рецепта се получава доста гъсто. Ако искате по-течна консистенция, добавете 200 мл вода към плодовете.
По-добре е да го съхранявате в малки буркани с обем 300-500 мл, за да го изяждате веднага след отваряне.
Продукти: 1 кг боровинки, 800 г захар.
Приготвяне: Сложете боровинките в дълбок съд и ги покрийте със студена вода. Оставете за известно време, след което внимателно разбъркайте плодовете, за да изплуват листата и клонките от дъното. Отстранете плаващите остатъци. Прехвърлете боровинките в гевгир и изплакнете под тънка струя течаща вода, като в същото време съберете и изхвърлете набръчканите или презрели плодове. Оставете плодовете в гевгира за 5 минути, така че цялата вода да е оттече. Изсипете горските плодове в дълбока тенджера и ги поръсете със захар. Разбъркайте и оставете за 1 час. През това време плодовете ще пуснат сок. Разбъркайте добре боровинките, сложете тенджерата на котлона и включете на слаб огън. Разбърквайки с дървена лъжица, оставете плодовете да заврат, като периодично отстранявате пяната. След като сместа заври, варете боровинките, като разбърквате, на силен огън за 5 минути. Разсипете сладкото в буркани и затворете плътно с капачките. Обърнете бурканите, завийте ги в кърпа и ги оставете, докато се охладят напълно.
Съхранявайте готовото сладко на хладно място.
Мляно цариградско грозде
Обикновено преди готвене цариградското грозде няма нужда да се кисне и да се измива старателно, но трябва да се отстранят дръжките и крайчето от долната страна от всяко зрънце. Тази стъпка може да бъде пропусната, ако смелите цариградското грозде в месомелачка или блендер.
Продукти: 1 кг червено цариградско грозде, 1 кг захар.
Приготвяне: Изплакнете плодовете, след което ги подсушете с домакинска хартия. Смелете цариградското грозде с блендер или месомелачка. Сипете при пюрето захарта, разбъркайте и оставете за 30 минути. Прехвърлете в дълбока тенджера, включете на средна температура и, като разбърквате, оставете да заври. След като заври, варете още 5 минути и свалете от котлона.
Разсипете в буркани, затворете с капачки и съхранявайте на хладно и тъмно.
Сладко с касис и малини
Оригинално лакомство с горски плодове за тези, които обичат необичайните комбинации. Пропорциите на съставките могат да се променят в зависимост от вашите предпочитания. Ако добавите повече малини, сладкото ще бъде по-сладко. В нашия вариант то ще има приятен възкисел вкус.
Продукти: 700 г касис, 300 г малини, 700 г захар, 1/2 лимон.
Приготвяне: Ако използвате малини от вашата градина, можете и да не ги миете. Достатъчно е да ги сортирате, за да премахнете дръжките и листата и смачканите презрели плодове. По същия начин почистете и касиса. Него ще трябва да го измиете под течаща вода и да го подсушите.
Изсипете плодовете в дълбок съд, поръсете ги със захар, разбъркайте и оставете за 2 часа. Прехвърлете плодовете в съд за готвене, изстискайте сока от половин лимон и поставете на котлона. Изчакайте да заври. След като сместа заври, отстранете пяната и оставете да ври 5-7 минути.
Сладкото с деликатен цитрусов аромат е готово! Прехвърлете го в буркани, затворете плътно с капачки и съхранявайте до зимата.
Петминутно сладко от ябълки
До края на август ще узреят ранните сортове ябълки. В аванс ви предлагаме лесна петминутна рецепта с този сочен плод. Освен канела и ванилия можете да добавите всякакви други подправки на вкус.
Продукти: 1 кг ябълки, 500 г захар, 1 ч. лъж. смляна канела, 1 пак. ванилия.
Приготвяне: Измийте ябълките и ги подсушете. Обелете кората и нарежете плодовете на средно дебели филийки. Покрийте ябълките със захарта, разбъркайте и оставете за 2 часа, за да се отдели сока. Ако няма достатъчно течност, налейте 1 чаша вода. Сложете тенджерата с ябълките на котлона и включете на слаб огън. Добавете смляната канела и ванилията. Оставете да заври. След като заври, гответе плодовете, като разбърквате, за 5 минути.
Разсипете ароматното сладко в буркани и затворете с капаци. Съхранявайте на хладно.
Коментари