6 лесни и много вкусни ястия
Предимството на сиренето е, че може да се сервира самостоятелно, като предястие или в салата, така и от него да се приготвят оригинални ястия за цялото семейство. Рецептите по-долу са отлична възможност да се уверите в това.
1. Супа
Супата със сирене се приготвя лесно, но в същото време се откроява сред много други първи ястия с ярък и изискан вкус.
Продукти: 300 г сирене, 3 месести домата, 3 стръка пресен лук, 1 литър вода, 4 чаени лъжици брашно, връзка кориандър, слънчогледово олио и масло по желание, черен пипер, сол и млян червен пипер - на вкус.
Приготвяне: Обелете лука и го нарежете на кръгчета със средна дебелина. Запържете в малко слънчогледово масло и подправете със сол и черен пипер. Добавете брашно и разбъркайте. Гответе до сгъстяване.
Измийте кориандър. Подсушете го и го нарежете възможно най-дребно. Добавете го към лука и разбъркайте внимателно. Гответе около пет минути. Запържените зеленчуци прехвърлете в тенджера. Залейте с гореща вода и поставете на котлона да заври. Варете около пет минути.
Измийте и обелете доматите. Нарежете ги на средно големи кубчета. Сиренето също се нарязва на кубчета със среден размер. Сипете всички продукти в тенджера. Опитайте за сол и черен пипер и, ако е необходимо, добавете още. Варете на умерен огън около 10-15 минути (пет минути преди готовност добавете маслото).
Готовата супа се разсипете в купички и сервирайте с крекери или крутони.
2. Руло с лаваш
Бързото и лесно за приготвяне предястие от лаваш със сирене и зеленчуци ще бъде чудесна алтернатива на салата и сандвич.
Продукти: 1 голям лист тънък лаваш, 150 г сирене, 1 голяма червена чушка, 4-5 чери домати, лимонов сок и нискомаслена заквасена сметана или кисело мляко за дресинга, 3-4 стръка кориандър, сол и смес от смлени пипери на вкус.
Приготвяне: Кората лаваш се нарязва на няколко еднакви парчета. В купа се смесват лимоновият сок със заквасената сметана. Измийте кориандър и го нарежете много на ситно или го пасирайте с блендер. Прибавете към дресинга и подправете със сол и черен пипер на вкус. С получената смес намажете внимателно блатовете лаваш. Измийте чушката и я почистете от семето и дръжките. Месото се нарязва на дълги тънки ивици. Измийте доматите и ги нарежете на четвъртинки, а сиренето - на ленти. Върху всяко парче пита хляб се слагат по няколко лентички сирене, чушки, домати. Намажете зеленчуците с тънък слой лимоново-заквасена сметана и завийте на руло или като пакетчета. Поставете в хладилника за 10-15 минути. Извадете и поднесете на масата.
3. Печено на фурна
Пикантното сирене на фурна е друга оригинална рецепта, която ще ви стане любима. Просто трябва да опитате да го приготвите.
Продукти: 0,5 кг сирене, 5-6 скилидки чесън, 1 малка връзка пресен кориандър, 1 пак. смес от сушени билки, лимонов сок и зехтин по желание, сол и смес от смлени пипери на вкус, лют червен пипер, сушени домати на люспи.
Приготвяне: В купа се смесват ситно нарязания кориандър, сушените билки, пресования чесън, червения пипер и сушените домати. Добавят се лимоновия сок със зехтина, сол и сместа от смлени пипери. Сиренето се нарязва на големи кубчета, след което се овалва добре в сместа от подправки. Внимателно наредете сиренцата в тава за печене, покрита с хартия. Поставете в предварително загрята до 200 градуса фурна за седем до десет минути (или докато сиренето покафенее и леко се разтопи).
Готовото ястие леко се охлажда и се поднася.
4. Пица
Не е необходимо да бягате и да поръчвате готова пица, ако изведнъж ви се прииска нещо вкусно и засищащо. Спокойно можете да си приготвите пица и у дома.
Продукти: Блатове за пица - 1 голям (или два средни), 200 г сирене, 8-10 чери домати, 100 г шунка или друг любим колбас, 3 стръка кориандър, майонеза и кетчуп по желание, 2 стръка прясна мента, сол и смлян черен пипер на вкус.
Приготвяне: Смесете майонезата и кетчупа. С получения сос намажете на тънък слой блатовете за пица. Нарежете сиренето на тънки плочи. Измийте доматите, подсушете ги и ги нарежете на тънки кръгчета. Измийте ментата и накъсайте листата. Накълцайте ги на едро.
Върху намазания блат наредете плочките сирене, нарязания колбас и кръгчетата домати. Поръсете с кориандър и мента и допълнително натрошете сирене. Ако е необходимо добавете сол и смлян черен пипер. Поставете във фурната, предварително загрята до 180 градуса, за десет до петнадесет минути (или докато сиренето се разтопи).
5. Месни хапки/кюфтенца
Месните хапки са ястие, което е еднакво вкусно както студено, така и топло. Съчетава се с всякакви гарнитури, а мини-кюфтенцата могат да се поднесат и като предястие, заедно с пресни зеленчуци или зелена салата.
Продукти: 350 г пилешка кайма, 100 г сирене, 2-3 пера зелен лук, 5 ч. лъж. кисело мляко, 2,5 ч. лъж. брашно, сол и смес от смлени пипери на вкус, масло за намазване, пресен кориандър за сервиране.
Приготвяне: Измийте зеления лук. Подсушете и нарежете на ситно. Смесете с каймата. Сиренето се натрошава възможно най-надребно. Добавете към каймата, заедно с брашното и киселото мляко. Подправете със смес от смлени пипери, при нужда посолете леко. Разбъркайте добре и омесете каймата. Оформете малки топчета, с размер на орех. Наредете ги в намазана със зехтин форма за печене. Поръсете отгоре със зехтин. Поставете във фурната, предварително загрята до 180-200 градуса, за 35-40 минути.
Готовите хапки за сервиране със ситно нарязан пресен кориандър.
6. В марината
Сиренето, приготвено в марината с подправки, е отличен повод за събиране със семейството и приятелите с бутилка добро вино или бира.
Продукти: 0,5 кг сирене, 1 люта червена чушка (най-добре сушена), 1 голяма глава чесън, 4 ч. лъж. балсамов оцет, 1 ч. чаша зехтин, смес от смлени пипери, синапено семе, лют червен пипер на люспи, люспи чили, сух босилек, сушен майорана, мащерка, сух копър, сушен магданоз, стрък розмарин, 2 стръка сушен джоджен.
Приготвяне: Сиренето се нарязва на средно големи кубчета. В купа смесете зехтина с балсамовия оцет, смачкания чесън, лютия червен пипер, чилито на люспи, синапеното семе, босилека, майораната, мащерката, копъра, магданоза и джоджена. Разбъркайте до получаване на еднородна смес. На дъното на буркана сложете парченце люта чушка и стръкче розмарин. След това наредете малко сирене. Залейте с марината и отново наредете сирене. Повторете докато свършат продуктите. Затворете плътно буркана с капак и разклатете добре няколко пъти, за да се напоят всички парченца сирене с пикантния дресинг. Приберете буркана в хладилника за два или три дни (разклащайте буркана със сирене два или три пъти на ден).
След няколко дни сиренето ще бъде готово.
Коментари