Много домакини си задават въпроси за тънкостите
Пролетта и лятото са времето за пикници и барбекю сред природата. Чудесно е край огъня да ни събира чудният аромат на печеното месо от домашно приготвените шишчета, спомени от къмпинг романтика и младежки летни събирания. Как да мариноваме месото правилно, така че шишчетата да станат сочни, апетитни и да не се разпадат?
Защо да мариноваме месото
Мариноването омекотява и най-жилавото месо, прави го крехко и сочно. Освен това маринованите свински, пилешки, телешки и агнешки котлети се готвят по-бързо, заради солта и киселината в марината – лимонов сок, оцет или алкохол. Благодарение на богатия букет от подправки месото става по-вкусно и ароматно, придобивайки оригинален и уникален вкус.
Месото може да се маринова не само когато ще се пече на скара или във фурната. Добре е да го мариновате и когато ще го пържите в тиган. Факт е, че марината образува филм върху повърхността на месото, благодарение на който то не изгаря, а месният сок се „запечатва“ и не изтича по време на пърженето. Диетолозите твърдят, че маринованото месо се усвоява много по-добре от организма, а това е особено важно, ако приготвяме барбекю и за деца.
Приготвяне на марината
Марината за месо е творчески и спонтанен процес, така че можете да използвате каквито подправки харесвате или които ви се струва, че ще бъдат подходящи за месото. Всякакви подправки, традиционни или екзотични, сушени билки, различни сосове, оцет, растително масло, захар, мед, сиропи, алкохолни напитки, кисело мляко, заквасена сметана, майонеза, доматено пюре и плодови сокове (главно нар, ябълка, домат, грозде, лимон или портокал ). Основното, което трябва да се има предвид, че прекаляването с киселини може да направи месото сухо.
Към маринатата можете да добавите и зеленчуци - лук, чесън, джинджифил, домати, люти или сладки чушки и други зеленчуци. Приятен вкус на маринатата придават кисели горски плодове или парченца южни плодове - ананас, киви, папая и цитруси. Преди мариноване непременно опитайте марината - ако тя се е получила вкусна, то и месото ще е вкусно!
Как да мариноваме у дома
Размразете месото, изплакнете го добре и го почистете от ненужните ципи и сухожилия. Можете да мариновате месото цяло или да го нарежете на парчета. Разбира се, във втория случай мариноването ще отнеме по-малко време. Набодете месото с вилица. Така то по-добре ще поеме от соса. Сложете го в купа с марината, разбъркайте добре и се уверете, че всички парчета са потопени в течността и са покрити с подправките. Покрийте купата с капак и поставете в хладилник. Продължителността на мариноването варира от половин час до 3 дни. Всичко зависи от състава на марината, качеството на месото и размера на парчето. Не допускайте сосът да стои на топло, тъй като може да вкисне.
Тайни и тънкости
Ако в маринатата има кисели съставки – оцет, сухо вино или кисел сок, не трябва да държите месото в нея повече от 2 часа. Ако прекалите то ще стане сухо. Маринованото месо е готово за печене във фурната и на скара. Не е нужна предварителна термична обработка. В противен случай то ще изгуби соковете си и ще стане сухо и жилаво.
За мариноване можете да използвате всякакви съдове, стига да не са метални. Металът и киселините влизат във взаимодействие и като резултат месото става безвкусно. Що се отнася до състава на марината, това е въпрос на вкусови предпочитания, но се смята, че свинско, пилешко и патешко се комбинират добре със сладките маринати.
Свинско за барбекю
Нарежете свинското месо на средно големи парчета и намажете с дижонска горчица, след което го потопете в маринатата. Класическата марината за свинско месо обикновено се приготвя от растително масло, оцет и нарязани билки. Времето за мариноване е 6-8 часа.
Свинското, мариновано със соев сос, растително масло и кимион, се получава много вкусно. В този случай е достатъчно месото да се маринова за 3-4 часа.
Ако искате да готвите свинско месо по специален начин, направете лимонова марината с лимонов сок и кора, прясна мента, зехтин и риган. Можете да мариновате свинско в пикантна марината от нар. За да направите това, ще ви трябват 200 мл сок от нар и червено вино, 3 супени лъжици растително масло, 5 суп. лъж. лимонов сок, 2 глави ситно нарязан лук, черен пипер и подправка за свинско на скара. Смесете всички съставки, потопете парчетата месо в марината и оставете в хладилник за няколко часа.
Мариновано телешко
Източните народи имат своя способ да мариноват телешко за кебап. Месото се нарязва на малки парчета, около 2 на 2 см, след което се потапя в марината от сусамово масло, соев сос, оризов оцет, смес от жълтък и нишесте. Яйцето и нишестето не само разтварят и обединяват всички съставки на марината, но и помагат сокът да се запази вътре в месото. Така суховатото телешко месо е сочно и меко. Готовият шиш кебап трябва да се поръси с ароматни подправки - кимион, люта чушка и червен пипер.
В Италия телешкото се маринова в сос, приготвен от 1/3 чаша зехтин, 1/4 чаша лимонов сок, 6 смачкани скилидки чесън, няколко стръка розмарин, 0,5 суп. лъж. сол, 1 суп. лъж. черен пипер и 0,5 суп. лъж. розов пипер. Всички съставки се разбиват в блендер, парчетата месо се намазват с марината и се оставят за 2 часа в хладилник. След това се оставят на стайна температура за няколко часа и чак след това се пържат или пекат.
Приготвяне на пилешко за скара
Пилето се получава изключително вкусно, ако се маринова в кисело мляко, към което са добавени люти и сладки подправки. В Китай имат своя оригинална рецепта за мариноване и приготвяне на пилешко месо. Можете и вие да опитате рецептата за китайска марината за пилешки шишчета.
Смесете 1/4 ч.лъж. шери или китайско оризово вино, по 1 ч.лъж. соев сос и сос от стриди, 1/4 ч. лъж. сусамово масло, 0,5 суп. лъж. мед и 3 щипки смлян бял пипер. Намажете месото с получената марината и оставете за половин час в хладилник. Именно в ароматната и вкусна марината се крият тайните на успешното мариноване на бутчетата!
Агнешко за барбекю
За агнешкото месо е идеална полусладка марината от червено вино, в която можете да накълцате ситно нарязан чесън и праз. Младите борови връхчета, див чесън и анасон ще допълнят вкуса на маринатата, но най-важното - не добавяйте сухо вино! В противен случай агнешкото месо ще изгуби плътността си. Оставете парчетата месо в марината за една нощ, но не повече. Когато приготвяте агнешко месо за мариноване, оставете мазнина - това ще повлияе положително на вкуса на барбекюто.
Тъй като агнешкото е сравнително тлъсто месо, марината от джинджифил е идеална за него. За да я приготвите смесете 3 супени лъжици. соев сос, 1 суп. лъж. растително масло, по 1 ч. лъж. сол и захар, 1/4 ч. лъж. прясно смлян черен пипер, 1 суп. лъж. кимион и люти чушки, половин глава нарязан лук и 2 парчета настърган джинджифил. Резултатът със сигурност ще ви впечатли.
Коментари